, ,

10 σημάδια που δείχνουν ότι αφήνετε τους άλλους να εξουσιάζουν τη ζωή σας

Ίσως επιτρέπετε στην κακή διάθεση του συναδέλφου σας να καταστρέψει τη μέρα σας. Ή πιθανότατα να αφήνετε την κριτική των άλλων να βλάπτει την

10 σημάδια που δείχνουν ότι αφήνετε τους άλλους να εξουσιάζουν τη ζωή σας

Ίσως επιτρέπετε στην κακή διάθεση του συναδέλφου σας να καταστρέψει τη μέρα σας. Ή πιθανότατα να αφήνετε την κριτική των άλλων να βλάπτει την αυτο-εικόνα σας. Κάθε φορά που επιτρέπετε σε κάποιον να επιδρά αρνητικά στον τρόπο που σκέφτεστε, νιώθετε ή συμπεριφέρεστε, παραδίδετε τον έλεγχο της ζωής σας σε άλλους. Αυτό επιβαρύνει τη δυναμική σας και την πνευματική σας δύναμη.

Ορισμένες φορές, είναι φανερό πότε δίνετε τον έλεγχο της ζωής σας στους άλλους: Χάνετε την ψυχραιμία σας και κάνετε κάτι που μετά θα μετανιώσετε: ένα απλό παράδειγμα. Αλλά μπορεί να αφήνετε τους άλλους να σας ελέγχουν με άλλους, πιο «κρυφούς» τρόπους, χωρίς να το συνειδητοποιείτε.

Advertisment

10 σημάδια που δείχνουν ότι αφήνετε τους άλλους να εξουσιάζουν τη ζωή σας

1. Νιώθετε συχνά τύψεις

Αν αλλάζετε τη συμπεριφορά σας, επειδή κάποιος έχει βρει τα «κουμπιά σας», αφήνετε την εξουσία της ζωής σας στα χέρια του, αλλά και των συναισθημάτων σας. Αντισταθείτε, εμείνετε στις επιλογές σας, μην παραδίνεστε αμαχητί, ακόμα κι αν κάποιος προσπαθεί να παίξει με τα συναισθήματά σας.

2. Επιτρέπετε στη γνώμη των άλλων να καθορίζει την αξία σας

Θα υπάρξουν σίγουρα άνθρωποι που δεν θα σας συμπαθήσουν και άλλοι που δεν θα εγκρίνουν τις επιλογές σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήνετε τις απόψεις τους να επηρεάζουν το πώς νιώθετε για τον εαυτό σας. Αν το πώς νιώθετε, καθορίζεται από το πώς νιώθει ο άλλος για εσάς, τότε έχετε παραδώσει μεγάλο μέρος της εξουσίας σε εκείνον.

3. Δεν εγκαθιδρύετε υγιή όρια

Εσείς αποφασίζετε ποιον θα αφήσετε να είναι στη ζωή σας. Αν αντιπαθήσετε κάποιον που αντλεί μεγάλο μέρος της ενέργειά σας, αυτό είναι σημάδι ότι δεν έχετε εξαρχής θέσει ξεκάθαρα όρια. Προσπαθήστε καλύτερα να εγκαθιδρύσετε σωματικά, οικονομικά και συναισθηματικά όρια.

Advertisment

4. Παραπονιέστε για όλα όσα έχετε να κάνετε

Εσείς επιλέγετε επίσης πώς θα διαθέσετε το χρόνο σας. Δεν είστε αναγκασμένοι να πάτε σε εκείνη τη δουλειά, να επισκεφθείτε το γιατρό ή να πάτε σε εκείνη τη βαρετή και δυσάρεστη οικογενειακή συνάντηση. Σίγουρα θα υπάρξουν συνέπειες αν δεν κάνετε κάποια από αυτά, αλλά και πάλι θα είναι δική σας και μόνο επιλογή. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος να παραπονιέστε.

5. Κρατάτε κακία

Η πικρία που κρατάτε δεν θα ενοχλήσει τη ζωή του ατόμου, αλλά θα μολύνει τη δική σας. Κρατώντας θυμό για το παρελθόν επιτρέπει σε έναν άνθρωπο να καταλάβει χώρο στη ζωή σας. Και δεν χρειάζεται να πούμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρατάτε τοξικούς ανθρώπους στη ζωή σας. Μην σπαταλάτε τους ψυχικούς σας πόρους σε τέτοιες σχέσεις.

6. Αλλάζετε τους στόχους σας επειδή σας απέρριψαν

Όταν τα παρατάτε επειδή κάποιος σας απέρριψε, παραχωρείτε σε εκείνο το άτομο την ευκαιρία να καθορίζει πώς θα κάνετε τη ζωή σας. Είτε δεν καταφέρατε να πάρετε προαγωγή, είτε σας απέρριψαν από ένα ομαδικό project, η ζωή συνεχίζεται, μην τα παρατάτε. Το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι δεν αναγνώρισαν τις δυνατότητές σας, δεν σημαίνει ότι δεν θα πετύχετε.

7. Προσπαθείτε να αποδείξετε ότι έχουν άδικο

Όταν κάποιος σας αμφισβητεί, είναι δελεαστικό να μπείτε στη διαδικασία να αποδείξετε πόσο λάθος κάνει. Βεβαιωθείτε όμως ότι ο σκοπός σας είναι η προσωπική επιτυχία και όχι το να πείσετε τους άλλους για την αξία σας.

8. Επιτρέπετε στους άλλους να βγάλουν την χειρότερη εκδοχή σας

Θα συναντήσετε ανθρώπους στη ζωή σας που θα έχουν την μαγική ικανότητα να βγάζουν τον χειρότερο εαυτό σας. Αυτά τα άτομα θα σας προκαλέσουν να πείτε ή να κάνετε πράγματα για τα οποία θα μετανιώσετε, θα σας πιέσουν. Μείνετε πιστοί στον εαυτό σας και στις αξίες σας.

9. Επενδύετε χρόνο σε ανθρώπους που δεν συμπαθείτε

Κάθε λεπτό που περνά σκεπτόμενοι κάποιον που δεν συμπαθείτε ή γκρινιάζοντας για κάποιον είναι 60 χαμένα δευτερόλεπτα. Η ανάλωση σε αρνητικούς ανθρώπους επιτρέπει σε εκείνους να πάρουν λίγο από τον έλεγχο της ζωής σας.

10. Προσπαθείτε πολύ να αποφύγετε την κριτική

Η ανατροφοδότηση από τους άλλους είναι σημαντικό μέρος της διαδικασίας βελτίωσης του εαυτού σας σε όλους τους τομείς. Αν λαμβάνετε, όμως, μόνο υπόψη τη γνώμη των άλλων, εκείνη είναι που θα σας ορίζει και αυτό σας φοβίζει. Είναι αδύνατο όμως να ζήσετε τη ζωή των ονείρων σας, αν εστιάζετε μόνο στο να ικανοποιείτε συνεχώς τους άλλους.

Πώς να πάρετε και πάλι τον έλεγχο

Αν παρατηρήσετε ότι κάνετε κάποια από τα παραπάνω, να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι: Όλοι το κάνουμε κατά περιόδους. Τα καλά νέα είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά να αρχίζετε να αντιστρέφετε την κατάσταση. Αφοσιωθείτε στο να γίνετε εσείς οι οδηγοί – και όχι οι επιβάτες- της ζωή σας. Εδώ χρειάζεται φυσικά συνειδητή προσπάθεια για να πάρετε ξανά τον έλεγχο του τι σκέφτεστε, νιώθετε και το πώς συμπεριφέρεστε.

Amy Morin, κοινωνική λειτουργός – Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση