, , ,

Η εκμάθηση ντραμς βελτιώνει τη συμπεριφορά και τη λειτουργία του εγκεφάλου στους εφήβους με αυτισμό

Ένα μη λεκτικό μέσο αυτοέκφρασης βελτιώνει σημαντικά συμπτώματα του αυτισμού.

Η εκμάθηση ντραμς βελτιώνει τη συμπεριφορά και τη λειτουργία του εγκεφάλου στους εφήβους με αυτισμό

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε ότι η ενασχόληση με τα ντραμς για μόλις 90 λεπτά κάθε εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των νέων που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS). Περιελάμβανε τη διδασκαλία εφήβων που δεν είχαν προηγούμενες γνώσεις για ντραμς επί 8 εβδομάδες. Η ομάδα ελέγχου δεν παρακολούθησε κανένα μάθημα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η εκμάθηση ντραμς άλλαξε την εγκεφαλική δραστηριότητα των νέων.

Advertisment

Σημειώνοντας ότι προηγούμενες έρευνες έχουν καταδείξει τον θετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η εκπαίδευση στα ντραμς στη βελτίωση των συμπεριφορικών μοτίβων για παιδιά και εφήβους με συναισθηματικές και συμπεριφορικές δυσκολίες, οι συγγραφείς έγραψαν: «Μέχρι σήμερα, καμία από αυτές τις έρευνες δεν έχει διερευνήσει πώς αυτές οι συμπεριφορικές αλλαγές μεταφράζονται σε νευρωνικό επίπεδο».

Πρόσθεσαν: «Η έρευνα μας παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι τα ντραμς όχι μόνο μειώνουν την υπερκινητικότητα και την διαταραχή προσοχής σε εφήβους με αυτισμό, αλλά επίσης ενισχύουν τη λειτουργική συνδεσιμότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τον ανασταλτικό έλεγχο και την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της δράσης».

Η έρευνα διεξήχθη από ερευνητές των πανεπιστημίων Chichester, King’s College του Λονδίνου, Hartpury και Essex, οι οποίοι εργάστηκαν στο πλαίσιο της συλλογικής τους ομάδας Clem Burke Drumming Project.

Advertisment

Ο συν-συγγραφέας Marcus Smith, καθηγητής Εφαρμοσμένης Επιστήμης Αθλητισμού και Άσκησης στο Chichester, δήλωσε: «Τα ευρήματα αυτά παρέχουν άμεσες αποδείξεις ότι η εκμάθηση ντραμς οδηγεί σε θετικές αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία και τη συμπεριφορά εφήβων με αυτισμό. Τώρα μοιραζόμαστε τα αποτελέσματά μας με τους φορείς εκπαίδευσης σε ειδικά και γενικά σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των ευάλωτων ατόμων».

Οι συγγραφείς ορίζουν τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ) ως «μια δια βίου νευροαναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ελλείμματα στην κοινωνική επικοινωνία και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, καθώς και από μια σειρά περιορισμένων, επαναλαμβανόμενων ενδιαφερόντων, δραστηριοτήτων και συμπεριφορών».

Οι ερευνητές προσέλαβαν εθελοντές ηλικίας 16 έως 20 ετών και τους έβαλαν να περάσουν από αξιολόγηση με ντραμς και μαγνητική τομογραφία πριν και μετά την παρέμβαση. Ρώτησαν επίσης τους κηδεμόνες των νέων για πρόσφατες δυσκολίες συμπεριφοράς.

Χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες: μια ομάδα 19 νέων που έλαβαν δύο 45λεπτα μαθήματα ντραμς την εβδομάδα και μια ομάδα ελέγχου 17 νέων. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά συμβατά με τις υποθέσεις των ερευνητών: οι συμμετέχοντες που βελτίωσαν τις δεξιότητές τους στα ντραμς παρουσίασαν λιγότερα σημάδια υπερκινητικότητας, δυσκολιών στην προσοχή και επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών και επέδειξαν καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων τους.

Ο καθηγητής Steve Draper, ακαδημαϊκός κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο Hartpury και συν-συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε ότι η δημοσίευση αποτελεί «μια στιγμή ορόσημο», καθώς η επιστημονική ομάδα αρχίζει, μέσω προηγμένης απεικόνισης, να κατανοεί γιατί τα ντραμς είναι τα μουσικά όργανα που κάνουν τη διαφορά.

Πρόσθεσε: «Εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε ενημερωθεί για περιπτώσεις που τα ντραμς ωφέλησαν άτομα με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού και στη συνέχεια συνεργαστήκαμε με πολλά άτομα, σχολεία και προγράμματα όπου είδαμε από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα».

Οι συγγραφείς ανακάλυψαν ότι μετά την εκπαίδευση των συμμετεχόντων στην ομάδα των ντραμς, ο συγχρονισμός μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τον ανασταλτικό έλεγχο βελτιώθηκε, αποτρέποντας την παρορμητικότητα.
Σύμφωνα με τη συν-συγγραφέα Dr Ruth Lowry από το Πανεπιστήμιο του Essex, αυτό υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο του προμετωπιαίου φλοιού στη ρύθμιση της κινητικής παρορμητικότητας.

Η ίδια πρόσθεσε: «Η εργασία μας παρέχει τα πρώτα στοιχεία για τις νευρολογικές προσαρμογές από την εκμάθηση των ντραμς, ειδικά για τους εφήβους με διάγνωση ΔΦΑ. Η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει τις αλλαγές που μετρήσαμε και τις παρατηρήσεις των δασκάλων και των γονέων προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των κοινωνικών δεξιοτήτων, του ανασταλτικού ελέγχου και της προσοχής».

Πηγή:

www.trtworld.com/life/study-finds-autistic-youths-benefit-from-learning-how-to-drum-57941

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση