,

Έρευνα: Η διαλειμματική νηστεία είναι ασφαλής και αποτελεσματική για άτομα με διαβήτη τύπου 2

Πώς η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βοηθήσει με τον διαβήτη τύπου 2

Έρευνα: Η διαλειμματική νηστεία είναι ασφαλής και αποτελεσματική για άτομα με διαβήτη τύπου 2

Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να χάσουν βάρος και να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο.

Η μελέτη τουςδημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open.

Advertisment

Σε αυτήν, οι ερευνητές λένε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν μόνο μεταξύ μεσημεριού και 8 μ.μ. κάθε μέρα χωρίς να μετράνε τις θερμίδες έχασαν περισσότερο βάρος σε διάστημα 6 μηνών από τους συμμετέχοντες στους οποίους δόθηκαν οδηγίες να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων κατά 25%.

Και οι δύο ομάδες είδαν μειώσεις στα μακροχρόνια επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όπως μετρήθηκαν με το τεστ αιμοσφαιρίνης A1C, το οποίο δείχνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τους προηγούμενους 3 μήνες.

Διαβάστε επίσης: Διαλειμματική νηστεία: 6 αποτελεσματικές μέθοδοι για απώλεια βάρους και βελτίωση της υγείας

Advertisment

Η έρευνα

Οι ερευνητές τοποθέτησαν 75 συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες: αυτούς που ακολουθούσαν τους κανόνες διατροφής με χρονικό περιορισμό, αυτούς που μείωναν τις θερμίδες και μια ομάδα ελέγχου.

Κατά τη διάρκεια 6 μηνών, οι ερευνητές μέτρησαν το βάρος των συμμετεχόντων, την περιφέρεια μέσης, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και άλλους δείκτες υγείας.

Η Krista Varady, PhD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια κινησιολογίας και διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο, ανέφερε σε δήλωσή της ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα με τον περιορισμένο χρόνο ήταν ευκολότερο να ακολουθήσουν το πρόγραμμα από ό,τι τα άτομα στην ομάδα με τη μείωση των θερμίδων.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι γιατροί συνήθως λένε στα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να μειώσουν τις θερμίδες ως πρώτη γραμμή διαχείρισης της κατάστασης. Η ομάδα δήλωσε ότι πολλοί από αυτούς τους συμμετέχοντες πιθανότατα έχουν ήδη δοκιμάσει και αγωνιστεί με αυτή τη μορφή δίαιτας.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα με τους χρονικούς περιορισμούς δεν είχαν οδηγίες να μειώσουν τις θερμίδες τους, αλλά το έκαναν ούτως ή άλλως τρώγοντας μέσα σε ένα καθορισμένο παράθυρο.

“Η μελέτη μας δείχνει ότι η χρονικά περιορισμένη διατροφή μπορεί να είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή δίαιτα για άτομα που δεν μπορούν να κάνουν την παραδοσιακή δίαιτα ή έχουν εξαντληθεί από αυτήν”, δήλωσε ο Varady. “Για πολλούς ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος, η καταμέτρηση του χρόνου είναι ευκολότερη από την καταμέτρηση των θερμίδων”.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι κανείς δεν ανέφερε σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα για την υγεία κατά τη διάρκεια της 6μηνης μελέτης. Τα περιστατικά υπογλυκαιμίας (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα) και υπεργλυκαιμίας (υψηλό σάκχαρο στο αίμα) δεν διέφεραν μεταξύ των ομάδων.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να βρεθούν περισσότερες επιλογές για τον έλεγχο του βάρους και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθώς ένας στους 10 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει διαβήτη και ένας στους τρεις έχει προδιαβήτη.

Η Varady δήλωσε ότι η μελέτη ήταν μικρή και θα πρέπει να δοθεί συνέχεια από μεγαλύτερες. Ενώ πιθανότατα δείχνει ότι η περιορισμένη χρονικά διατροφή είναι ασφαλής για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, ο Varady δήλωσε ότι τα άτομα με την πάθηση θα πρέπει να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους πριν ξεκινήσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Πώς η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βοηθήσει με τον διαβήτη τύπου 2

Ο Dr. Kevin Huffman, βαριατρικός γιατρός καθώς και διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Ambari Nutrition, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στο Medical News Today ότι έχει δει από πρώτο χέρι ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση του διαβήτη όταν γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση.

“Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων νηστείας, τα επίπεδα ινσουλίνης μειώνονται, επιτρέποντας στα κύτταρα να γίνουν πιο δεκτικά στην ινσουλίνη όταν ξαναρχίσει το φαγητό”, δήλωσε ο Huffman.

“Αυτή η αυξημένη ευαισθησία βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα πιο αποτελεσματικά, μειώνοντας τον κίνδυνο επικίνδυνων αιχμών και κατακλίσεων που είναι συνηθισμένες στον διαβήτη”.

“Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί επίσης να προάγει την απώλεια βάρους – ένας βασικός παράγοντας για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 – καθώς η απώλεια περιττού βάρους συχνά οδηγεί σε αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και καλύτερο συνολικό γλυκαιμικό έλεγχο”, πρόσθεσε. “Ως αποτέλεσμα, πολλά άτομα βρίσκουν τον εαυτό τους να βασίζεται λιγότερο στη φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείριση της κατάστασής τους”.

Η Kelsey Costa, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και σύμβουλος διατροφής για τον Εθνικό Συνασπισμό για την Υγεία, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε στο Medical News Today ότι είναι σημαντικό ότι η μελέτη δεν ανέφερε σημαντικά ανεπιθύμητα συμβάντα.

Εξήγησε πώς λειτουργεί η διαλείπουσα νηστεία:

“Αυτή η μεθοδολογία βασίζεται στην αρχή της εναλλαγής μεταξύ περιόδων σίτισης και νηστείας, επηρεάζοντας κατά συνέπεια τον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, την ορμονική ισορροπία και διάφορες φυσιολογικές διεργασίες για τη βελτίωση της καρδιομεταβολικής υγείας”, δήλωσε η Costa.

Ο Costa πρόσθεσε ότι η φάση της νηστείας συνήθως εκτείνεται για 12 έως 14 ώρες ή περισσότερο, όταν το σώμα μεταβαίνει στη χρήση του αποθηκευμένου λίπους και των ενεργειακών αποθεμάτων ως καύσιμο, προωθώντας την απώλεια βάρους.

Η Ro Huntriss, εγγεγραμμένη διαιτολόγος με έδρα το Λονδίνο και επικεφαλής διατροφολόγος στην εφαρμογή διατροφής και διαλειμματικής νηστείας Simple, είναι ακόμη πιο αισιόδοξη για τη διαλειμματική νηστεία.

“Η σημαντική απώλεια βάρους μπορεί ακόμη και να θέσει τον διαβήτη σε ύφεση, οπότε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα επιστρέφουν στα φυσιολογικά επίπεδα”, δήλωσε η Huntriss, στο Medical News Today.

“Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να έχει πρόσθετα οφέλη όσον αφορά τη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, καθιστώντας την μια ελκυστική επιλογή για τα άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 2 ή προδιαβήτη»

Τι πρέπει να προσέχουμε στην διαλειμματική νηστεία

Η Huntriss αναγνώρισε ορισμένα μειονεκτήματα της διαλείπουσας νηστείας:

“Είναι σημαντικό να εξετάζουμε τους κινδύνους. Σε ορισμένα άτομα με διαβήτη μπορεί να συνταγογραφούνται φάρμακα που μπορεί να επιτρέψουν την πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα”. Αυτός είναι ένας κίνδυνος όταν κάνετε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια νέα δίαιτα αν έχετε μια πάθηση όπως ο διαβήτης τύπου 2, ιδιαίτερα για όσους παίρνουν φαρμακευτική αγωγή”.

“Η διαλείπουσα νηστεία δεν είναι για όλους”, δήλωσε η Huntriss. “Η διαλείπουσα νηστεία δεν ενδείκνυται για εγκύους, για γυναίκες που θηλάζουν, για άτομα που έχουν χαμηλό σωματικό βάρος ή έχουν ιστορικό διατροφικών διαταραχών, οπότε είναι πραγματικά σημαντικό να επανεξετάζετε την προσωπική σας κατάσταση πριν την δοκιμάσετε μια τέτοια δίαιτα”.

Πηγή: www.medicalnewstoday.com/articles/intermittent-fasting-is-safe-effective-for-people-with-type-2-diabetes

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση