,

Αιθέρια Έλαια για βαθιά χαλάρωση…

Μετά από μια κουραστική μέρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αιθέρια έλαια για να βελτιώσουμε την κατάσταση του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής μας. Οι μυρωδιές

Μετά από μια κουραστική μέρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αιθέρια έλαια για να βελτιώσουμε την κατάσταση του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής μας.

Οι μυρωδιές παίζουν πολύ συγκεκριμένο ρόλο στην αντίληψή μας του χώρου και των καταστάσεων. Όσες θεωρούμε ωραίες μυρωδιές μας βοηθούν να αισθανόμαστε καλά, ενώ, αντίθετα οι άσχημες μας φέρνουν δυσφορία. Η μυρωδιά των αιθέριων ελαίων στον αέρα, έχει την ικανότητα να αλλάξει τα κύματα του εγκεφάλου, να χαμηλώσει την πίεση του αίματος και να ανακουφίσει το άγχος.

Advertisment

Αυτό συμβαίνει επειδή περισσότερο «αισθανόμαστε» τις μυρωδιές παρά τις αντιλαμβανόμαστε με τη λογική. Τις αντιλαμβανόμαστε περισσότερο μέσα από συνειρμούς και εικόνες, παρά από αναλυτικές διαδικασίες δεδομένων. Στο οσφρητικό τμήμα του εγκεφάλου μας, συναισθήματα και μυρωδιές είναι άμεσα συνδεδεμένες και έχει βρεθεί ότι παράγουν μερικές ίδιες ηλεκτρικές δονήσεις.

Όταν ένα αιθέριο έλαιο εισπνέεται, απελευθερώνονται ποικίλα νευροχημικά συστατικά από τον εγκέφαλο και αυτός που εισπνέει έχει την εμπειρία μιας βιολογικής αλλαγής στο σώμα, τον εγκέφαλο και το πνεύμα. Όταν, για παράδειγμα, εισπνέουμε αιθέριο έλαιο λεβάντας, ελευθερώνεται σεροτονίνη από το κέντρο του εγκεφάλου, ηρεμώντας το σώμα. Αυτή η επίδραση δεν ισχύει για όλους τους ανθρώπους: μεταβάλλεται, εάν αυτός που εισπνέει έχει συνδέσει με αρνητικές εμπειρίες τη μυρωδιά της λεβάντας. Ξεκάθαρη απόδειξη ότι τα συναισθήματα έχουν τη δική τους χημική κάλυψη και μπορούν να είναι αρκετά δυνατά ώστε να εμποδίσουν ή να ενισχύσουν μια νευροχημική απελευθέρωση ή απορρόφηση.

Όταν, λοιπόν, προτείνονται κάποια αιθέρια για συγκεκριμένα αποτελέσματα – στην περίπτωσή μας για την ανακούφιση απ’ το στρες – θα πρέ- πει πάντα να λαμβάνετε υπόψη τις προσωπικές σας προτιμήσεις.

Advertisment

Για γρήγορη χαλάρωση βάλτε στο λύχνο (συσκευή καύσης) μερικές σταγόνες βασιλικού, αγριοκυπάρρισου, λεβάντας ή νέρολι. Και τα τέσσερα αυτά αιθέρια έλαια έχουν εξαγνιστικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνταν ως τελετουργικό θυμίαμα από πολλούς πολιτισμούς. Αν θέλετε να μεταφέρετε μαζί σας το αγαπημένο σας άρωμα, στάξτε μερικές σταγόνες του σε ένα βαμβάκι ή σε ένα μαντήλι και μυρίστε το, όποτε έχετε ανάγκη.

Πιο δραστικό μέτρο αλλά και πιο χρονοβόρο, όσο αφορά στη διαδικασία του, είναι να γεμίσετε την μπανιέρα και να στάξετε μέχρι 8 σταγόνες από ένα από τα παραπάνω αιθέρια έλαια ή κάποιο συνδυασμό τους.

Holistic Life

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το θαυματουργό βότανο που προφυλάσσει το πεπτικό και «υπόσχεται» αναγέννηση των νεύρων
Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση