, , ,

Τεστ Συναισθηματικής Νοημοσύνης

Τεστ Συναισθηματικής Νοημοσύνης Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) είναι μια έννοια που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα στη σύγχρονη Ψυχολογία. Εκτός

Τεστ Συναισθηματικής Νοημοσύνης

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) είναι μια έννοια που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα στη σύγχρονη Ψυχολογία. Εκτός από το ότι συνδέεται με τη δημιουργία πιο ικανοποιητικών σχέσεων, αυξάνει την απόδοση στην εργασία αλλά και την ικανότητα διαχείρισης του στρες.

Advertisment

Έτσι, αν θέλετε να αναπτύξετε βαθύτερες σχέσεις με τους φίλους, τους συναδέλφους ή αλλά σημαντικά πρόσωπα για σας, μία από τις πρώτες προτεραιότητές σας θα πρέπει να είναι η καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης σας (EQ).

Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη;

Ο Gardner επινόησε ένα μοντέλο της περίφημης συαισθηματικής νοημοσύνης η οποία έγινε αργότερα γνωστή από τον Daniel Goleman το 1996. Η συναισθηματική νοημοσύνη δεν βάζει σε πρώτη γραμμή τις διανοητικές ικανότητες των ανθρώπων αλλά τη νοημοσύνη των συναισθημάτων. Αυτή θεωρείται πολύ πιο σημαντική από τη ψυχρή νοημοσύνη της σκέψης προκειμένου να οικοδομηθεί μια πιο ολοκληρωμένη ζωή.

Η συναισθηματική νοημοσύνη θεωρείται μια ανώτερη ικανότητα από την οποία εξαρτάται στην ουσία το πόσο καλά μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τις ικανότητές του για να έχει επιτυχία στο επάγγελμά του, μια ευτυχισμένη συντροφική σχέση, ενδιαφέρουσες και στέρεες κοινωνικές επαφές, γενική ευεξία και σε ένα μεγάλο βαθμό ευχαρίστηση στη ζωή.

Advertisment

Συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να διαχειρίζεται κανείς τον εαυτό του ή τα συναισθήματά του και να ανταποκρίνεται στα συναισθήματα άλλων προσώπων. Η κατάκτηση αυτών των αποκαλούμενων «ήπιων δεξιοτήτων» προβάλλει στην πραγματικότητα τη μεγαλύτερη δυσκολία – δεν τις βρίσκουμε πακεταρισμένες με τάξη σε ένα ευδιάκριτο σύνολο τεχνικών. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την επαγγελματική επιτυχία, η σημασία τους είναι δύο φορές μεγαλύτερη από ό,τι το συμβατικό IQ (δείκτης ευφυΐας) ή οι τεχνικές δεξιότητες, όπως ισχυρίζεται ο Daniel Goleman.

Το παρακάτω τεστ έχει τη μορφή ερωτηματολογίου αυτοαξιολόγησης και θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε οι ίδιοι τη δυναμική της συναισθηματικής σας νοημοσύνης. Θα κληθείτε να βαθμολογήσετε κάθε δήλωση από το 1 έως το 5, όπου 1=Ποτέ, 2= Σπάνια, 3= Μερικές φορές, 4= Συχνά και 5 = Πάντα

[viralQuiz id=71]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση