4 τρόποι να προστατεύσετε την όρασή σας από τον καταρράκτη

Άρθρο του ερευνητή Sayer Ji Πηγή άρθρου στα αγγλικά και σχετική βιβλιογραφία:  www.greenmedinfo.comAdvertisment Μετάφραση/Επιμέλεια: Σωτηρία Κακαγιά Το ανθρώπινο μάτι είναι φτιαγμένο με μοναδικό τρόπο

Άρθρο του ερευνητή Sayer Ji

Πηγή άρθρου στα αγγλικά και σχετική βιβλιογραφία:  www.greenmedinfo.com

Advertisment

Μετάφραση/Επιμέλεια: Σωτηρία Κακαγιά

Το ανθρώπινο μάτι είναι φτιαγμένο με μοναδικό τρόπο προκειμένου εμφανισιακά να παραμένει νέο και υγιές ακόμα και σε αρκετά μεγάλη ηλικία (χάρη στο ένζυμο τελομεράση), είναι απαραίτητη όμως η καλή διατροφή!

Η σταδιακή θόλωση του φακού στο εσωτερικό του ματιού η οποία οδηγεί σε μείωση της όρασης – ακόμη και τύφλωση – ονομάζεται καταρράκτης. Πιστεύεται ότι αποτελεί αναπόφευκτη πάθηση με το πέρασμα των χρόνων, αλλά υπάρχουν παράγοντες κινδύνου και φυσικές μέθοδοι που μπορούν να επιβραδύνουν ή ακόμη και να αντιστρέψουν την εξέλιξή του, όπως:

Advertisment

1. Αποφυγή λήψης στατινών για τη μείωση της χοληστερίνης

Είναι γνωστό από έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα για πάνω από 2 δεκαετίες ότι οι στατίνες προκαλούν την προοδευτική θόλωση του φακού η οποία είναι η πιο κοινή αιτία τύφλωσης. Από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε άτομα που λάμβαναν στατίνες ανακαλύφθηκε επίσης ότι όταν αυτές λαμβάνονται είτε μόνες τους είτε σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα που αναστέλλουν τον μεταβολισμό τους, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καταρράκτη. Ένας από τους μηχανισμούς με τους οποίους μπορούν αυτά τα φάρμακα να προκαλέσουν καταρράκτη είναι η συστημική κατανομή τους σε όλο το σώμα διαπερνώντας τον φραγμό αίματος – εγκεφάλου. Εισέρχονται στο ίδιο το μάτι – ιδίως στην εξωτερική περιοχή του φακού – όπου η χοληστερίνη είναι κρίσιμης σημασίας και του προκαλούν βλάβη.

2. Κουρκουμίνη

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που εστιάζουν στις ευεργετικές επιδράσεις της κουρκουμίνης στο ζωικό μοντέλο όσον αφορά την εμφάνιση καταρράκτη και αποκαλύπτουν ότι αυτή η ιδιαίτερα θεραπευτική πολυφαινόλη – η οποία δίνει στην κουρκούμη το χρυσαφένιο της χρώμα – μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία καταρράκτη.

3. Λουτεΐνη

Βρίσκεται στο κέιλ (kale), τους κρόκους των αυγών και την καλέντουλα. Έχει βρεθεί ότι βελτιώνει την οπτική λειτουργία σε ασθενείς με καταρράκτη λόγω ηλικίας σε μια διπλά-τυφλή κι ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο πιλοτική μελέτη διάρκειας 2 ετών.

4. Σιταρόχορτο

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Biogerontology» το 2005 με τίτλο «Αναστρεψιμότητα διαδικασίας γήρανσης: από το εκχύλισμα θύμου μέχρι τα φυτικά εκχυλίσματα – μια μέθοδος θεραπείας παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία» το σιταρόχορτο μπορεί πραγματικά να αντιστρέψει τη θολότητα των φακών που συνδέεται με τον καταρράκτη. Στη μελέτη αναφέρονται τα εξής:

«Σε ηλικιωμένα σκυλιά χορηγήθηκε από το στόμα θεραπεία για 1 μήνα και αναλύθηκε η θολότητα του φακού πριν και μετά τη θεραπεία. Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση σε ποσοστό 25-40% της θολότητας του φακού. Η αποτελεσματικότητα των βλαστών σίτου στη θεραπεία των παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία μπορεί να οφείλεται στην παρουσία μικρών πεπτιδίων που ρυθμίζουν τα οξέα, δηλαδή ένα σημαντικό επίπεδο ιδιαίτερα ενεργητικών φωσφορικών ριζών και αντιοξειδωτικών μορίων που μπορεί σε κάποιο βαθμό να σχετίζεται με τη ρύθμιση της διαδικασίας γήρανσης».

Αυτή η λίστα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια εύρεσης μιας «μαγικής θεραπείας». Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν εκατοντάδες τρόφιμα, μπαχαρικά, βότανα, κλπ τα οποία είναι ωφέλιμα για τα μάτια και εμποδίζουν την πρόωρη γήρανσή τους αν τα ενσωματώσετε στη διατροφή σας. Το πιο σημαντικό είναι να προμηθεύεστε φρέσκα και θρεπτικά τρόφιμα βιολογικής καλλιέργειας. Έτσι θα καταφέρετε να διατηρήσετε τα μάτια σας σε άριστη κατάσταση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση