Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν βγάλετε από τη διατροφή σας το λευκό ψωμί

Το ψωμί είναι μία από τις πιο αγαπημένες τροφές για τους περισσότερους ανθρώπους. Πολλοί δεν μπορούν καν να φανταστούν την ημέρα τους χωρίς να

Το ψωμί είναι μία από τις πιο αγαπημένες τροφές για τους περισσότερους ανθρώπους. Πολλοί δεν μπορούν καν να φανταστούν την ημέρα τους χωρίς να φάνε ψωμί. Αλλά το ψωμί είναι μια “βόμβα” υδατανθράκων, βόμβα που έρχεται σε πολλές διαφορετικές μορφές, μερικές από τις οποίες είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό και τη… σιλουέτα σας, ενώ άλλοι αξίζουν διατροφικούς “επαίνους” και τίποτα άλλο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε το παραδοσιακό, λευκό ψωμί. Δηλαδή ψωμί με λευκό αλεύρι, το οποίο σίγουρα δεν ανήκει στην κατηγορία των τροφών που παίρνουν επαίνους. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η πιο υγιεινή επιλογή είναι το αλεύρι -και γενικώς οι τροφές- που είναι ολικής άλεσης. Έστω, λοιπόν, ότι “κόβετε μαχαίρι” το λευκό ψωμί από την διατροφή σας, Τι θα σας συμβεί; Δείτε παρακάτω τις απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα…

Advertisment

Θα χάσετε βάρος που προκαλείται από το νερό

Το ψωμί είναι γεμάτο από υδατάνθρακες και αν τους κόψετε απότομα από τη διατροφή σας, τότε θα δείτε σχεδόν αμέσως να χάνετε κιλά. Αυτό είναι κυρίως βάρος από την απώλεια του νερού που συσσωρεύεται στο σώμα. Το σώμα αποθηκεύει υδατάνθρακες υπό την μορφή γλυκογόνου, ένα γαλακτικό οξύ που συλλέγει νερό. Κάθε γραμμάριο υδατάνθρακα που διατηρείται στο σώμα, εκείνο το διατηρεί και δεσμεύει τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερο νερό από ό,τι το βάρος του κάθε γραμμαρίου υδατάνθρακα.

Δεν θα είστε συνεχώς πεινασμένοι

Advertisment

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως αυτοί στο λευκό ψωμί, προκαλούν απότομη αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, το οποίο στη συνέχεια (αφότου καταναλώσετε λευκό ψωμί) πέφτουν γρήγορα. Αυτές οι απότομες διακυμάνσεις συγχέουν τον εγκέφαλο. Ως αποτέλεσμα, εκείνος δίνει το “σήμα” της πείνας για να εξισορροπήσει τις ενδεχόμενες διακυμάνσεις στο σωματικό βάρος, σύμφωνα με το iatropedia.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψετε εντελώς το ψωμί από τη διατροφή σας, αλλά πρέπει να αντικαταστήσετε τις κενές του θερμίδες με δημητριακά ολικής αλέσεως που ρυθμίζουν εξισορροπούν το σάκχαρο στο αίμα.

Η ενέργεια σας θα αυξηθεί και η πέψη σας θα βελτιωθεί

Σε αντίθεση με της ολικής άλεσης ή το μαύρο, το άσπρο ψωμί δεν περιέχει ίνες που είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και την πέψη. Αυτός είναι ο λόγος που αυτές οι τροφές προκαλούν δυσκοιλιότητα και προβλήματα στην πέψη. Μόλις βγάλετε το λευκό ψωμί από την καθημερινή διατροφή σας και συμπεριλάβετε σε αυτή δημητριακά ολικής αλέσεως, η πέψη σας θα βελτιωθεί.

Επίσης, οι υδατάνθρακες είναι οι τροφές-καύσιμα για τον εγκέφαλο. Αν οι υδατάνθρακες είναι καλής ποιότητας, ο εγκέφαλος θα λειτουργεί κανονικά, χωρίς παρεμβολές, αλλά εάν δεν είναι, το σώμα αντιδρά αρνητικά και θα νιώσετε ένα αίσθημα δυσφορίας και κόπωσης.

www.kontranews.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα
Προβιοτικά: 13 top τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου
ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση