4 βήματα για να μετατρέψετε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες

Υπάρχει ένα γνωστό, σοφό ρητό το οποίο λέει «Τις Κρίσεις δεν μπορούμε να τις διαλέξουμε, μπορούμε να διαλέξουμε όμως το πώς θα τις αντιμετωπίσουμε». Τελικά,

Υπάρχει ένα γνωστό, σοφό ρητό το οποίο λέει «Τις Κρίσεις δεν μπορούμε να τις διαλέξουμε, μπορούμε να διαλέξουμε όμως το πώς θα τις αντιμετωπίσουμε». Τελικά, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις στη ζωή, θα καθορίσει εάν πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία ή μια μεγάλη καταδίκη, για ένα μεγάλο δώρο ή μια μεγάλη τιμωρία.

Ας δούμε λοιπόν τέσσερα βήματα, με τα οποία μπορούμε να μεταμορφώσουμε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες, τις τιμωρίες σε δώρα, τις κακουχίες σε ευλογίες.

Advertisment

Αντισταθείτε στις εξωτερικές φωνές

Κάποιες από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες προσωπικότητες που γνωρίζουμε έχουν εξομολογηθεί επανειλημμένως ότι ο δρόμος τους ήταν γεμάτος αγκάθια. Συνάντησαν απορρίψεις, εμπόδια, υποτιμήσεις…. κι όμως τα κατάφεραν.

-O Albert Einstein άρχισε να μιλάει όταν ήταν 4. Αργότερα, στο σχολείο, οι κατάφεραν. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι: δάσκαλοι και οι γονείς του νόμιζαν ότι είχε πρόβλημα. Αποβλήθηκε από το σχολείο και αργότερα απέτυχε στις εξετάσεις να μπει στο Swiss Polytechnic Institute στη Ζυρίχη.

Advertisment

-Ο Walt Disney απολύθηκε από εφημερίδα γιατί “δεν είχε φαντασία ούτε καλές ιδέες.”

-O Αλχημιστής του Πάολο Κοέλιο πούλησε μόνο 800 αντίτυπα στην πρώτη του έκδοση και ο εκδότης αποφάσισε να το αποσύρει. Σήμερα αποτελεί το πέμπτο βιβλίο σε πωλήσεις όλων των εποχών με 65 εκατομμύρια αντίτυπα.

-Οι ατζέντηδες modeling της Marilyn Monroe θεωρούσαν ότι έπρεπε να ακολουθήσει καριέρα ως γραμματέας.

-Οι δάσκαλοι του Beethoven θεωρούσαν ότι είναι ανεπίδεκτος στο βιολί και ότι ποτέ δε θα μπορούσε να τα καταφέρει ως συνθέτης.

-Ο Mahatma Gandhi φοβόταν να μιλήσει δημόσια και κατά τη διάρκεια της πρώτης του υπόθεσης, σαν δικηγόρος, εγκατέλειψε την αίθουσα του δικαστηρίου.

-Ο δάσκαλος του Elvis Presley στο Λύκειο, του είπε ότι δεν μπορούσε να τραγουδήσει.

-O Michael Jordan απορρίφθηκε από την ομάδα μπάσκετ του σχολείου του.

– Το μυθιστόρημα της J.K Rowling “Harry Potter” απορρίφθηκε από 12 εκδοτικούς οίκους.

-Στον ηθοποιό Sidney Poitier είπαν, κατά τη διάρκεια μίας ακρόασης, να “σταματήσει να ξοδεύει το χρόνο των ανθρώπων και να πάει να γίνει λαντζέρης ή κάτι τέτοιο”. Αργότερα στην καριέρα του κέρδισε Oscar και έγινε ένας από τους πιο αξιοσέβαστους ηθοποιούς.

-Ο Vincent Van Gogh πούλησε μόνο έναν πίνακα, όσο ζούσε, για 400 φράγκα..Αυτό δεν τον σταμάτησε από το να ολοκληρώσει 900 έργα, τα οποία σήμερα αξίζουν εκατομμύρια.

-Οι δάσκαλοι του Thomas Edison είπαν ότι ήταν “πολύ χαζός για να μάθει οτιδήποτε”.Τελικά, ήταν αυτός που κατασκεύασε τον ηλεκτρικό λαμπτήρα.

Το κοινό όλων αυτών των ανθρώπων ήταν ότι, δεν τα παράτησαν με την πρώτη απόρριψη ούτε με τη δεύτερη ούτε με την τρίτη… Απορρίψτε το φόβο της απόρριψης και δοκιμάστε ξανά. Αυτό που σας λένε οι άλλοι είναι η δική τους αλήθεια, όχι η δική σας.

Αναλάβετε την ευθύνη των προβλημάτων σας

Τα πράγματα δεν συμβαίνουν ΣΕ εσάς αλλά συμβαίνουν ΓΙΑ εσάς. Τα πράγματα δεν τυχαίνουν αλλά πετυχαίνουν! Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη αλλά σημαντική οπτική, που αν τη διατηρήσετε, θα σας οδηγήσει αναπόφευκτα σε μια ερώτηση: «Γιατί μου συμβαίνει;» Και η απάντηση δεν μπορεί να είναι καμία άλλη από κάποια που να αφορά τον εαυτό σας και μόνο. Ποια επιλογή, πεποίθηση ή στάση ζωής του παρελθόντος, σας φέρνει αντιμέτωπους με τις δυσκολίες του παρόντος;

Όταν αναλαμβάνουμε την ευθύνη των προβλημάτων μας, τότε εξουσιοδοτούμε τον εαυτό μας να βρει τη λύση. Όσο αρνούμαστε να υιοθετήσουμε αυτή τη στάση ζωής, τόσο θα συναντάμε, πάντα, δυσκολίες και κακουχίες, για τις οποίες θα εξουσιοδοτούμε άλλους, να μας απαλλάξουν– και φυσικά αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Δικό σας το πρόβλημα – Δική σας και η λύση!

Μην σταματήσετε να κινήστε

Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όταν έρχεστε αντιμέτωποι με δυσκολίες είναι να παραλύσετε από το φόβο και να πέσετε σε αδράνεια. Δυστυχώς αυτή είναι μια παγίδα στην οποία πέφτουν πολλοί άνθρωποι όταν συναντούν μεγάλα προβλήματα. Όσο περιορισμένες κι αν είναι οι δυνατότητές σας, δεν πρέπει νασταματήσετε να δοκιμάζετε λύσεις, να ζητήσετε βοήθεια, να κατεβάζετε ιδέες και να προσπαθείτε να τις εφαρμόζετε. Εάν έχετε ακολουθήσει τα πρώτα δύο βήματα, τότε το πιο πιθανό είναι ότι θα βρείτε τη λύση.

Προσαρμοστείτε

Τέλος, εάν έχετε κάνει τα πάντα και η κατάσταση δεν αλλάζει ή είναι εκτός του ελέγχου σας, τότε μένει το τελευταίο και σημαντικότερο ίσως βήμα – η προσαρμογή. Ο Κάρολος Δαρβίνος είχε πει: «Δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές.» Και είναι μια μεγάλη αλήθεια. Εξάλλου, εάν σήμερα είμαστε αυτοί που είμαστε, οφείλεται στην προσαρμοστικότητα εκατομμυρίων ειδών πριν από εμάς. Αυτή λοιπόν είναι η πιο εγγυημένη συνταγή δισεκατομμυρίων ετών.

Εάν δεν μπορείτε να αλλάξετε την κατάσταση, αλλάξτε εσείς. Διατηρήστε τις αρχές σας αλλά αλλάξτε τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα. Η μεγαλύτερη ανοησία που κάνουμε είναι ότι εμμένουμε σε ένα παλιό τρόπο αντίληψης των πραγμάτων, ο οποίος δεν μας εξυπηρετεί πια. Και φυσικά, κανείς δεν πρέπει να παραδίδεται αμαχητί, αλλά όταν αισθανθείτε ότι κάνατε ό,τι περνούσε από το χέρι σας για να αλλάξετε την κατάσταση, τότε …. Απλά, αφεθείτε. Ο Χέρμαν Έσσε είχε πει «Καμιά μονιμότητα δεν μας ανήκει. Είμαστε ένα κύμα που κυλάει και προσαρμόζεται στο σχήμα που θα συναντήσει.» Αμέσως μόλις πάρετε την απόφαση ότι δεν μπορείτε να περιμένετε άλλο την κατάσταση να αλλάξει και αποφασίσετε να προσαρμοστείτε, θα νιώσετε μια βαθιά ανακούφιση από το βάθος της ύπαρξής σας.

Μην αφήνετε λοιπόν τους άλλους να περιορίζουν τα όνειρά και τους στόχους σας, αναλάβετε την ευθύνη των προβλημάτων και των λύσεών τους και προσπαθήστε να εφαρμόζετε πολλές και διαφορετικές λύσεις. Εάν η κατάσταση δεν αλλάζει, τότε αλλάξτε εσείς.

Μωυσής

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Αυτογνωσία | Τα 3 στάδια και τεχνικές για να την κατακτήσετε
Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε: Μια αναμέτρηση με τον εαυτό μας και τη μοναξιά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση