,

Θα σώσω τον πλανήτη

10/01/2018 12:50 Είμαι ενθουσιασμένη! Θα σώσω τον πλανήτη ! Θα καταργήσω την πλαστική σακούλα! Σήμερα πρωί πρωί αγόρασα από το εργόχειρο της γειτονιάς μου ειδικό

Θα σώσω τον πλανήτη

10/01/2018 12:50 Είμαι ενθουσιασμένη! Θα σώσω τον πλανήτη ! Θα καταργήσω την πλαστική σακούλα!

Σήμερα πρωί πρωί αγόρασα από το εργόχειρο της γειτονιάς μου ειδικό χόρτο και έχω αρχίσει ήδη να πλέκω τσάντα για τα ψώνια. Πλέκω και σκέφτομαι. Όσο ζω και ψωνίζω θυμάμαι την πλαστική σακούλα. Δεκάδες πολύχρωμες πολύμορφες σακούλες με περιτριγυρίζουν ενισχύοντας τον άκρατο καταναλωτισμό μου. Αυτό είναι λοιπόν, το βρήκα! Το σύστημα που παίρνει τις αποφάσεις θέλει να χτυπήσει την καταναλωτική μου μανία. Περίοδο κρίσης διανύουμε, μαζέψου! Σατανικό αυτό το σύστημα, μου βάζει ευθαρσώς ανασταλτικές παραμέτρους αντικαταναλωτισμού.

Advertisment

Βέβαια για να πλέξω ένα δίχτυ για τα ψώνια, χρειάζομαι 3 κουβάρια ειδικού νήματος των 3,90€, που σημαίνει ότι ξεπέρασα ήδη το ετήσιο κόστος της νάυλον σακουλίτσας. Αλλά δεν θα χάσω τον ενθουσιασμό μου πάνω από όλα ο σκοπός! Κι ο στόχος είναι διπλός. Από τη μία να χτυπήσει τον καταναλωτισμό μου αλλά και από την άλλη να σώσει το φυσικό πλούτο.

Θα σώσω τον πλανήτη

Τα πλαστικά και η πλαστική σακούλα επιβαρύνουν τα οικοσυστήματά μας προειδοποιούν από το πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών αναφέρει ότι οι πλαστικές σακούλες θεωρούνται θανατηφόρα απορρίμματα της θάλασσας.

Advertisment

Ωστόσο, οι αιτίες που συμβάλλουν στην ρύπανση του περιβάλλοντος είναι αναρίθμητες. Όπως π.χ. η χρήση μεγάλων ποσοτήτων φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και άλλων χημικών ουσιών στις γεωργικές καλλιέργειες, η λειτουργία πολλών εργοστασίων χωρίς την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων προστασίας, η καύση ορυκτών καυσίμων, η ρύπανση των υδάτων από τα βιομηχανικά απόβλητα και ο κατάλογος δεν τελειώνει.

Άρα η σακουλίτσα μου είναι σταγόνα στον ωκεανό θα μου πεις. Αλλά όχι, θα παραμείνω ενθουσιασμένη! Είναι μια καλή αρχή, μια καλή συμπεριφορά, που έρχεται όμως να μου επιβληθεί μ’έναν ακόμα νόμο. Μα για να μου καλλιεργηθεί η οικολογική συνείδηση, η αναγνώριση της σημασίας του περιβάλλοντος και η ειρηνική τουλάχιστον συνύπαρξη μαζί του, απαιτούνται νομοθεσίες και αστυνόμευση; Κι εγώ που νόμιζα ότι ήταν θέμα παιδείας και ένα ζήτημα προσωπικής προσέγγισης, κατανόησης, κουλτούρας για να μην πω και ερωτικής σχέσης με τη φύση.

Αν και ένα επιπλέον τέλος, το τέλος της πλαστικής σακούλας, ήρθε να προστεθεί σε όλα αυτά που φανερά ή κρυφά μας επιβάλουν, θα κρατήσω τον ενθουσιασμό μου και θα σκεφτώ θετικά, όπως με προτρέπει και το αγαπημένο μου site.

Σας χαιρετώ και εύχομαι να τα ξαναπούμε σύντομα. Εσείς εν τω μεταξύ ετοιμάστε τα θερμός έρχεται το επόμενο τέλος.

Ζαχαρούλα Τσαγκατάκη

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»
Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση