, ,

Τεχνικές αναπνοής με τη βοήθεια της Yoga

Η αναπνοή έχει ζωτική σημασία στη ζωή μας. Μπορούμε να επιβιώσουμε κάποιες μέρες χωρίς φαΐ και νερό, αλλά χωρίς την αναπνοή πεθαίνουμε μέσα σε

Η αναπνοή έχει ζωτική σημασία στη ζωή μας. Μπορούμε να επιβιώσουμε κάποιες μέρες χωρίς φαΐ και νερό, αλλά χωρίς την αναπνοή πεθαίνουμε μέσα σε λίγα λεπτά! Κι όμως δίνουμε πολύ λίγη σημασία σε κάτι που παίζει τόσο καθοριστικό ρόλο της ζωής μας.

Το σώμα μας, και η ψυχολογική μας κατάσταση είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ποιότητα ζωής μας. Με το να τρώμε υγιεινά φαγητά, το να πίνουμε σε ικανοποιητικές ποσότητες καθαρό νερό, το να ασκούμε και να γυμνάζουμε το σώμα μας συχνά, θα διατηρούμε σε καλύτερη κατάσταση το σώμα μας και για περισσότερο καιρό, και με τον ίδιο τρόπο αν ήμαστε ήρεμοι,

Advertisment

αποφεύγουμε νευρικές και αγχώδης καταστάσεις, ήμαστε πιο θετικά φορτισμένοι και χρησιμοποιούμε την δημιουργικότητα μας, θα νιώθουμε πιο ισορροπημένη την ψυχολογία μας. Η αναπνοή μας όμως επηρεάζει και καθορίζει και τους δυο αυτούς τομείς. Μαθαίνοντας να αναπνέουμε σωστά, καταφέρνει να μπει περισσότερο οξυγόνο στο αίμα κι από κει στον εγκέφαλο, και με ασκήσεις αναπνοής μπορούμε να καταφέρουμε να έχουμε τον έλεγχο του νου μας, αφού η κατάσταση του νου αντανακλάται στον τρόπο που αναπνέεις, κι έτσι ελέγχοντας την αναπνοή μπορούμε να μάθουμε να ελέγχουμε και την νοητική μας κατάσταση, με αποτέλεσμα να διατηρούμε την υγεία του σώματος μας, και να ισορροπούμε ή να καθοδηγούμε την ψυχολογία μας.

 

Οι άνθρωποι στις μέρες μας έχουν ξεχάσει να αναπνέουν σωστά, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν μικρές ποσότητες οξυγόνου κι αυτό οδηγεί σε έλλειψη ζωτικότητας και χαμηλή αντίσταση του οργανισμού σε ασθένειες. Σωστή αναπνοή είναι να αναπνέεις απ την μύτη, με το στόμα κλειστό, με πλήρη εισπνοή και εκπνοή που ενεργοποιούν ολόκληρους τους πνεύμονες. Όταν εισπνέεις πρέπει να νιώθεις την κοιλιά σου να φουσκώνει, κι όταν εκπνέεις να ξεφουσκώνει. Η εκπνοή είναι πολύ σημαντική γιατί όσο πιο πολύ αέρα εκπνεύσεις, τόσο περισσότερο φρέσκο αέρα θα μπορέσεις να εισπνεύσεις. Επίσης πρέπει να υπάρχει σταθερότητα στον ρυθμό που αναπνέεις.

Advertisment

 

Οι γιόγκι έχουν καταλάβει τη σημασία της αναπνοής στη ζωής μας. Για έναν γιόγκι η σωστή αναπνοή που γίνεται απ την μύτη, δεν είναι μόνο επειδή ο αέρας που εισέρχεται είναι φιλτραρισμένος. Η σημαντικότητα της ρινικής αναπνοής είναι η Πράνα, μία ζωτική μορφή ενέργειας που υπάρχει στον αέρα, κι εισπνέοντας περνά απ το οσφρητικό όργανο που υπάρχει στο πίσω μέρος της μύτης μας, για να φτάσει στο κεντρικό σύστημα. Γι αυτό και οι γιόγκικες ασκήσεις γίνονται σε συνδυασμό με αναπνευστικές ασκήσεις, που σου μαθαίνουν πώς να ελέγχεις την πράνα.

 

Αφού λοιπόν μάθουμε να αναπνέουμε σωστά, μπορούμε να προχωρήσουμε σε δύο βασικές γιόγκικες αναπνευστικές ασκήσεις, που θα μας βοηθήσουν να εισπνέουμε περισσότερο οξυγόνο με αποτέλεσμα να καθαρίζει ο νούς και να βελτιωθεί η συγκέντρωση (Καλαμπατί), και να εξισορροπήσουμε τη ροή της πράνα μέσα στο σώμα (Ανουλόμα Βιλόμα).

Άσκηση ΚαλαμπατίΠάρε δυο κανονικές αναπνοές. Εισπνοή. Μετά εκπνοή ρουφόντας μέσα την κοιλιά σου. Εισπνοή χαλαρώνοντας τώρα την κοιλιά. Επανέλαβε 20 φορές, κρατόντας ένα σταθερό ρυθμό και τονίζοντας την εκπνοή κάθε φορά. Μετά εισπνοή, πλήρης εκπνοή, γεμάτη εισπνοή και τώρα κρατάς την αναπνοή σου όσο περισσότερο μπορείς χωρίς να πιέσεις τον εαυτό σου. Αργή εκπνοή.

Άσκηση Ανουλόμα Βιλόμα

Πάρε εισπνοή με το αριστερό ρουθούνι, κλείνοντας το δεξί με τον αντίχειρα, και κράτησε την αναπνοή κλείνοντας και τα δύο ρουθούνια. Βγάλε εκπνοή με το δεξί ρουθούνι κρατώντας το αριστερό κλεισμένο με τον παράμεσο και το μικρό των δαχτύλων. Μετά πάρε εισπνοή με το δεξί ρουθούνι κρατώντας κλεισμένο το αριστερό. Κράτησε την αναπνοή κλείνοντας και τα δυο ρουθούνια. Βγάλε εκπνοή απ το αριστερό ρουθούνι κρατώντας το δεξί κλειστό με τον αντίχειρα.

Άννα Παπαδοπούλου, 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
"Contakids" | Σωματικό παιχνίδι και χορός για γονείς και παιδιά 2-5 ετών (φωτογραφίες + βίντεο)
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση