Καθημερινά πετάμε ένα μεγάλο αριθμό από φλούδες, κοτσάνια, φύλλα, ρίζες και άλλα μέρη των λαχανικών, που δεν τρώμε. Ναι, αυτά θα μπορούσαν να είναι θαυμάσια τροφή για ένα ζωάκι, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εύκολο ούτε και όλοι έχουμε την δυνατότητα να φτιάξουμε λίπασμα. Για την πολύ συνηθισμένη αυτή περίπτωση, ακολουθούν παρακάτω μερικές ιδέες, για να αξιοποιήσουμε αυτά τα απορρίμματα:
- Τρίψτε τον εξωτερικό φλοιό από τα λεμόνια και τα πορτοκάλια, πριν τα χρησιμοποιήσετε και κρατήστε το τρίμμα, καλά κλεισμένο (μπορεί και να καταψυχθεί) για να αρωματίσετε τα γλυκά.
- Κρατήστε τις ροδέλες από τις φλούδες των πορτοκαλιών και των λεμονιών, για να γαρνίρετε κοκτέιλ ή το τσάι σας.
- Χρησιμοποιήστε τις στυμμένες λεμονόκουπες, για να καθαρίσετε λιπαρούς λεκέδες στους πάγκους της κουζίνας, στον ηλεκτρικό φούρνο, στα τηγάνια και τις σχάρες ψησίματος.
- Με τα υπολείμματα χυμού στα στυμμένα πορτοκάλια, μπορείτε να κάνετε επάλειψη στο πρόσωπο σας, αντί για τονωτική λοσιόν. Αποφύγετε τα μάτια και ξεβγάλτε μετά την χρήση.
- Το λεμόνι βοηθάει στον αποχρωματισμό κηλίδων στο δέρμα, που σχηματίζονται με την ηλικία. Κολλήστε κομματάκια λεμονόκουπας στα σημεία που θέλετε (π.χ. με τραυμαπλάστ) και αφήστε τα για περίπου μια ώρα, να δράσουν. Με την επανάληψη, οι λεκέδες του δέρματος ξανοίγουν.
- Τρίψτε το εσωτερικό μιας φλούδας αβοκάντο στο πρόσωπο και τα χέρια, για γρήγορη ενυδάτωση.
- Οι φλούδες της πατάτας μειώνουν τα οιδήματα στο δέρμα. Χρησιμοποιήστε τις για 15 λεπτά και ξεπλύνετε. Θυμηθείτε, ότι οι γιαγιάδες μας χρησιμοποιούσαν το νερό, που είχαν βράσει πατάτες, για να πλένουν το πρόσωπό τους.
- Φλούδες, κοτσάνια, ρίζες, φύλλα λαχανικών, καλά πλυμένα, αποτελούν εξαιρετική βάση για ζωμούς λαχανικών. Διατηρήστε τα στην κατάψυξη και όταν γίνουν αρκετά, προσθέστε αλάτι και μπαχαρικά και βράστε τα, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος του νερού να εξατμισθεί. Φυλάξτε τα για μελλοντική χρήση στα φαγητά σας, μέσα σε παγοθήκες.
- Αλέστε στο multi τα υπόλοιπα από τις σαλάτες σας, μαζί με χυμό ντομάτας και φτιάξτε νόστιμες κρύες σούπες gazpacho ή χυμούς λαχανικών, γεμάτους βιταμίνες.
- Τα υπολείμματα του καφέ φίλτρου, ανακατεμένα με κάποιο καλλυντικό λάδι (π.χ. λάδι καρύδας) και λίγη μαύρη ζάχαρη, αποτελούν εξαιρετικό scrub για το δέρμα, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα από τα σκληρά σημεία, όπως αγκώνες, φτέρνες κλπ.
- Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε τα υπολείμματα καφέ, σαν λίπασμα για τα φυτά σας. Θα το λατρέψουν.
- Βάλτε τους χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ σ’ ένα ανοιχτό βάζο στο ψυγείο σας και θα απορροφήσει τις δυσάρεστες οσμές. Προσθέτετε καινούρια υπολείμματα καφέ κάθε τόσο.
- Για την ίδια χρήση στο ψυγείο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού, που έχουν μεταξύ άλλων και αποσμητικές ιδιότητες.
- Το τσάι έχει και αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και για τον λόγο αυτό, τα χρησιμοποιημένα φακελάκια, μπορούν να ανακουφίσουν την ερεθισμένη επιδερμίδα (τσιμπήματα εντόμων, φλόγωση από την έκθεση στον ήλιο) αλλά και να καταπραΰνουν τα πρησμένα βλέφαρα.
- Τα φύλλα του τσαγιού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν λίπασμα, όπου εκτός των άλλων θα απωθήσουν τα παράσιτα και τα ζουζούνια από τα φυτά. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο χώμα της γάτας, σαν αποσμητικό και στο σπιτάκι του σκύλου, όπου λίγα φύλλα τσαγιού κάτω και μέσα στα σκεπάσματα του, λέγεται ότι απωθούν και τους ψύλλους.
- Μην πετάτε τις φλούδες από τα κίτρινα τυριά. Αφαιρέστε προσεκτικά το κερί (αν υπάρχει) και χρησιμοποιήστε τις στις σούπες και τις σάλτσες, για επί πλέον γεύση.
- Ξερό ψωμί:
α. Βάλτε το στο multi, να γίνει τρήμα, προσθέτοντας αλάτι και μπαχαρικά ή αρωματικά φυτά της αρεσκείας σας.
β. Κόψτε το σε κύβους και φτιάξτε Σπιτικά Κρουτόν.
γ. Αφαιρέστε τις κόρες και φτιάξτε νόστιμες τηγανίτες, με το … τίποτα.
δ. Φτιάξτε Σπιτικά Παξιμάδια.
ε. Χρησιμοποιήστε το για Παραδοσιακή Σκορδαλιά.
ζ. Φτιάξτε Σουφλέ με Ψωμί ή Κεφτέδες από Ψωμί.
Υπολείμματα κρασιού; Κανένα πρόβλημα. “Σβήστε” τα ψητά σας με αυτό, νοστιμίστε τις σάλτσες σας ή φτιάξτε θερμαντικά ροφήματα για τον χειμώνα και δροσερά για το καλοκαίρι.
Advertisment