,

Πως να κάνετε EFT

Βασισμένο στο ότι τα ανεπίλυτα συναισθήματα μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δυνατότητά μας για ευτυχία, το ΕFT ξεκίνησε σαν μια αποτελεσματική θεραπεία για

Βασισμένο στο ότι τα ανεπίλυτα συναισθήματα μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δυνατότητά μας για ευτυχία, το ΕFT ξεκίνησε σαν μια αποτελεσματική θεραπεία για φοβίες, εθισμούς και τραύματα πολέμου. Οι απόμαχοι του Βιετνάμ μπορούσαν τελικά να κοιμηθούν τη νύχτα, οι καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα και οι παραλυτικές φοβίες έχασαν τον έλεγχο πάνω μας…. Και όλα χωρίς φάρμακα!

Θεμελιωμένο το 1995 από τον Gary Craig (www.emofree.com), το EFT δεν άργησε να προσφέρει ανακούφιση σε ημικρανίες, τραύματα από σεξουαλική κακοποίηση και σ’ ένα μακρύ κατάλογο καθημερινών νοσημάτων.

Advertisment

Έκτοτε, το EFT αναπτύχθηκε σε επαναστατική θεραπευτική βοήθεια, που εφαρμόζεται από ψυχολόγους, ψυχιάτρους, επαγγελματίες γιατρούς και όσους ασχολούνται με την εναρμόνιση του σώματος και του νου, για οποιοδήποτε πρόβλημα από απώλεια βάρους μέχρι καρκίνο.

Πίσω απ’ αυτήν την ανακούφιση υπάρχει η ανακάλυψη ότι τα ανεπίλυτα συναισθηματικά προβλήματα προκαλούνται από διακοπή της ροής των «λεπτών ενεργειών» του σώματος. Αυτές οι διακοπές ροής αναχαιτίζουν τη φυσική μας ικανότητα να θεραπευτούμε, αφήνοντας μας ανοικτούς σε επίμονους φόβους, χρόνιους πόνους και αρρώστιες.

Συγκρίνοντας αυτό το συναισθηματικό στοιχείο με τις παλιές αρχές του βελονισμού, το EFT κατάφερε να απευθυνθεί στα αίτια αυτών των ενεργειακών διακοπών ροής με απαλά κτυπήματα (χρησιμοποιώντας τα ακροδάχτυλα). Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα οφείλονται στο ότι η διαδικασία απευθύνεται στα αίτια αντί για τα συμπτώματα.

Advertisment

Πρόσφατα, προβλήθηκαν προχωρημένες εφαρμογές του EFT πάνω σε ανθρώπους με σοβαρές ασθένειες σε μια σειρά εργαστηρίων στις ΗΠΑ και την Αγγλία. Αυτά τα εργαστήρια περιλάμβαναν το καθένα 250 με 400 συμμετέχοντες και οι άνθρωποι έφυγαν με καταμετρημένη ανακούφιση από νόσο του Πάρκινσον, κυστική ίνωση, διαβήτη, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και πολλαπλή χημική ευαισθησία, για να ονομάσουμε λίγες από τις ασθένειες.

Πάνω από 100.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν τα νέα του EFT (από το διαδίκτυο).

Τι λένε για το EFT θεραπευτές απ’ όλο τον κόσμο

«Εκτός από διάφορα συναισθηματικά προβλήματα, έχω χρησιμοποιήσει το EFT για ανακούφιση από πολλά σωματικά προβλήματα όπως κήλη, μυκητίαση και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η διαδικασία είναι εύκολη και συχνά προσφέρει αποτελέσματα εκεί που άλλες μέθοδοι αποτυγχάνουν.»

Raul Vergini, MD Italy

«Κατά τη γνώμη μου, αν και ο Γκάρι δεν είναι θεραπευτής στο επάγγελμα, η αριστοτεχνική χρησιμοποίηση του EFT τον τοποθέτησε ανάμεσα στους 5 κορυφαίους θεραπευτές που έχω γνωρίσει… και έχω γνωρίσει τους καλύτερους.»

David Lake, MD, Australia

 

«Το EFT υπήρξε, για μένα, η πιο αποτελεσματική τεχνική που έχω χρησιμοποιήσει στα 45 χρόνια άσκησης της ψυχιατρικής. Είχα επιτυχίες με τον πανικό, το κοινωνικό άγχος και πολλές άλλες δυσλειτουργίες.»

Curtis Steele, MD, Canada

 

«Έχω βρει τόσο χρήσιμο το EFT που έγινε το βασικό μου εργαλείο. Το έχω χρησιμοποιήσει επιτυχημένα σ’ έναν μακρύ κατάλογο συναισθηματικών προβλημάτων, όπως στην παρανοϊκή σχιζοφρένεια. Έχει ενδιαφέρον ότι, όταν παραμερίζονται τα συναισθηματικά προβλήματα, συχνά ανακουφίζονται ταυτόχρονα σωματικές ασθένειες. Το έχω δει με τα συμπτώματα της ινομυαλγίας, όπως και για προβλήματα κατάποσης, πόνους της μέσης, αιμορροΐδες, οξύτητα, αναπνευστικά προβλήματα, στομαχικούς πόνους, πόνους της μήτρας, πονοκεφάλους, πόνους των αρθρώσεων και στομαχικά προβλήματα.» Sonia Novinsky, Ph.D., Brazil

«Στα 50 χρόνια μου σαν ψυχίατρος, το EFT έχει αποδεχτεί η πιο γρήγορη και αποτελεσματική τεχνική που έχω χρησιμοποιήσει.»

Henry Altenberg, MD, USA

 

Πώς δουλεύει το EFT;

Οι ενεργειακοί μεσημβρινοί που διέρχονται μέσα από το σώμα μας μπορεί να είναι μπλοκαρισμένοι ή διαταραγμένοι από ανεπίλυτα συναισθηματικά προβλήματα, διακυβεύοντας έτσι τη φυσιολογική μας δυνατότητα θεραπείας.

Αρκετά συχνά, οι άνθρωποι έχουν επίγνωση γεγονότων η αναμνήσεων που δημιουργούν συναισθηματική διαταραχή στη ζωή τους, αλλά δεν έχουν συνδέσει αυτές τις αναμνήσεις με τα συμπτώματα των σωματικών ασθενειών τους. Χρησιμοποιώντας EFT, είναι δυνατόν να αναβιώσουν το συγκεκριμένο γεγονός και να εξισορροπήσουν τους διαταραγμένους μεσημβρινούς. Όταν γίνεται σωστά, πολύ συχνά υποχωρούν και η συναισθηματική ταραχή και τα σωματικά συμπτώματα.

Αν και βασίζεται στο βελονισμό, το EFT έχει απλοποιήσει τη διαδικασία επανευθυγράμμισης χτυπώντας απαλά σε καίρια σημεία των μεσημβρινών στο κεφάλι, το στήθος και τα χέρια. Οι παραδοσιακές βελόνες του βελονισμού δεν είναι απαραίτητες σ’ αυτή τη διαδικασία.

Ευκαιρία αλλαγής ζωής για όσους υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες!

f Τα κλινικά αποτελέσματα με EFT έχουν αποκαλύψει μια αναντίρρητη σύνδεση ανάμεσα σε ανεπίλυτα συναισθηματικά θέματα και σε σοβαρές ασθένειες.

f Το EFT βρήκε έναν τρόπο να απευθυνθεί σ’ αυτά τα θέματα, συχνά αντιστρέφοντας τα αποτελέσματα της ασθένειας και επιτρέποντας στο σώμα να αυτοθεραπευτεί.

f Τα αρνητικά συναισθήματα προκαλούν διακοπή της ενεργειακής ροής που συμβάλλει στην ικανότητα του σώματος να καταπολεμήσει την ασθένεια.

f Το EFT μπορεί να καθορίσει τις αιτίες της διακοπής ενεργειακής ροής, δίνοντας συχνά μόνιμη επίλυση…. χωρίς φάρμακα!

f Η αποτελεσματικότητα του EFT έχει αποδείξει ξεκάθαρα τη σύνδεση ανάμεσα σε ανεπίλυτα συναισθήματα και την έφοδο σοβαρής ασθένειας, με αποτέλεσμα να ανοιχτεί ένας νέος κόσμος δυνατοτήτων.

*************************

Ακολουθεί ένας μερικός κατάλογος ψυχοσωματικών προβλημάτων που έχουν ανταποκριθεί θετικά στο EFT:

♦ Απώλεια βάρους

♦ Άγχος / Κρίσεις Πανικού

♦ Διατροφικές Διαταραχές

♦ Θέματα Σχέσεων

♦ Αντιμετώπιση του Θυμού

♦ Παιδική Συμπεριφορά

♦ Δυσλεξία

♦ Αλλεργίες

♦ Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

♦ Άσθμα ♦ Αϋπνία

♦ Πολλαπλή Χημική Ευαισθησία

♦ Αντιμετώπιση του πόνου

♦ Γυναικολογικά Προβλήματα

♦ Ανδρικά Προβλήματα

♦ Αυτοπαραδοχή / Αυτοεκτίμηση

♦ Αφθονία

♦ Αθλητική Απόδοση

♦ Πνευματική Σύνδεση

♦ Φοβίες

♦ Τραύματα Πολέμου

♦ Τραύματα Σεξουαλικής Κακοποίησης

♦ Εθισμοί

♦ Κατάθλιψη

♦ Υπέρταση

♦ Ινομυαλγία

♦ Ημικρανίες

♦ Χρόνια Κόπωση

♦ Επίμονη / Σπαστική Διαταραχή

♦ Καρκίνος

♦ Ασθένεια Πάρκινσον

♦ Μυϊκή Δυστροφία

♦ Σκλήρυνση κατά Πλάκας

♦ Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

♦ Κυστική Ίνωση

♦ Διαβήτης

♦ Ηπατίτιδα C

♦ Νόσος ALS-Lou Gehrig

Πως να κάνετε το EFT

Από το Bιβλίο Eνεργειακή Ψυχολογία του Pομπερτ Hλία Nατζεμυ

(Eκδόσεις Oλιστική Aρμονία)

Σ’ αυτό το κεφάλαιο θα περιγράψουμε τον τρόπο εφαρμογής του EFT, όπως τον διδάσκει ο Gary Craig στο εγχειρίδιο του, «The Manual», που βρίσκεται στο διαδίκτυo στην ιστοσελίδα του: https:// www.emofree.com.

Η μορφή που θα παρουσιαστεί εδώ είναι βασικά το EFT του Gary Craig, το οποίο είναι μία παραλλαγή της «Θεραπείας του Νοητικού Πεδίου» του Dr. Roger Callahan (Thought Field Therapy -TFT).

Σε ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου εξηγούνται κάποιες μικρές αλλαγές, που έχουν γίνει κατά την εφαρμογή της τεχνικής στο Κέντρο «Αρμονική Ζωή» (www.HolisticHarmony.com).

Σημείωση για την εφαρμογή του EFT σε άλλους

Θεωρητικά, κάθε άνθρωπος θα μπορούσε να εφαρμόσει αυτή την τεχνική σε κάποιον άλλον. Προσωπικά, πιστεύω ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι καλή ιδέα. Μερικοί άνθρωποι έχουν πολύ πόνο και φόβο μέσα τους και τα κτυπήματα της τεχνικής μπορεί να φέρουν, πιθανόν, στην επιφάνεια καταστάσεις που απαιτούν την πείρα ενός επαγγελματία, εξειδικευμένου στην αντιμετώπιση συναισθηματικών κρίσεων.

Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο σε ένα 10% των περιπτώσεων, αλλά πιστεύω ότι η πιθανότητα είναι αρκετά μεγάλη και γι αυτό οι άνθρωποι που θέλουν να δουλέψουν σοβαρά προβλήματα θα πρέπει να έχουν την καθοδήγηση κάποιου εξειδικευμένου επαγγελματία.

Δεν είναι ανάγκη ο επαγγελματίας να είναι εξειδικευμένος στο EFT, αλλά χρειάζεται να γνωρίζει πώς να αντιμετωπίζει τα έντονα συναισθήματα που μπορεί να εμφανιστούν. Αρκετοί που εφαρμόζουν το EFT είναι γιατροί ή ψυχοθεραπευτές.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε όλον τον κόσμο που μαθαίνουν την τεχνική και την εφαρμόζουν στον εαυτό τους με θαυμάσια αποτελέσματα.

Πιστεύω ότι το να παρακολουθήσει κάποιος ένα Σαββατοκύριακο σεμινάριο για το EFT και να διδαχθεί όλες τις λεπτομέρειες δεν είναι το ίδιο με το να μάθει από ένα φίλο του να κτυπάει απλώς σε κάποια σημεία.

Όπως ισχύει και για κάθε άλλη τεχνική, είναι καλύτερα κάποιος να είναι πεπειραμένος στο EFT πριν το μοιραστεί με άλλους.

Όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν επαγγελματίες στο EFT για να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους, μπορούν να πάρουν πληροφορίες από το διαδίκτυο, στη διεύθυνση: www.emofree.com.

Ο Γύρος

Ονομάζουμε «γύρο» τη συνολική διαδικασία της τεχνικής.

Κάθε γύρος αποτελείται από τέσσερα στάδια. Το δεύτερο και τέταρτο στάδιο είναι ίδια.

Στάδιο 1. Η Προετοιμασία

α. Φέρνουμε στο νου μας το συναίσθημα ή το σωματικό πρόβλημα, από το οποίο θέλουμε να απελευθερωθούμε, διορθώνοντας τη ροή της ενέργειας που σχετίζεται με το διαταραγμένο ενεργειακό πεδίο.

β. Αξιολογούμε το SUD (στα ελληνικά Yποκειμενικές Mονάδες Διαταραχής ή Eνόχλησης) από το 0 έως το 10. Είναι μηδέν, όταν δεν υπάρχει καθόλου δυσφορία, ενόχληση, συναίσθημα ή πόνος και δέκα όταν αυτά βρίσκονται στην υψηλότερη ένταση που μπορούμε να φανταστούμε.

Eπειδή εργάζεστε μόνος σας, χρήσιμο είναι να σημειώσετε το SUD ώστε να θυμάστε πόση ήταν η ενόχλησή σας στην αρχή.

γ. Διορθώνουμε την ψυχολογική αντιστροφή, μήπως και υπάρχει.

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν μία εσωτερική αντίσταση στο να γίνουν καλά. Οποιαδήποτε μέθοδο κι αν χρησιμοποιήσουν, δεν έχουν θετικά αποτελέσματα. Αυτοί οι άνθρωποι ίσως έχουν υποσυνείδητες πεποιθήσεις, ανάγκες ή φόβους που εμποδίζουν τη βελτίωσή τους. Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι έχουν κάποιο υποσυνείδητο «όφελος» ή «προστασία», αν δεν έχουν τη βελτίωση που συνειδητά επιδιώκουν.

Ο Dr. Roger Callahan υποθέτει ότι υπάρχει αντιστροφή στην πολικότητα του ενεργειακού πεδίου του σώματός μας, η οποία εμποδίζει την πραγματοποίηση της διόρθωσης όταν εφαρμόζουμε το TFT, το EFT ή οποιαδήποτε άλλη θεραπευτική μέθοδο.

Ο Gary Craig χρησιμοποιεί το παράδειγμα μιας μπαταρίας, που τοποθετούμε με ανάποδη πολικότητα σε ένα κασετόφωνο. Ό,τι και αν κάνουμε δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Έτσι, αν υπάρχει ψυχολογική αντιστροφή, τα κτυπήματά μας δεν θα μπορέσουν να διορθώσουν το διαταραγμένο ενεργειακό πεδίο.

Αυτό έγινε εμφανές στον Dr. Callahan όταν έμαθε τη «διάγνωση του βραχίονα», η οποία αποδεικνύει το πόσο οι σκέψεις μας επηρεάζουν το ενεργειακό μας πεδίο. Όταν συγκεντρωνόταν σε θετικές σκέψεις, ο βραχίονας του χεριού ήταν δυνατός ενώ, αντίθετα, όταν είχε αρνητικές σκέψεις, ο βραχίονας του εξασθενούσε. Η «διάγνωση του βραχίονα» είναι επίσης ένας τρόπος να αναγνωρίσουμε την αλήθεια από το ψέμα.

Όταν λέμε την αλήθεια ο βραχίονάς μας είναι δυνατός στην εξωτερική πίεση. (Όταν τον τεντώνουμε στο πλάι του σώματός μας και κάποιος άλλος προσπαθήσει να τον πιέσει προς τα κάτω, θα βρει μεγάλη αντίσταση). Αν λέμε ψέματα ή κάτι αντίθετο με την εσωτερική μας αλήθεια τότε, ο βραχίονάς μας, χάνει τη δύναμή του όταν κάποιος τον πιέζει προς τα κάτω. Μ’ αυτόν τον τρόπο, μπορούμε επίσης να ελέγξουμε την επίδραση που έχουν διάφορες τροφές ή ουσίες στο ενεργειακό μας πεδίο.

Ο Dr. Callahan εργαζόταν κάποτε με μία γυναίκα που ήθελε να χάσει βάρος. Αφού πέρασε αρκετός καιρός χωρίς να υπάρχουν αποτελέσματα, ο Dr. Callahan της ζήτησε να κάνει τη «διάγνωση του βραχίονα». Σήκωσε, λοιπόν, στο πλάι τον ένα βραχίονά της και αυτός τον πίεσε προς τα κάτω για να ελέγξει τη δύναμή του. Μετά, της ζήτησε να πει, καθώς εκείνος πίεζε το βραχίονα προς τα κάτω, «θέλω να χάσω βάρος». Καθώς το έλεγε ο βραχίονάς της έχασε τη δύναμή του. Στη συνέχεια, της ζήτησε να πει «δεν θέλω να χάσω βάρος» και τότε ο βραχίονάς της έγινε δυνατότερος.

Αυτό απέδειξε ότι, στην πραγματικότητα, η γυναίκα δεν ήθελε να χάσει βάρος. Ο Dr. Callahan συνειδητοποίησε τότε, για πρώτη φορά, την ύπαρξη της ψυχολογικής αντιστροφής στο ενεργειακό πεδίο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, λοιπόν, υπάρχει μια ενεργειακή ή ψυχολογική αντιστροφή όπως ονομάζεται στο TFT και το EFT, η οποία χρειάζεται να διορθωθεί για να έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε.

Κατά τον Gary Craig, το 40% των ανθρώπων έχουν ψυχολογική αντιστροφή σε κάποιο θέμα. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν γενική αντιστροφή στα περισσότερα θέματα της ζωής τους. Είναι συνήθως αυτοί που υποφέρουν από κατάθλιψη, σοβαρές ασθένειες και είναι εθισμένοι σε αυτοκαταστροφικές ουσίες όπως είναι τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, το τσιγάρο κλπ. Θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα αργότερα.

Μερικοί από εμάς έχουμε την υποσυνείδητη τάση να υπονομεύουμε τις ίδιες μας τις προσπάθειες, ίσως επειδή πιστεύουμε ότι δεν αξίζουμε μία καλύτερη πραγματικότητα ή επειδή, για κάποιο λόγο, φοβόμαστε την επιτυχία.

O Gary Craig προτείνει να κάνουμε πάντα τη διόρθωση της ψυχολογικής αντιστροφής, για να είμαστε 100% σίγουροι. Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε γιατί, στην περίπτωση που δεν υπάρχει ψυχολογική αντιστροφή, αφιερώσαμε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα για να διορθώσουμε κάτι που δεν υπήρχε. Είναι πάντως αποδεδειγμένο ότι η τεχνική της διόρθωσης δεν προκαλεί ψυχολογική αντιστροφή εκεί που δεν υπάρχει.

Πώς διορθώνουμε την ψυχολογική αντιστροφή

Υπάρχουν τέσσερις βασικοί τρόποι:

1. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να κάνουμε ελαφρά κτυπήματα στο πλάι του χεριού, στο σημείο με το οποίο θα κτυπούσαμε ένα κομμάτι ξύλο στο καράτε. (Δεν έχει σημασία σε ποιο χέρι.)

(Στο TFT του Dr. Callahan δεν χρησιμοποιούμε φράσεις καθώς κτυπάμε.)

Στο EFT, καθώς κάνουμε τα κτυπήματα, επαναλαμβάνουμε τη φράση προετοιμασίας που μπορεί να είναι:

A.1. Παρόλο που νιώθω (συμπληρώστε το συναίσθημα) ____ αγαπώ και δέχομαι τον εαυτό μου.

A.2. Αγαπώ και δέχομαι τον εαυτό μου, παρόλο που νιώθω (συμπληρώστε το συναίσθημα) ____.

A.3. Παρόλο που νιώθω (συμπληρώστε το συναίσθημα) ____ αγαπώ και δέχομαι τον εαυτό μου ακριβώς όπως είναι.

Μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας φράση, αρκεί να περιέχει :

Την αναγνώριση του συναισθήματος σας.

Την αποδοχή και την αγάπη του εαυτού σας, παρόλο που νιώθετε έτσι.

Στο βιβλίο αυτό θα σας δοθούν, αργότερα, και άλλα παραδείγματα φράσεων προετοιμασίας για την ψυχολογική αντιστροφή.

2. Ο δεύτερος τρόπος είναι να επαναλάβουμε τις ίδιες φράσεις προετοιμασίας ενώ, συγχρόνως, τρίβουμε το «ευαίσθητο σημείο». Αυτό βρίσκεται στο στήθος, 7,5 εκατοστά περίπου κάτω από την κλείδα και 7,5 εκατοστά αριστερά ή δεξιά από το κοίλωμα του στέρνου, που βρίσκεται στο κέντρο του στήθους (δείτε το διάγραμμα).

Τρίβουμε το ευαίσθητο σημείο με κυκλικές κινήσεις πιέζοντας προς τα μέσα, τρίβοντας το δέρμα πάνω στους μύες και τα κόκαλα και όχι τρίβοντας τα δάκτυλά μας επιφανειακά πάνω στα ρούχα ή το δέρμα μας.

Θα σας δοθεί σε επόμενο κεφάλαιο μια παραλλαγή αυτής της διαδικασίας προετοιμασίας.

Αυτοί είναι οι δύο βασικοί τρόποι απομάκρυνσης της ψυχολογικής αντιστροφής. Επαναλαμβάνουμε τις φράσεις προετοιμασίας ενώ, συγχρόνως, κτυπάμε στο πλάι του χεριού ή τρίβουμε το «ευαίσθητο σημείο». Δεν έχει σημασία σε ποια πλευρά του σώματος κτυπάμε ή τρίβουμε, δεξιά ή αριστερά. Μπορούμε, αν θέλουμε, να αλλάζουμε πλευρά.

3. Ο Dr. Callahan ανακάλυψε ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ψυχολογική αντιστροφή μπορεί να διορθωθεί με το «Rescue Remedy» των Aνθοϊαμάτων Bach. Τέσσερις σταγόνες κάτω από τη γλώσσα μας ή σε ένα ποτήρι νερό, αρκούν.

4. Υπάρχει και ένας τέταρτος τρόπος διόρθωσης, που θα εξηγήσουμε αργότερα, τον οποίο ανακάλυψε ο Dr. Callahan και ονομάζεται «Αναπνοή της Κλείδας».

Επειδή αυτή η μέθοδος χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο (δύο έως τέσσερα λεπτά), τη χρησιμοποιούμε συνήθως στην περίπτωση που οι άλλες μέθοδοι, που δοκιμάσαμε για τη διόρθωση της ψυχολογικής αντιστροφής, δεν έφεραν τα αποτελέσματα που επιθυμούσαμε.

Συνοπτικά λοιπόν, για το πρώτο στάδιο:

Συγκεντρωνόμαστε στη σκέψη ή το συναίσθημα που δημιουργεί τη διαταραχή μας.

Αξιολογούμε το SUD (το βαθμό της διαταραχής).

Διορθώνουμε την πιθανή ψυχολογική αντιστροφή.

Στάδιο 2. Η Ακολουθία των Κτυπημάτων

Είμαστε τώρα έτοιμοι να κτυπήσουμε ελαφρά στα δώδεκα σημεία, για να απομακρύνουμε τη διαταραχή του ενεργειακού πεδίου.

Τα σημεία αυτά είναι η αρχή ή το τέλος μεσημβρινών του σώματος, που χρησιμοποιούνται στο βελονισμό (ενεργειακά κανάλια) και παρουσιάζονται στο σχεδιάγραμμα που σας δίνεται. Κτυπάμε σε κάθε σημείο επτά φορές. Στην πραγματικότητα δεν έχει σημασία πόσες ακριβώς φορές κτυπάμε, είναι όμως απαραίτητο να είναι περισσότερες από πέντε.

Έτσι κινητοποιείται η ροή της ενέργειας σ’ αυτά τα ενεργειακά κανάλια και διορθώνεται η διαταραχή του ενεργειακού πεδίου που σχετίζεται με το πρόβλημα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνονται τα κτυπήματα, τους οποίους βρίσκουν κατάλληλους οι άνθρωποι που εφαρμόζουν το EFT. Γενικά, όμως, πρέπει τα κτυπήματα να έχουν ένα καλό, όχι αργό, ρυθμό και να γίνονται με ισχυρή κρουστική κίνηση. Αλλά ποτέ με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει πόνο ή βλάβη.

Μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι με αυτά τα κτυπήματα δημιουργούμε μία πιεζοηλεκτρική ώθηση, που δημιουργεί ροή της ενέργειας στους μεσημβρινούς.

Κάνουμε τα κτυπήματα με τις άκρες του δείκτη και του μεσαίου δακτύλου οποιουδήποτε χεριού. Τα δύο αυτά δάκτυλα καλύπτουν μεγαλύτερη επιφάνεια από το κυρίως σημείο στο οποίο πρέπει να κτυπήσουμε και, έτσι, είμαστε σίγουροι ότι κτυπάμε τη σωστή περιοχή.

Αν κουραστούμε κατά την διάρκεια των κτυπημάτων, μπορούμε να αλλάξουμε χέρι.

Η Φράση Υπενθύμισης

Καθώς κτυπάμε σε κάθε σημείο, επαναλαμβάνουμε προφορικά ή νοερά, αν δεν θέλουμε να μας ακούσουν, τη φράση υπενθύμισης. Είναι μία φράση που δηλώνει το ενεργειακό πεδίο για το οποίο κτυπάμε. Μας βοηθά να συγκεντρωθούμε καλύτερα σε αυτό και με τα κτυπήματα να το διορθώσουμε.

Παραδείγματα :

Φόβος ύψους.

Φόβος να μιλήσουμε δημόσια.

Φόβος εγκατάλειψης.

Θυμός όταν μας διορθώνουν.

Πόνος στη μέση.

Άγχος για το διαγώνισμα.

Όσο πιο ακριβείς είμαστε, τόσο καλύτερα. Θα μπορούσαμε να πούμε μόνον:

Φόβος

Θυμός

Άγχος

Πόνος

Σ’ αυτή την περίπτωση, όμως, τα κτυπήματα θα απευθύνονταν σε ένα πολύ μεγαλύτερο και πιο πολύπλοκο ενεργειακό πεδίο, δημιουργημένο από διάφορες μορφές φόβου, θυμού, άγχους και πόνου. Αν εφαρμόζαμε για εβδομάδες, καθημερινά, έναν αριθμό γύρων EFT γι’ αυτό το γενικό θέμα, κάποτε, τελικά, θα είχαμε αποτελέσματα. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, καθώς κτυπάμε για ένα γενικό θέμα ή συναίσθημα, συνειδητοποιούμε συγκεκριμένα προβλήματα που έρχονται στην επιφάνεια και με τα οποία χρειάζεται να εργαστούμε.

Αυτή είναι η ομορφιά του EFT. Όταν εργαζόμαστε για μία ιδιαίτερη επιθυμητή κατάσταση, όπως είναι η απελευθέρωση από φόβο, άγχος, θυμό ή πόνο, το EFT θα φέρει στο νοητικό μας πεδίο διάφορα συγκεκριμένα εμπόδια προς το στόχο μας.

Εργαζόμαστε ιδιαίτερα σε αυτά τα συγκεκριμένα εμπόδια και, βαθμιαία, αφαιρούμε όλα τα «σίδερα», που φυλακίζουν την ελευθερία μας.

Επαναλαμβάνουμε τη φράση υπενθύμισης μία φορά σε κάθε σημείο στο οποίο κτυπάμε. Κτυπάμε περίπου 7 φορές σε κάθε σημείο, ενώ επαναλαμβάνουμε τη φράση νοερά ή προφορικά. Σε περιπτώσεις σωματικών προβλημάτων μπορούμε απλώς να κλείσουμε τα μάτια μας και να συγκεντρωθούμε στο σημείο του σώματος που υπάρχει το σωματικό φαινόμενο (π.χ. ένας πόνος) για το οποίο κάνουμε τα κτυπήματα.

Εργαζόμαστε σε ένα μόνο ενεργειακό πεδίο κάθε φορά

Όταν εφαρμόζουμε το EFT είναι πολύ σημαντικό να συγκεντρωνόμαστε σε ένα μόνο ενεργειακό πεδίο κάθε φορά. Αν συγκεντρωθούμε σε περισσότερα συναισθήματα ή προβλήματα θα εμφανιστούν περισσότερες από μία διαφορετικές ομάδες δεδομένων του ενεργειακού πεδίου με το οποίο εργαζόμαστε και δεν θα έχουμε αποτελέσματα.

Θα ήθελα να κάνω μία προσωπική παρατήρηση σχετικά με τα μπερδεμένα ενεργειακά πεδία. Όταν εφάρμοσα για πρώτη φορά το EFT παρατήρησα ότι, όποτε συγκεντρωνόμουν σε ένα συναίσθημα, με το οποίο ήθελα να εργαστώ, αμέσως ο νους μου, από συνήθεια, έκανε ένα νοητικό συλλογισμό, βάσει του οποίου δεν έπρεπε να αισθάνομαι έτσι. Είχα εργαστεί πολλά χρόνια με τη χρησιμοποίηση θετικών σκέψεων, που αυτό συνέβαινε αυτόματα.

Οι θετικές σκέψεις, όμως, υπήρχαν πάντα παράλληλα με τα αρνητικά συναισθήματα, χωρίς, στην πραγματικότητα, να τα αντικαταστήσουν ποτέ. Ενώ, λοιπόν, εφάρμοζα το EFT, οι αυτόματα εμφανιζόμενες θετικές σκέψεις, δημιουργούσαν παρεμβολή στο ενεργειακό πεδίο του συναισθήματος για το οποίο έκανα τα κτυπήματα.

Προσπάθησα να σταματήσω την τάση να φέρνω θετικές σκέψεις στο νου μου. Αυτό επέτρεψε την αποκλειστική παρουσία του ενεργειακού πεδίου του αρνητικού συναισθήματος και έτσι τα κτυπήματα ήταν πιο αποτελεσματικά.

Μετά από μερικούς γύρους EFT, το SUD χαμήλωνε και εμφανιζόταν από μόνη της η θετική αντίληψη, χωρίς να υπάρχει πια το αρνητικό συναίσθημα.

Γι αυτό το λόγο, όταν το επίπεδο της διαταραχής (SUD) χαμηλώνει, μπορούμε να εισάγουμε στο νου μας εναλλακτικές θετικές πεποιθήσεις.

Τα σημεία

Στο σχεδιάγραμμα, που σας δίνεται, φαίνεται πού ακριβώς βρίσκονται τα σημεία στα οποία εφαρμόζουμε τα κτυπήματα. Αναφέρουμε επίσης, για όσους ενδιαφέρονται, τους μεσημβρινούς του βελονισμού και τους αριθμούς των σημείων που κάνουμε τα κτυπήματα. Δεν είναι απαραίτητο να τα ξέρετε ή να τα κατανοήσετε.

Κάνουμε συνήθως τα κτυπήματα με την ακόλουθη σειρά:

1. Στην αρχή του φρυδιού, εκεί που το φρύδι ενώνεται με τη ρίζα της μύτης. (Αναφέρεται σαν ΕΒ – Μεσημβρινός ουροδόχου κύστης, αριθμός σημείου 2)

2. Στο πλάι του ματιού, στον κρόταφο. (SE – Μεσημβρινός χοληδόχου κύστης, αριθμός σημείου 1)

3. Κάτω από το μάτι, επάνω στο ζυγωματικό οστό. (UE – Μεσημβρινός στομάχου, 2)

4. Κάτω από τη μύτη, πάνω από τα χείλη. (UN – Μεσημβρινός του δοχείου διεύθυνσης, 25 – 26)

5. Κάτω από το κάτω χείλος και πάνω από το σαγόνι. (CH – Μεσημβρινός του δοχείου συγκέντρωσης, 24)

6. Κάτω από τη μασχάλη στο πλάι του σώματος, στην ευθεία περίπου της θηλής του στήθους. (UA – Μεσημβρινός σπλήνας, 21)

7. Κάτω από την κλείδα και δεξιά ή αριστερά του στέρνου. Αυτό το σημείο βρίσκεται κάτω από την κλείδα (το υψηλότερο οριζόντιο οστό στο μπροστινό μέρος του σώματος) και δίπλα από το στέρνο (το κάθετο οστό στο κέντρο του στήθους). (CB – Μεσημβρινός των νεφρών, 27)

Δεν πρέπει να συγχέουμε αυτό το σημείο με το «ευαίσθητο σημείο», που τρίβουμε για να διορθώσουμε την ψυχολογική αντιστροφή. Το ευαίσθητο σημείο βρίσκεται μακρύτερα από το κέντρο του στήθους και χαμηλότερα από το σημείο της κλείδας.

8. Στο πλάι του αντίχειρα, στο σημείο που το νύχι ενώνεται με το δέρμα. (Αν τοποθετήσετε τις παλάμες στην κοιλιά σας, το σημείο που θα κάνετε τα κτυπήματα είναι στραμμένο προς τα πάνω, προς το κεφάλι σας.) (TH – Μεσημβρινός των πνευμόνων, 11)

9. Στο πλάι του δείκτη, στο σημείο που το νύχι ενώνεται με το δέρμα. (Αν τοποθετήσετε τις παλάμες στην κοιλιά σας, το σημείο που θα κάνετε τα κτυπήματα είναι στραμμένο προς τα πάνω, προς το κεφάλι σας.) ( IF- Μεσημβρινός παχέως εντέρου, 1)

10. Στο πλάι του μεσαίου δακτύλου, στο σημείο που το νύχι ενώνεται με το δέρμα. (Αν τοποθετήσετε τις παλάμες στην κοιλιά σας, το σημείο που θα κάνετε τα κτυπήματα είναι στραμμένο προς τα πάνω, προς το κεφάλι σας.) (MF – Μεσημβρινός κυκλοφορικού – σεξ, 9)

11. Στο πλάι του μικρού δακτύλου, στο σημείο που το νύχι ενώνεται με το δέρμα. (Αν τοποθετήσετε τις παλάμες στην κοιλιά σας, το σημείο που θα κάνετε τα κτυπήματα είναι στραμμένο προς τα πάνω, προς το κεφάλι σας.) ( BF – Μεσημβρινός καρδιάς, 9)

12. Στο πλάι του χεριού, στο σημείο με το οποίο θα κτυπούσατε ένα κομμάτι ξύλο στο καράτε. (KC – Μεσημβρινός λεπτού εντέρου, 3-4)

Είναι το ίδιο σημείο στο οποίο κάνουμε τα κτυπήματα για να διορθώσουμε την ψυχολογική αντιστροφή.

Στο Στάδιο 2, λοιπόν, κάνουμε περίπου επτά κτυπήματα σε κάθε ένα από τα δώδεκα σημεία, επαναλαμβάνοντας τη φράση υπενθύμισης μία φορά σε κάθε σημείο.

Εκτός από τα σημεία κάτω από τη μύτη και πάνω από το σαγόνι, όλα τα υπόλοιπα σημεία υπάρχουν και στη δεξιά και στην αριστερή πλευρά του σώματος. Δεν έχει καμία σημασία σε ποια πλευρά του σώματος κάνετε τα κτυπήματα, δεξιά ή αριστερά. Μπορείτε μάλιστα να αλλάξετε πλευρά και κατά τη διάρκεια των κτυπημάτων.

Παρόλο που, θεωρητικά, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να κάνουμε τα κτυπήματα στη μία πλευρά του σώματος ή και στις δύο, η ενασχόλησή μου τόσα χρόνια με τη γιόγκα, η οποία απαιτεί ισορροπία, με κάνουν να προτιμώ την αλλαγή πλευράς στη δεύτερη ακολουθία κτυπημάτων. O τρόπος αυτός δεν μειονεκτεί και μάλιστα μερικοί άνθρωποι τον βρίσκουν πιο αποτελεσματικό. Επίσης, αν κάνετε τα κτυπήματα με το ένα χέρι, μπορεί να κουραστεί. Προσωπικά, όταν εφαρμόζω το EFT αλλάζω και χέρια και πλευρές σώματος.

Όταν εφαρμόζουμε το EFT χρησιμοποιούμε, συνήθως, το «κυρίαρχο» χέρι και στις δύο πλευρές του σώματος.

Στάδιο 3. Η Σειρά Gamut

Αυτό είναι το πιο περίεργο σημείο της διαδικασίας. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται λίγο αστείοι την πρώτη φορά που το εφαρμόζουν.

Είναι, όμως, σημαντικό για την εξισορρόπηση των ενεργειών και για τη λειτουργία του δεξιού και αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου και πρέπει να γίνεται ανάμεσα σε δύο ακολουθίες κτυπημάτων.

Η σειρά Gamut αποτελείται από εννέα κινήσεις, τις οποίες κάνουμε καθώς κτυπάμε γρήγορα στο σημείο Gamut, που βρίσκεται, και στα δύο χέρια, στο έξω μέρος της παλάμης, στο βαθούλωμα ανάμεσα στα οστά που ξεκινούν από τον καρπό και καταλήγουν στις αρθρώσεις του παράμεσου και του μικρού δακτύλου (δείτε το σχεδιάγραμμα). Τα κτυπήματα γίνονται προς τις αρθρώσεις (Μεσημβρινός τριπλού θερμαστή, 3)

Καθώς κτυπάμε 3 έως 5 φορές το δευτερόλεπτο, εφαρμόζουμε την ακόλουθη διαδικασία:

1. Κλείνουμε τα μάτια μας.

2. Τα ανοίγουμε.

3. Κρατώντας το κεφάλι μας ίσιο, κοιτάμε με δύναμη κάτω δεξιά.

4. Κρατώντας το κεφάλι μας ίσιο, κοιτάμε με δύναμη κάτω αριστερά.

5. Με το κεφάλι πάντα ίσιο, κάνουμε κύκλο με τα μάτια δεξιόστροφα.

6. Με το κεφάλι πάντα ίσιο, κάνουμε κύκλο με τα μάτια αριστερόστροφα.

7. Μουρμουρίζουμε, με το στόμα κλειστό, λίγους στίχους ενός τραγουδιού για 2 έως 5 δευτερόλεπτα. (O Gary Craig προτιμά το «Happy Birthday».)

8. Μετράμε από το ένα έως το πέντε δυνατά (ή νοερά, αν δεν θέλουμε να μας ακούσουν).

9. Μουρμουρίζουμε, με το στόμα κλειστό, λίγους στίχους ενός τραγουδιού για 2 έως 5 δευτερόλεπτα.

Μπορεί να φαίνεται αστείο, αλλά η διαδικασία αυτή βοηθά στην εξισορρόπηση των ενεργειών. Καθώς μουρμουρίζουμε, μετράμε, και ξαναμουρμουρίζουμε, ενεργοποιούμε και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου.

Στάδιο 4: Η Ακολουθία των Κτυπημάτων Kαι Πάλι

Το τέταρτο στάδιο είναι ακριβώς ίδιο με το δεύτερο στάδιο. Περνάμε από τα δώδεκα σημεία, κάνοντας περίπου επτά κτυπήματα σε καθένα, ενώ επαναλαμβάνουμε τη φράση υπενθύμισης.

Με τα τέσσερα στάδια ολοκληρώνεται ένας γύρος.

Η Αξιολόγηση του SUD

Συγκεντρωνόμαστε τώρα στη σκέψη, το συναίσθημα, την επιθυμία ή το σωματικό πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί και αξιολογούμε το SUD (το βαθμό της διαταραχής).

Παρατηρούμε:

α. Είναι υψηλότερο; (μπορεί να συμβεί, αλλά συμβαίνει σπάνια)

β. Έμεινε το ίδιο;

γ. Είναι χαμηλότερο; (που σημαίνει ότι η διαταραχή μας είναι μικρότερη όταν συγκεντρωνόμαστε στο ερέθισμα).

Όταν το SUD δεν Μειώνεται

Αν το SUD είναι υψηλότερο ή το ίδιο που ήταν πριν, κάνουμε έναν ακόμη γύρο EFT κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο:

1. Προετοιμασία: τρίβουμε το «ευαίσθητο σημείο» ή κτυπάμε στο πλάι του χεριού, επαναλαμβάνοντας την κατάλληλη φράση για να διορθώσουμε την πιθανή ψυχολογική αντιστροφή. (Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό τώρα, γιατί αφού η ενόχληση δεν έχει υποχωρήσει καθόλου, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να υπάρχει ψυχολογική αντιστροφή.)

2. Ακολουθία των κτυπημάτων στα δώδεκα σημεία, επαναλαμβάνοντας τη φράση υπενθύμισης.

3. Σειρά Gamut.

4. Ακολουθία των κτυπημάτων ξανά, επαναλαμβάνοντας τη φράση υπενθύμισης.

Μετά το δεύτερο γύρο αξιολογούμε πάλι τη διαταραχή και, αν δεν έχει ακόμη μειωθεί, πράγμα σπάνιο, κάνουμε και έναν τρίτο γύρο.

Αν δεν έχουμε αποτελέσματα, θα χρειαστεί να αναζητήσουμε την αιτία.

Τα πιθανά εμπόδια, στα οποία θα αναφερθούμε αναλυτικά αργότερα, είναι:

1. Ένας «τύπος ψυχολογικής αντιστροφής» για τον οποίο ίσως χρειαστεί να εφαρμόσουμε την τεχνική της Aναπνοής της Kλείδας.

2. Ενεργειακές τοξίνες, που εμποδίζουν τη διόρθωση του ενεργειακού πεδίου.

3. Εφαρμόζουμε τα κτυπήματα για λάθος θέμα. Υπάρχει ένα βασικό ή παράλληλο θέμα που χρειάζεται να αντιμετωπισθεί, ώστε να απομακρυνθεί η διαταραχή.

Αργότερα θα ασχοληθούμε αναλυτικά με την εφαρμογή του EFT στις διάφορες όψεις. Θα ήθελα τώρα να σας δώσω μόνο ένα παράδειγμα. Εργαζόμουν κάποτε με μία γυναίκα που είχε το φόβο του θανάτου. Βλέποντας ότι το SUD δεν κατέβαινε κάτω από το 8, τη ρώτησα: «Μήπως υπάρχει κάτι άλλο που σας ενοχλεί;» και η γυναίκα απάντησε αμέσως: «Δεν θέλω να αφήσω τα παιδιά μου μόνα τους, αν πεθάνω». Έτσι, εργαστήκαμε σε αυτό το θέμα, που ήταν και το βασικό πρόβλημα. Όταν κατεβάσαμε το SUD στο μηδέν, κατέβηκε και το SUD για το φόβο του θανάτου.

Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις ενεργειακές διαταραχές των βαθύτερων θεμάτων και να κάνουμε τα κτυπήματα σ’ αυτές.

O θυμός, για παράδειγμα, είναι συνήθως αποτέλεσμα φόβου, ενοχής ή πληγώματος. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ίσως θα έπρεπε να εργαστούμε πρώτα σε αυτά τα συναισθήματα, για να ελαττωθεί ο θυμός.

Το καταπληκτικό με την τεχνική του EFT είναι ότι όταν εργαζόμαστε π.χ. με το θυμό, οτιδήποτε υπάρχει πίσω από αυτόν έρχεται στην επιφάνεια από μόνο του καθώς κάνουμε τα κτυπήματα.

Όταν το SUD μειώνεται

Όταν το SUD μειώνεται, έστω και λίγο, κάνουμε μια μικρή αλλαγή στη διαδικασία.

1. Στην προετοιμασία, καθώς τρίβουμε το «ευαίσθητο σημείο» ή κτυπάμε στο πλάι του χεριού, αναφερόμαστε τώρα στο πρόβλημα ως «υπόλοιπο ____».

Για παράδειγμα, η φράση μπορεί να είναι:

« Παρόλο που έχω ακόμη αυτό το υπόλοιπο φόβου για το ύψος, (τις αράχνες, τα φίδια, το σκοτάδι, τους ανελκυστήρες ή οτιδήποτε άλλο ) αγαπώ και δέχομαι τον εαυτό μου».

ή

« Παρόλο που έχω ακόμη αυτό το υπόλοιπο πόνου στη μέση, αγαπώ και δέχομαι τον εαυτό μου».

Η λέξη “υπόλοιπο” είναι σημαντική, γιατί έτσι τα κτυπήματά μας απευθύνονται στο συγκεκριμένο ενεργειακό πεδίο που υπολείπεται. Επίσης, ψυχολογικά, μας θυμίζει ότι η ενόχληση είναι μικρότερη και συνεχίζει να ελαττώνεται.

2. Στο στάδιο 2, στην ακολουθία των κτυπημάτων στα δώδεκα σημεία, στη φράση υπενθύμισης, που επαναλαμβάνουμε χρησιμοποιούμε το «υπόλοιπο ____».

Για παράδειγμα :

Υπόλοιπο φόβου ύψους.

Υπόλοιπο φόβου ανελκυστήρων.

Υπόλοιπο θυμού.

Υπόλοιπο πόνου στη μέση.

3. Στο στάδιο 3, η σειρά Gamut, παραμένει ίδια, χωρίς αλλαγές.

4. Στο στάδιο 4, κάνουμε και πάλι την ακολουθία των κτυπημάτων στα δώδεκα σημεία, χρησιμοποιώντας στη φράση υπενθύμισης το «υπόλοιπο ____».

Σ’ αυτό το σημείο έχουμε ολοκληρώσει το γύρο.

Αξιολογούμε και πάλι το SUD.

Είτε έχει μειωθεί είτε όχι, συνεχίζουμε με την προετοιμασία και τη φράση υπενθύμισης που αναφέρεται στο «υπόλοιπο ____».

Oι περισσότεροι άνθρωποι έχουν απελευθερωθεί από το συγκεκριμένο πρόβλημά τους με έναν έως πέντε γύρους. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε χρειάζεται να ψάξουμε για πιθανές περιπλοκές, που ήδη αναφέραμε, και με τις οποίες θα ασχοληθούμε λεπτομερώς αργότερα.

Αυτές μπορεί να είναι :

1. Μία ισχυρή ψυχολογική αντιστροφή.

2. Ενεργειακές τοξίνες.

3. Άλλες όψεις ή αιτιατά θέματα, με τα οποία πρέπει να εργαστούμε, πριν μπορέσει να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Επιμονή

Η επιμονή σ’ αυτήν την εργασία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ορισμένα προβλήματα να θεραπευτούν σε λίγα λεπτά, ενώ άλλα να χρειάζονται περισσότερο χρόνο και περισσότερες εφαρμογές.

Η ένταση ή η διάρκεια ενός προβλήματος δεν είναι ο λόγος καθυστέρησης της θεραπείας. Μία έντονη φοβία πενήντα χρόνων μπορεί να εξαφανιστεί σε πέντε λεπτά (όπως είδαμε με τη φοβία της Μαίρης για το νερό).

Η δυσκολία ενός θέματος εξαρτάται από τον αριθμό των συναισθημάτων, των εμπειριών και των όψεων, που σχετίζονται με τη δημιουργία του και από το βαθμό της αντίστασης που έχουμε να απελευθερωθούμε από αυτό. Θα ασχοληθούμε και με το θέμα αυτό αργότερα.

Κίνηση των ματιών από το πάτωμα στο ταβάνι

Είναι ακόμη μία ανακάλυψη του Dr. Callahan. Με το κεφάλι ίσιο και στραμμένο μπροστά, κάνουμε κτυπήματα στο σημείο Gamut, ενώ τα μάτια μας αρχίζουν να κοιτούν σταθερά κάτω, στο πάτωμα, και στη συνέχεια σταδιακά έρχονται να εστιαστούν μπροστά μας καθώς κινούνται αργά προς το ταβάνι ή τον ουρανό. Η κίνηση αυτή των ματιών θα χρειαστεί τουλάχιστον επτά δευτερόλεπτα.

Κάνουμε την κίνηση των ματιών όταν έχουμε ολοκληρώσει τους γύρους του EFT.

Μπορούμε επίσης να τη χρησιμοποιήσουμε όταν το SUD είναι στο 2 ή χαμηλότερα γιατί, συνήθως, με αυτή την κίνηση το SUD μηδενίζεται.

Ενεργειακές Τοξίνες

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του, ο Dr. Callahan ανακάλυψε πως υπάρχουν ορισμένες ουσίες τις οποίες ονομάζει «ενεργειακές τοξίνες», οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν διαταραχή στο ενεργειακό μας πεδίο, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται διάφορα αρνητικά συναισθήματα και σωματικά προβλήματα. Μοιάζουν με αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο.

Όταν ένας άνθρωπος έχει ευαισθησία σε κάποια ουσία, που είναι γι αυτόν ενεργειακή τοξίνη, το TFT και το EFT (και κάθε άλλη θεραπεία που δεν απομακρύνει την τοξίνη), μπορεί να μην λειτουργήσει έως ότου η τοξίνη απομακρυνθεί από το περιβάλλον ή και από το σώμα του.

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες ενεργειακές τοξίνες είναι: νικοτίνη, ζάχαρη, καφεΐνη, αρώματα, αποσμητικά, ορισμένα σαπούνια και σκόνες καθαρισμού, σιτάρι και τα παράγωγά του (με εξαίρεση ίσως τα φύτρα), καλαμπόκι, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα και αρωματικά βότανα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ευαισθησία σε αυτές τις ουσίες και έχουν γρήγορα αποτελέσματα με την εφαρμογή του EFT. Υπάρχουν όμως και ορισμένα άτομα που ίσως δεν θα θεραπευθούν, επειδή αυτές ή και άλλες ουσίες αποτελούν γι αυτούς ενεργειακές τοξίνες, που διασπούν το ενεργειακό τους πεδίο και δεν επιτρέπουν στα κτυπήματα να απομακρύνουν τη διαταραχή.

Ακόμη και «καλές» τροφές, όπως είναι πατάτες, ντομάτες, καρότα και παντζάρια μπορούν, για κάποιο συγκεκριμένο άτομο, να είναι ενεργειακές τοξίνες.

Αν δεν έχουμε αποτελέσματα εφαρμόζοντας το EFT ενώ:

α. Έχουμε εργαστεί με όλες τις όψεις του συγκεκριμένου θέματος που εμφανίστηκαν, και

β. Έχουμε εφαρμόσει την Aναπνοή της Kλείδας για ισχυρό τύπο ψυχολογικής αντιστροφής,

τότε ίσως χρειάζεται να εξετάσουμε την πιθανότητα των ενεργειακών τοξινών.

Μερικοί τρόποι αντιμετώπισης των ενεργειακών τοξινών

1. Δοκιμάζουμε να εφαρμόσουμε το EFT σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Ίσως υπάρχει κάτι στο χώρο που εργαζόμαστε που δημιουργεί πρόβλημα.

2. Δοκιμάζουμε να εφαρμόσουμε το EFT σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Ίσως μας επηρεάζει ο χώρος, τα ρούχα που φοράμε ή ακόμη κάτι που τρώμε κάποια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας.

3. Κάνουμε ένα ντους χωρίς σαπούνι και σαμπουάν και εφαρμόζουμε το EFT γυμνοί, ώστε να καταλάβουμε εάν οι τοξίνες είναι στο σαπούνι, το σαμπουάν ή τα ρούχα μας.

4. Αν δεν έχουμε ακόμη ικανοποιητικά αποτελέσματα, μπορούμε να κάνουμε νηστεία για τρεις μέρες ή τουλάχιστον να μην χρησιμοποιήσουμε νικοτίνη, ζάχαρη, καφεΐνη, αρώματα, αποσμητικά, σαπούνι και σκόνες καθαρισμού, σιτάρι και τα παράγωγά του, καλαμπόκι, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα και αρωματικά βότανα.

Τότε σίγουρα θα έχουμε αποτελέσματα, εκτός αν κάνουμε τα κτυπήματα σε εντελώς λανθασμένο πεδίο και κάποιο κρυμμένο βασικό θέμα, στο οποίο δεν δουλεύουμε, δημιουργεί το πρόβλημα.

Όταν απελευθερωθούμε από το πρόβλημα, μπορούμε να προσθέτουμε σταδιακά μία- μία τις ουσίες αυτές στη ζωή μας και να παρακολουθήσουμε τις αντιδράσεις του σώματος και των συναισθημάτων μας, έως ότου ανακαλύψουμε «τον ένοχο».

Ένα σημαντικό κλειδί είναι ότι, συνήθως, έχουμε εθισμό στις ουσίες που είναι ενεργειακές τοξίνες για μας. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται προσοχή.

Η Αναπνοή της Κλείδας

Είναι μία τεχνική που ανέπτυξε ο Dr. Callahan για τη διόρθωση βαθιά ριζωμένων προβλημάτων, που μοιάζουν με την ψυχολογική αντιστροφή και υπάρχουν, σύμφωνα με τη γνώμη του Gary Craig, μόνον στο 5% των ανθρώπων που αναζητούν βοήθεια.

Μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτή την αναπνοή, όταν έχουμε κάνει περισσότερους από πέντε γύρους EFT και το SUD δεν έχει μειωθεί. Να μην ξεχνάμε, όμως, ότι ο λόγος μπορεί να είναι ότι δεν έχουμε ακόμη εργαστεί με άλλες όψεις του θέματος ή ότι υπάρχουν ενεργειακές τοξίνες.

Η διαδικασία είναι η ακόλουθη:

Δεν έχει σημασία με ποιο χέρι ή από ποια πλευρά του σώματος θα αρχίσουμε την αναπνοή της κλείδας.

1. Τοποθετούμε το δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο του αριστερού χεριού στο σημείο της κλείδας, στην αριστερή πλευρά του στέρνου. Διπλώνουμε τον αντίχειρα και τα άλλα δάκτυλα, ώστε να μην ακουμπούν στο σώμα. Απομακρύνουμε τους βραχίονες από τον κορμό, ώστε να μην αγγίζουν το σώμα μας και το μόνο σημείο επαφής να είναι τα δύο δάκτυλα στο αριστερό σημείο της κλείδας.

Τώρα, καθώς κτυπάμε με το δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο του δεξιού χεριού στο σημείο Gamut του αριστερού χεριού (σαν να κάναμε τη σειρά Gamut), τα δάκτυλα του οποίου βρίσκονται στο σημείο της αριστερής κλείδας, κάνουμε την ακόλουθη αναπνοή:

α. Εισπνέουμε βαθιά.

β. Εκπνέουμε το μισό αέρα.

γ. Εκπνέουμε τον υπόλοιπο αέρα.

δ. Εισπνέουμε κανονικά.

ε. Εκπνέουμε.

Σημείωση:

Οι προηγούμενες οδηγίες ισχύουν για όλες τις επόμενες θέσεις κτυπημάτων, δηλαδή:

Τα υπόλοιπα δάκτυλα και οι βραχίονες δεν αγγίζουν το σώμα, ώστε το μόνο σημείο επαφής να είναι τα δάκτυλα πάνω στην κλείδα.

Εφαρμόζουμε την ίδια αναπνευστική διαδικασία και στις επτά επόμενες θέσεις που θα περιγραφούν.

Τα κτυπήματα που κάνουμε είναι έντονα, αλλά ποτέ δεν πρέπει να μας προκαλούν πόνο.

Εφαρμόζουμε λοιπόν την παραπάνω διαδικασία στις ακόλουθες θέσεις :

2. Με τις αρθρώσεις της δεύτερης φάλαγγας του δείκτη και του μεσαίου δακτύλου του αριστερού χεριού τοποθετημένους στο σημείο της αριστερής κλείδας, κτυπάμε στο σημείο Gamut του αριστερού χεριού με το δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο του δεξιού χεριού, ενώ συγχρόνως κάνουμε την ειδική αναπνοή.

3. Με τις άκρες του δείκτη και μεσαίου δακτύλου του αριστερού χεριού στο σημείο της δεξιάς κλείδας, κτυπάμε στο σημείο Gamut του αριστερού χεριού με το δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο του δεξιού χεριού, ενώ συγχρόνως κάνουμε την ειδική αναπνοή.

4. Με τις αρθρώσεις της δεύτερης φάλαγγας του δείκτη και του μεσαίου δακτύλου του αριστερού χεριού στο σημείο της δεξιάς κλείδας, κτυπάμε στο σημείο Gamut του αριστερού χεριού με το δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο του δεξιού χεριού, ενώ συγχρόνως κάνουμε την ειδική αναπνοή.

Τώρα αλλάζουμε χέρια και κάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία, με τις άκρες και τις αρθρώσεις της δεύτερης φάλαγγας των δακτύλων του δεξιού χεριού να πιέζουν τα σημεία της κλείδας, ενώ κάνουμε τα κτυπήματα με το δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο του αριστερού χεριού.

5. Με τις άκρες του δείκτη και του μεσαίου δακτύλου του δεξιού χεριού στο σημείο της δεξιάς κλείδας, κτυπάμε στο σημείο Gamut του δεξιού χεριού με το δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο του αριστερού χεριού, ενώ συγχρόνως κάνουμε την ειδική αναπνοή.

6. Με τις αρθρώσεις της δεύτερης φάλαγγας του δείκτη και του μεσαίου δακτύλου του δεξιού χεριού στο σημείο της δεξιάς κλείδας, κτυπάμε στο σημείο Gamut του δεξιού χεριού με το δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο του αριστερού χεριού, ενώ συγχρόνως κάνουμε την ειδική αναπνοή.

7. Με τις άκρες του δείκτη και του μεσαίου δακτύλου του δεξιού χεριού στο σημείο της αριστερής κλείδας, κτυπάμε στο σημείο Gamut του δεξιού χεριού με το δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο του αριστερού χεριού, ενώ συγχρόνως κάνουμε την ειδική αναπνοή.

8. Με τις αρθρώσεις της δεύτερης φάλαγγας του δείκτη και του μεσαίου δακτύλου του δεξιού χεριού στο σημείο της αριστερής κλείδας, κτυπάμε στο σημείο Gamut του δεξιού χεριού με το δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο του αριστερού χεριού, ενώ συγχρόνως κάνουμε την ειδική αναπνοή.

Έτσι κάνουμε 5 πράξεις αναπνοής σε 8 διαφορετικές θέσεις, ένα σύνολο 40 πράξεων αναπνοής, ενώ κτυπάμε στο σημείο Gamut με τρόπο ώστε η δόνηση να μεταφέρεται στο σημείο της κλείδας.

Αυτή η τεχνική απομακρύνει εμπόδια που αντιστάθηκαν στις απλούστερες μεθόδους διόρθωσης της ψυχολογικής αντιστροφής.

Συντομεύσεις

Η μέθοδος του Gary Craig περιλαμβάνει όλα τα βήματα που χρειάζεται να κάνουμε για να διορθώσουμε την ψυχολογική αντιστροφή, εφόσον υπάρχει, καθώς και όλα τα σημεία στα οποία χρειάζεται να κτυπήσουμε για να απομακρύνουμε την ενεργειακή διαταραχή.

Στην πραγματικότητα όμως, ψυχολογική αντιστροφή υπάρχει μόνον στο 40% περίπου των περιπτώσεων και σε ειδικές ομάδες ατόμων με κατάθλιψη, με προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος και άλλες σοβαρές ασθένειες καθώς και σε ανθρώπους με σοβαρό εθισμό σε αυτοκαταστροφικές ουσίες.

Τελικά, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μόνα σημεία στα οποία χρειάζεται να κτυπήσουμε είναι στο φρύδι, στον κρόταφο, κάτω από το μάτι, κάτω από τη μύτη, κάτω από τα χείλη, στη μασχάλη και στην κλείδα. Δηλαδή, δεν χρειάζεται να κάνουμε πάντα τα κτυπήματα στα σημεία των χεριών. (Τα σημεία του δείκτη και μεσαίου δακτύλου έχουν ήδη ενεργοποιηθεί αφού κάνουμε τα κτυπήματα με αυτά.)

Ο Dr. Callahan, βαθύτατα αφοσιωμένος στη συνεχή αναζήτηση νέων και περισσότερο αποτελεσματικών τρόπων θεραπείας αυτών των «αναταραχών» ή ενεργειακών διαταραχών, ανακάλυψε ότι, σε πολλές περιπτώσεις άγχους, φοβίας και εθισμού, αρκεί να κτυπήσουμε στα σημεία κάτω από το μάτι, στη μασχάλη και στην κλείδα.

Αυτές οι συντομεύσεις είναι καλύτερα να διδαχθούν απευθείας από τον ίδιο τον Dr. Callahan ή τον Gary Craig. Προσωπικά προτείνω να κάνουμε ένα γύρο EFT (τα τέσσερα στάδια) κτυπώντας σε όλα τα σημεία, ώστε η ενέργεια να κυκλοφορήσει σε όλους τους μεσημβρινούς και στη συνεχεία να εφαρμόσουμε τις συντομεύσεις. Αν το SUD μειώνεται συνεχίζουμε με τις συντομεύσεις. Αν όχι, συνεχίζουμε με ολόκληρους γύρους, κτυπώντας και στα δώδεκα σημεία.

Θα συνιστούσα για τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες να μάθετε να εφαρμόζετε όλη τη διαδικασία. Όταν τη μάθετε τέλεια, μπορείτε μερικές φορές να παραλείψετε τη διόρθωση της ψυχολογικής αντιστροφής, ή κάποια σημεία στα χέρια ή ακόμη και τη σειρά Gamut και να δείτε αν έχετε αποτελέσματα. Αν δεν έχετε, θυμηθείτε τα σημεία που έχετε παραλείψει, και συμπεριλάβετέ τα στον επόμενο γύρο.

Τελικά, ο μόνος λόγος για να χρησιμοποιήσει κάποιος τις συντομεύσεις είναι να κερδίσει χρόνο. Στην περίπτωση όμως του EFT έχουμε μια τεχνική που θεραπεύει σε λεπτά, ή σε ώρες, περιπτώσεις που, συνήθως, χρειάζονται χρόνια εβδομαδιαίων συναντήσεων για να θεραπευθούν και, κάποιες φορές, δεν θεραπεύονται καθόλου. Στην πραγματικότητα οι συντομεύσεις εξυπηρετούν ψυχοθεραπευτές, που χρειάζεται να εξοικονομήσουν χρόνο με τους πελάτες τους, καθώς και εκείνους που θέλουν να παρουσιάσουν την τεχνική σε ομάδες, ώστε η ομάδα να μην βαρεθεί.

www.armonikizoi.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
"Contakids" | Σωματικό παιχνίδι και χορός για γονείς και παιδιά 2-5 ετών (φωτογραφίες + βίντεο)
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση