,

Φυσικά εντομοαπωθητικά με βότανα για τα ζωάκια μας

Μπορούμε να βοηθήσουμε τα ζώα μας φτιάχνοντας εντομοαπωθητικά με την βοήθεια βοτάνων και αιθέριων ελαίων και χωρίς την χρήση χημικών ουσιών. Οι συνταγές που

Μπορούμε να βοηθήσουμε τα ζώα μας φτιάχνοντας εντομοαπωθητικά με την βοήθεια βοτάνων και αιθέριων ελαίων και χωρίς την χρήση χημικών ουσιών. Οι συνταγές που θα βρείτε πιο κάτω γίνονται εύκολα και είναι πολύ αποτελεσματικές. Θυμηθείτε, ότι από Μάιο ως Οκτώβριο κάθε βράδυ πρέπει να ψεκάζετε το σκύλο σας κατά της σκνίπας (για το καλαζάρ) ενώ κάθε 1 ή 3 μήνες πρέπει να χρησιμποιείτε αποπαρασιτικά (είτε αμπούλα, είτε κολλάρο ή spray).

ΣΑΜΠΟΥΑΝ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ – (Εντομοαπωθητικό)
Αφαιρούμε το ½ περιεχόμενο από ένα έτοιμο Σαμπουάν για σκύλους.
Κάνουμε ένα δυνατό τσάι με Φλισκούνι.
Συμπληρώνουμε το σαμπουάν που έμεινε στο μπουκάλι με το τσάι.
Προσθέτουμε 3-4 σταγόνες Αιθέριου Ελαίου Citronella.
(Δεν πρέπει να βάλουμε παραπάνω γιατί η όσφρηση των σκύλων είναι πολύ πιο ευαίσθητη από την δική μας)

Advertisment

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΑΝΤΙΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟ ΚΟΛΑΡΟ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ & ΓΑΤΕΣ Διαρκεί για 1 μήνα
περίπου και γίνεται εύκολα και φτηνά!!
1 φτηνό Υφασμάτινο ΚΟΛΑΡΟ η μαντήλι
1 σκόρδο λιωμένο
½ κουταλάκι οινόπνευμα καθαρό
1 σταγ. Αιθέριο Έλαιο Λεβάντας
1 σταγ. Citronella
1 σταγ. Θυμάρι
Ανακατεύουμε τα πιο πάνω υλικά μέσα σε ένα μπολ και βάζουμε το κολάρο η το μαντήλι μέσα στο μείγμα για μία περίπου ώρα.
Αφού στεγνώσει το δένουμε χαλαρά γύρο από τον λαιμό του κατοικίδιού μας. Θα το προστατεύσει από κουνούπια, τσιμπούρια και άλλα έντομα για 1 μήνα περίπου.

ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΑ ΣΕ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΓΑΤΑ: ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΞΩΠΑΡΑΣΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των προϊόντων των ειδικών για το σκύλο και αντίστοιχων προϊόντων για τη γάτα.

Η έλλειψη πληροφόρησης μπορεί να οδηγήσει πολλές φορές, στην αγορά ενός λανθασμένου προϊόντος και να βλάψει το κατοικίδιο ζώο σας. Μην αποφασίζετε να αγοράσετε οποιοδήποτε υλικό είναι κατά των εξωπαρασίτων, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του κτηνίατρου.

Advertisment

Πρέπει να γνωρίζετε ότι βασική διαφορά μεταξύ προϊόντων σκύλου και γάτας στη πρόληψη των εξωπαρασίτων (ψύλλοι) είναι το κύριο συστατικό τους.
Στην περίπτωση των σκύλων η Permethrin είναι η βάση όλων των εντομοαπωθητικών (σκόνες, σανπουάν, σπρέϋ, αμπούλες), σε αντίθεση με την Pyrethrin που είναι η βάση στα περισσότερα αντίστοιχα προϊόντα για γάτες.

Η Permethrin είναι μια ισχυρότερη μορφή της Pyrethrin και γίνεται συχνά τοξική για τις γάτες.

Για τον λόγο αυτό τα προϊόντα που περιέχουν permethrin και απευθύνονται μόνο για σκυλιά, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται σε μια γάτα. Εκτός αν αναφέρεται ρητά επάνω ότι είναι κατάλληλα και για σκύλους και για γάτες.

Σημαντικός παράγοντας για τη δοσολογία σε τα όλα προϊόντα αντιμετώπισης των εξωπαρασίτων (ψύλλων), είναι το βάρος του κάθε ζώου. Εάν δεν γνωρίζετε το βάρος του κατοικίδιου ζώου σας, πρέπει να το ζυγίσετε και στη συνέχεια να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο. Το βάρος είναι ένας σοβαρός λόγος, ώστε να χρησιμοποιήσετε το σωστό προϊόν πρόληψης εξωπαρασίτων και στο σωστό είδος ζώου.

Οι περισσότερες γάτες, αν όχι όλες, έχουν πολύ λιγότερο βάρος από ένα σκυλί, αυτό σε συνδυασμό με τον ευαίσθητο μεταβολισμό τους και την απορροφητικότητα του δέρματος τους, κάνουν κάθε εντομοαπωθητικό προϊόν σκύλου απαγορευτικό για χρήση σε γάτα.

Τέλος, ένα ζώο που ζει μόνο σε εσωτερικούς χώρους, είτε είναι σκύλος, είτε γάτα, χρειάζεται ένα προϊόν λιγότερο ισχυρό, από ένα άλλο ζώο που ζει μόνιμα εξω από το σπίτι.

Αγοράζοντας ένα προϊόν εντομοαπώθησης δώστε σημασία την ετικέτα και στη σύσταση του. Ρωτήστε τον κτηνίατρο και μην αγοράζετε οτιδήποτε σας προτείνουν.
Επίσης να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα εξωπαρασίτων σε ηλικιωμένα, άρρωστα ή έγκυα ζώα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ : ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
www.adespoto.gr

Σχόλιο από την αναγνώστρια Lila – Lilak

[quote_box author=”” profession=””]

Όσον αφορά τις γάτες, θα διαφωνήσω με το κολλάρο που συνιστάτε. Η Λεβάντα (αιθέριο έλαιο) είναι τοξική για τις γάτες. Η σιτρονέλα δεν είναι αλλά τις απωθεί λόγω του αρώματος εσπεριδοειδούς (citron) που δεν τους αρέσει καθόλου. Το αιθέριο έλαιο θυμαριού είναι επίσης τοξικό για τις γάτες.

https://www.apartmenttherapy.com/essential-knowledge-for-cat-ow-58072

Γενικά καλό είναι τα αιθέρια έλαια να αποφεύγονται στις γάτες, ακόμα και αυτά που δεν είναι τοξικά γι αυτές, γιατί ακόμα η απορρόφησή τους απο το δέρμα της γάτας ή και η εισπνοή μπορεί να επιφέρει δηλητηρίαση. Οι γάτες δεν έχουν στον οργανισμό τους το ένζυμο glucuronidase και δεν μπορούν να μεταβολίσουν τα αιθέρια.

https://www.ehow.com/info_8094561_natural-oils-repel-cats.html

Τέλος, το οποιουδήποτε είδους κολλάρο, ακόμα και για γάτα που ζει μέσα στο σπίτι μπορεί να αποβεί μοιραίο λόγω της ακροβατικής ‘φύσης’ των γατών.

Μια απλή και αρκετά αποτελεσματική θεραπεία και πρόληψη για ψύλλους κλπ είναι το μηλόξυδο, σε διάλυση δυο κουταλιές της σούπας ανά δυο κούπες χλιαρό νερό περίπου. Καλό είναι να προηγηθεί χλιαρό πλύσιμο του ζώου με χαμομήλι, και μετά να γίνει εντριβή στο σώμα με το διάλυμα του μηλόξυδου.
Οι ψύλλοι (και άλλα ζωύφια) δεν αγαπούν καθόλου τη μυρωδιά του ξυδιού. Το μηλόξυδο είναι γενικά καλό ΚΑΙ για τον οργανισμό της γάτας, γι αυτό και μια σταγόνα στο νερό της επίσης λειτουργεί ως πρόληψη, καθώς το δέρμα της παίρνει τη μυρωδιά του και οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια δεν πάνε.

Τέλος, οι αμπούλες των κτηνιάτρων, που εφαρμόζονται στην περιοχή του σβέρκου, είναι ενδεδειγμένες σε οξείες περιπτώσεις.

[/quote_box]

 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη
Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση