, ,

Πως να προγραμματίσετε τα όνειρά σας

Δεν μας ακούγεται παράξενο, γιατί το έχουμε βιώσει. Όταν βλέπουμε ένα καλό όνειρο ξυπνάμε με διαφορετική διάθεση από ότι όταν βλέπουμε έναν εφιάλτη. Τώρα,

Δεν μας ακούγεται παράξενο, γιατί το έχουμε βιώσει. Όταν βλέπουμε ένα καλό όνειρο ξυπνάμε με διαφορετική διάθεση από ότι όταν βλέπουμε έναν εφιάλτη. Τώρα, λοιπόν, μας δίνεται η ευκαιρία να ελέγχουμε τι ονειρευόμαστε, δημιουργώντας το τέλειο όνειρο, ώστε να ξυπνάμε ευχαριστημένοι και ανανεωμένοι. Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα διετούς μελέτης με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας, Richard Wiseman του Πανεπιστημίου του Hertfordshire.

Το 2010 ο καθηγητής συνεργάστηκε με προγραμματιστές για τη δημιουργία της εφαρμογής «Dream: ON», που μας παρακολουθεί όσο κοιμόμαστε και παίζει ένα προσεκτικά σχεδιασμένο ηχοτοπίο (οι ήχοι που ακούμε όταν βρισκόμαστε σε ένα μέρος, π.χ. εξοχή, δρόμο, γραφείο, συναυλία). Κάθε ηχοτοπίο σχεδιάστηκε για να προκαλεί ένα ευχάριστο σενάριο, όπως μια βόλτα στο δάσος ή την παραλία. Στο τέλος του ονείρου, η εφαρμογή ενεργοποιούσε ένα απαλό ξυπνητήρι, ώστε οι συμμετέχοντες στο πείραμα να υποβάλλουν μια περιγραφή των ονείρων τους.

Advertisment

Η εφαρμογή «κατεβάστηκε» πάνω από 500.000 φορές και έτσι οι ερευνητές συνέλεξαν εκατομμύρια περιγραφές, τις οποίες μελέτησαν και ανακάλυψαν ότι τα ηχοτοπία πράγματι επηρέαζαν τα όνειρα των ανθρώπων. Έτσι, για παράδειγμα, αν κάποιος είχε επιλέξει το ηχοτοπίο της φύσης είχε περισσότερες πιθανότητες να δει ένα όνειρο με λουλούδια και δέντρα, ενώ αν είχε επιλέξει το ηχοτοπίο της παραλίας είχε περισσότερες πιθανότητες να ονειρευτεί τον ήλιο να ζεσταίνει το δέρμα του.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα όνειρα των ανθρώπων ήταν ιδιαίτερα περίεργα όταν υπήρχε πανσέληνος.

Πηγή: vita.gr

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση