,

Το άνθος του καπνού και οι θεραπευτικές του ιδιότητες

Το φυτό του καπνού ίσως θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξόντωση του καρκίνου! Αυστραλοί επιστήμονες εντόπισαν ένα μόριο στο άνθος του φυτού το οποίο

Το φυτό του καπνού ίσως θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξόντωση του καρκίνου! Αυστραλοί επιστήμονες εντόπισαν ένα μόριο στο άνθος του φυτού το οποίο έχει ως κύριο καθήκον να πολεμά τους μύκητες και τα βακτήρια. Οι ερευνητές έμειναν άναυδοι όμως όταν είδαν ότι το μόριο αυτό που ονομάζεται NaD1 έχει επίσης την ικανότητα να εντοπίζει και να καταστρέφει τον καρκίνο.

Η «δαγκάνα» που κάνει τον καρκίνο να εκρήγνυται

Advertisment

Το μόριο NaD1 σχηματίζει μια δομή η οποία μοιάζει με δαγκάνα και γαντζώνεται επάνω στα λιπίδια που υπάρχουν στη μεμβράνη των καρκινικών κυττάρων. Η «δαγκάνα» αυτή σπάει τις μεμβράνες με αποτέλεσμα το κύτταρο να «εκρήγνυται».

«Μοιάζει με ειρωνεία το γεγονός ότι ένας ισχυρός αντικαρκινικός μηχανισμός κρύβεται στο άνθος του φυτού του καπνού, ωστόσο η ανακάλυψη είναι σημαντική και ευπρόσδεκτη, όποια και αν είναι η προέλευσή της» ανέφερε ο δρ Μαρκ Χούλετ από το Ινστιτούτο Μοριακής Επιστήμης La Trobe στη Μελβούρνη και προσέθεσε: «Το επόμενο βήμα είναι να διεξαχθούν προκλινικές δοκιμές προκειμένου να προσδιοριστεί τι ρόλο θα μπορούσε να παίξει το ΝaD1 στη θεραπεία του καρκίνου».

Τις προκλινικές μελέτες έχει αναλάβει η εταιρεία βιοτεχνολογίας Hexima με έδρα τη Μελβούρνη. «Μέχρι στιγμής τα πρώιμα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα. Πιστεύουμε ότι η ανακάλυψή μας έχει τη δυναμική να μετατραπεί σε θεραπεία για τον άνθρωπο» σημείωσε ο δρ Χούλετ.

Advertisment

Επιλεκτική στόχευση

Όπως είπε, ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα των υπαρχουσών θεραπειών για τον καρκίνο είναι ότι εκτός από τα καρκινικά κύτταρα στοχεύουν και τα υγιή. «Αντιθέτως ανακαλύψαμε ότι το NaD1 μπορεί να στοχεύσει τα καρκινικά κύτταρα έχοντας ελάχιστη ή και καθόλου επίδραση στα υγιή».

Σύμφωνα με τον ειδικό, οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και κάποιο διάστημα την ύπαρξη των μορίων που αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στους μικροβιακούς εισβολείς σε όλα τα φυτά. Ωστόσο μέχρι σήμερα, κανένας δεν ήξερε πώς τα μόρια αυτά λειτουργούν.«Ανακαλύψαμε το πώς λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός προστασίας των φυτών, τον οποίον φαίνεται ότι μπορούμε να εκμεταλλευθούμε για την ανάπτυξη και άλλων θεραπευτικών εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων – εκτός του καρκίνου- και των αντιβιοτικών θεραπειών για τις βακτηριακές λοιμώξεις» κατέληξε ο δρ Χούλετ.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση ανοιχτής πρόσβασης eLife.

Θεοδώρα Τσώλη, ΤΟ ΒΗΜΑ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τσίμπημα από μέδουσα, δράκαινα, αχινό |Πρώτες Βοήθειες για αποτελεσματική αντιμετώπιση
Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας| Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει φίδι
Έρευνα διαπιστώνει ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά και τον ύπνο
Οι 4 νέες εξετάσεις που θα αλλάξουν το μέλλον της υγείας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση