, ,

Το Ίντερνετ δραστηριοποιεί το μυαλό!

Το internet γυμνάζει το μυαλό! Η χρήση του διαδικτύου ενδεχομένως ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία των ανθρώπων μέσης και τρίτης ηλικίας, υποστηρίζει μελέτη Αμερικανών επιστημόνων

Το internet γυμνάζει το μυαλό!

Η χρήση του διαδικτύου ενδεχομένως ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία των ανθρώπων μέσης και τρίτης ηλικίας, υποστηρίζει μελέτη Αμερικανών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Advertisment

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξετάζει την επίδραση που έχει η χρήση του Ίντερνετ στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 24 εθελοντές ηλικίας 55-76 ετών. Οι μισοί από αυτούς είχαν εμπειρία στην έρευνα μέσω διαδικτύου ενώ οι υπόλοιποι δεν ήταν εξοικειωμένοι με το αντικείμενο. Κατά τη διάρκεια της μελέτης ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κάνουν έρευνα στο διαδίκτυο ενώ ταυτόχρονα καταγράφονταν η λειτουργία του εγκεφάλου τους με ειδικά μηχανήματα.

«Είδαμε ότι στους εθελοντές που είχαν εμπειρία στη χρήση του διαδικτύου καταγράφηκε μεγαλύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει ότι μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να διατηρήσει τον εγκέφαλό μας ενεργό και υγιή», δήλωσε ο δρ. Gary Small, ειδικός στη γήρανση από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Advertisment

Επιπρόσθετα, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους εθελοντές να διαβάσουν ένα βιβλίο. Ταυτόχρονα, κατέγραφαν την εγκεφαλική τους λειτουργία. «Βρήκαμε ότι διαβάζοντας ένα βιβλίο το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει το διάβασμα και τη γλώσσα ήταν ενεργό. Εντούτοις, κατά τη διάρκεια της χρήσης του διαδικτύου, παρατηρήθηκε μεγαλύτερη δραστηριότητα σε αυτό το σημείο του εγκεφάλου», δήλωσε ο δρ. Small.

Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με παιχνίδια νόησης, όπως σταυρόλεξα και πάζλ, μπορούν να διατηρήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την εγκεφαλική τους λειτουργία. Κατά τη διάρκεια της γήρανσης του εγκεφάλου, μειώνεται και ατροφεί η δραστηριότητα των κυττάρων, γεγονός που έχει επίπτωση στη νοητική λειτουργία. Για τον λόγο αυτό, δραστηριότητες που απαιτούν νοητική εγρήγορση μπορούν να διατηρήσουν τον εγκέφαλο υγιή.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση της Γηριατρικής Ψυχιατρικής (American Journal of Geriatric Psychiatry).

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Ύπνος: Το κοινό λάθος που κάνουμε όταν κοιμόμαστε στο πλάι
H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά
Τα περιττά κιλά συνδέονται με συρρίκνωση του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση