, , ,

Η νευροεπιστήμονας Sarah McKay εξηγεί τον τρόπο που ο διαλογισμός αλλάζει τον εγκέφαλο

Άρθρο της Δρος Sarah McKay Μήπως διαθέτετε κι εσείς ανήσυχο πνεύμα σαν το δικό μου; Μήπως ο νους σας δεν ησυχάζει ποτέ, είναι γεμάτος

Άρθρο της Δρος Sarah McKay

Μήπως διαθέτετε κι εσείς ανήσυχο πνεύμα σαν το δικό μου; Μήπως ο νους σας δεν ησυχάζει ποτέ, είναι γεμάτος περιέργεια και αμφιβολίες, διαθέτει φαντασία και μεταβάλλεται συνεχώς, τόσο που δεν μπορείτε να τον ελέγξετε;

Advertisment

Αν χρειάζεστε περισσότερα κίνητρα για να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση, έχετε υπόψη σας ότι μια έρευνα της Νευροεπιστήμης έδειξε ότι ο διαλογισμός και η σωστή εκγύμναση του νου μπορούν να προκαλέσουν νευροπλαστικές αλλαγές στη φαιά ουσία του εγκεφάλου.

Μια ομάδα νευροεπιστημόνων του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ ανέφεραν ότι ο διαλογισμός μπορεί να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου ύστερα από μόλις 8 εβδομάδες εξάσκησης.

Η Sara Lazar, βασική συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε σε δελτίο Τύπου ότι παρ’ όλο που η πρακτική του διαλογισμού συνδέεται με μια αίσθηση γαλήνης και σωματικής χαλάρωσης, οι ειδικοί ισχυρίζονται εδώ και πολλά χρόνια ότι ο διαλογισμός παρέχει νοητικά και ψυχολογικά οφέλη που έχουν διάρκεια.

Advertisment

Προκειμένου να ελέγξουν την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων τους, οι νευροεπιστήμονες εξέτασαν μια ομάδα 16 ατόμων σε συνεδρίες διάρκειας 8 εβδομάδων για τη μείωση του στρες. Σκοπός των συνεδριών ήταν η βελτίωση της ενσυνειδητότητας και της γενικότερης κατάστασης των συμμετεχόντων καθώς και η μείωση των επιπέδων του άγχους τους.

Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν ηχογραφήσεις οι οποίες περιείχαν 45λεπτες ασκήσεις ενσυνειδητότητας (σάρωση του σώματος, γιόγκα, διαλογισμό και καθιστό διαλογισμό) και τους ζητήθηκε να τις εφαρμόζουν καθημερινά στο σπίτι. Επίσης, για τη διευκόλυνση ενσωμάτωσης της ενσυνειδητότητας στην καθημερινή τους ζωή, διδάχτηκαν τον τρόπο να την εφαρμόζουν στις συνήθεις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως το φαγητό, το περπάτημα, το πλύσιμο των πιάτων, το ντους κτλ. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα διαλογισμού αφιέρωναν κατά μέσο όρο 27 λεπτά την ημέρα ασκώντας κάποια μορφή ενσυνειδητότητας.

Πριν και μετά την ολοκλήρωση των συνεδριών διαλογισμού πραγματοποιήθηκαν μαγνητικές τομογραφίες στον εγκέφαλο όλων των συμμετεχόντων. Τομογραφίες έγιναν επίσης και σε μια ομάδα ελέγχου που αποτελούνταν από άτομα που δεν έκαναν καμία άσκηση ενσυνειδητότητας.

Μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, όλοι όσοι έλαβαν μέρος ανέφεραν σημαντική βελτίωση στον τομέα της ενσυνειδητότητας, όπως ότι «ενεργούσαν πλέον με επίγνωση και χωρίς επικριτική διάθεση».

Το μη αναμενόμενο αποτέλεσμα που έδειξαν οι μαγνητικές τομογραφίες ήταν ότι στις ομάδες που εφάρμοσαν τις ασκήσεις υπήρχε αυξημένη συγκέντρωση φαιάς ουσίας στον αριστερό ιππόκαμπο, τον οπίσθιο φλοιό του προσαγωγίου, το σημείο διασταύρωσης του κροταφικού-βρεγματικού λοβού του εγκεφάλου και στην παρεγκεφαλίδα. Διάφορες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιήθηκαν για τη μάθηση και τη μνήμη, τη ρύθμιση των συναισθημάτων, την αίσθηση εαυτού και την αντίληψη!

Η Britta Hölzel, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, αναφέρει ότι είναι συναρπαστική η ανακάλυψη της πλαστικότητας του εγκεφάλου καθώς και του γεγονότος ότι η άσκηση διαλογισμού παίζει ενεργό ρόλο στην αλλαγή του και μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της ευημερίας και της ποιότητας της ζωής μας.

Τέλος, η Sarah Lazar σημειώνει ότι η συγκεκριμένη μελέτη απέδειξε ότι οι αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου μπορεί πράγματι να υποδηλώνουν τις παραπάνω βελτιώσεις κι ότι οι άνθρωποι δεν αισθάνονται καλύτερα μόνο και μόνο επειδή χαλαρώνουν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

WISDOM OF HAPPINESS fb cover 851x360 px2 (1)
Τα κρυφά πλεονεκτήματα του να μεγαλώνουμε
Συγχρονικότητα και τύχη | Οι διαφορές τους και πώς να αναγνωρίζουμε τις δύο έννοιες
Η θλίψη είναι απλά αγάπη. Είναι όλη η αγάπη που θέλεις να δώσεις αλλά δεν μπορείς...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση