,

Κρατήστε το μυαλό σας σε εγρήγορση για να γλιτώσετε από την άνοια

Νέα Υόρκη Η πνευματική μόρφωση και οι νοητικές προκλήσεις φαίνεται να διατηρούν τον εγκέφαλο σε καλή κατάσταση και στην τρίτη ηλικία, απομακρύνοντας τον κίνδυνο

Νέα Υόρκη
Η πνευματική μόρφωση και οι νοητικές προκλήσεις φαίνεται να διατηρούν τον εγκέφαλο σε καλή κατάσταση και στην τρίτη ηλικία, απομακρύνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Neurology.

Η επιστημονική ομάδα της Κλινικής Μάγιο, με επικεφαλής την Δρ Πρασάντι Βεμούρι εξηγεί ότι ο άνθρωπος παρά την πάροδο της ηλικίας δεν θα πρέπει να σταματά να τροφοδοτεί τον εγκέφαλό του με πνευματικά ερεθίσματα και να έχει κοινωνική ζωή.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα αναλύοντας στοιχεία που αφορούσαν ηλικιωμένα άτομα και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ήταν άνω των 70 και 80 ετών και είχαν περισσότερα χρόνια εκπαίδευσης, που διέθεταν εργασίες γεμάτες νοητικές προκλήσεις και οι οποίοι γενικότερα δεν είχαν σταματήσει ποτέ να κρατούν απασχολημένο το μυαλό τους με νέα πράγματα, εμφάνιζαν με καθυστέρηση έως εννέα ετών τα πρώτα προβλήματα μνήμης και άνοιας, σε σχέση με όσους ζούσαν χωρίς νοητικές προκλήσεις.

Advertisment

Γενικότερα, όσοι έκαναν «πνευματικά» επαγγέλματα και είχαν το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, εμφάνιζαν με καθυστέρηση τουλάχιστον πέντε ετών σημάδια έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών τους, σε σχέση με όσους έκαναν χειρωνακτικά επαγγέλματα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι, τα άτομα που κάνουν χειρωνακτικά επαγγέλματα και έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, είναι εκείνοι που μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο, έστω και με καθυστέρηση αν αρχίσουν να κρατούν σε εγρήγορση τον νου τους με διάβασμα, σταυρόλεξα, δια βίου μάθηση, χρήση υπολογιστών και κοινωνικές συναναστροφές. Η πρακτική αυτή μπορεί να καθυστερήσει έως και τρία χρόνια την εμφάνιση των συμπτωμάτων άνοιας, εξηγούν οι ειδικοί.

Πάντως στην πιο πλεονεκτική θέση από όλους είναι όσοι τόσο ως νέοι σπούδασαν περισσότερα χρόνια και παράλληλα ξεκίνησαν εξ αρχής να έχουν μια εργασία με νοητικές προκλήσεις, όσο και σε προχωρημένη ηλικία συνεχίζουν να «διεγείρουν» το μυαλό τους με διαρκώς νέα ερεθίσματα.

Advertisment

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση