, , ,

Ύπνωση: Τα εξαιρετικά οφέλη της στην ποιότητα του ύπνου

Νέες έρευνες από δύο πανεπιστήμια της Ελβετίας αποδεικνύουν ότι η ύπνωση έχει θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιοψυχολόγο

Νέες έρευνες από δύο πανεπιστήμια της Ελβετίας αποδεικνύουν ότι η ύπνωση έχει θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιοψυχολόγο Bjorn Rasch από το Ινστιτούτο Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, ισχυρίζονται ότι τα ευρήματά τους θα προσφέρουν νέες, πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου χωρίς φάρμακα.

Advertisment

Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Sleep».

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι ο ύπνος συχνά θεωρείται «παθητική» δραστηριότητα, στην πραγματικότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών.

Ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με διάφορες χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η παχυσαρκία και η κατάθλιψη.

Advertisment

Επιπλέον, οι ερευνητές αυτής της τελευταίας μελέτης αναφέρουν ότι ο ύπνος βραδέων κυμάτων (SWS) έχει θετική επίδραση στη μνήμη και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του ύπνου, το σώμα εκκρίνει αυξητική ορμόνη, ανανεώνει τα κύτταρα και βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι ο ύπνος βραδέων κυμάτων μειώνεται σε σημαντικό βαθμό κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο ύπνος βραδέων κυμάτων αυξήθηκε κατά 80% στις γυναίκες που υποβλήθηκαν σε ύπνωση.

Η ύπνωση είναι μια τεχνική που μπορεί να επηρεάσει τις διαδικασίες που είναι δύσκολο να ελέγξετε με τη θέλησή σας, όπως για παράδειγμα όταν είστε εξαντλημένοι και θέλετε να κοιμηθείτε αλλά δεν τα καταφέρνετε.

Αν και στο παρελθόν οι ασθενείς με προβλήματα ύπνου θεραπεύτηκαν επιτυχώς με την υπνοθεραπεία, οι ερευνητές τονίζουν ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αντικειμενικά μετρήσιμες αλλαγές στον ύπνο.

Προκειμένου να διερευνήσει το θέμα περαιτέρω, η ομάδα πραγματοποίησε μια μελέτη με τη συμμετοχή 70 υγιών γυναικών νεαρής ηλικίας οι οποίες κοιμήθηκαν ένα μεσημέρι στο εργαστήριο για 90 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι ερευνητές κατέγραψαν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου τους με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG). Η ομάδα ανέφερε ότι ο ύπνος βραδέων κυμάτων χαρακτηρίζεται από ομοιόμορφη και αργή ταλάντωση της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου.

Η ύπνωση βελτίωσε κατά 80% τον ύπνο βραδέων κυμάτων σε όσους την εφάρμοσαν.

Λίγο πριν αποκοιμηθούν, οι γυναίκες που συμμετείχαν άκουγαν είτε μια ειδική κασέτα ύπνωσης βραδέων κυμάτων, δημιούργημα της υπνοθεραπεύτριας και καθηγήτριας Angelike Schlarb, είτε ένα ουδέτερο προφορικό κείμενο.

Συστάσεις από το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) των ΗΠΑ:

– Πηγαίνετε στο κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να σηκώνεστε την ίδια ώρα το πρωί.
– Πηγαίνετε μόνο στο κρεβάτι σας για ύπνο και αφαιρέστε τις τηλεοράσεις και τους υπολογιστές από το υπνοδωμάτιο.
– Αποφεύγετε να τρώτε μεγάλα γεύματα πριν κοιμηθείτε.

Επιπλέον, στην αρχή της μελέτης η επιστημονική ομάδα χώρισε τις συμμετέχουσες σε 2 ομάδες: εκείνες που ήταν πολύ δεκτικές στη θεραπεία και εκείνες που ήταν λιγότερο δεκτικές. Αυτό επιτεύχθηκε χρησιμοποιώντας μία συνηθισμένη διαδικασία γνωστή ως Κλίμακα Ευαισθησίας Ύπνωσης του Χάρβαρντ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, περίπου το ήμισυ του πληθυσμού είναι δεκτικό σε μέτριο βαθμό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που ήταν πολύ δεκτικές είχαν ύπνο βραδέων κυμάτων σε ποσοστό πάνω από 80% την εβδομάδα μετά την ακρόαση της ταινίας ύπνωσης, ενώ ο χρόνος που πέρασαν ξύπνιες μειώθηκε κατά 1/3 συγκριτικά με τις γυναίκες που άκουσαν το ουδέτερο κείμενο.

Σε σύγκριση με την περισσότερο δεκτική ομάδα, οι γυναίκες από την λιγότερο δεκτική ομάδα δεν ωφελήθηκαν ιδιαίτερα από την ύπνωση.

Αφού διεξήγαγαν επιπλέον πειράματα ελέγχου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ευεργετικές επιδράσεις της ύπνωσης οφείλονταν στην υπνωτική υποβολή να «κοιμούνται πιο βαθιά», υποδηλώνοντας ότι τα αποτελέσματα δεν εξαρτώνται απλώς από το προσδόκιμο.

«Σε αντίθεση με τα φάρμακα, η ύπνωση δεν έχει καμία παρενέργεια»

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μόνο σε γυναίκες και οι ερευνητές θεωρούν ότι συνήθως έχουν μεγαλύτερα οφέλη από την δεκτικότητά τους στην ύπνωση σε σύγκριση με τους άντρες. Ωστόσο, πιστεύουν ότι θα υπάρξουν παρόμοια θετικά αποτελέσματα και για τους άντρες που είναι ιδιαίτερα δεκτικοί.

Η ψυχολόγος Maren Cordi που συμμετείχε στη μελέτη λέει ότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους ασθενείς με προβλήματα ύπνου αλλά και για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Σε αντίθεση με πολλά υπνωτικά φάρμακα, η ύπνωση δεν έχει αρνητικές παρενέργειες.

Όταν ρωτήθηκε για σχετικές μελλοντικές έρευνες της ομάδας, ο καθηγητής Rasch δήλωσε στην ιστοσελίδα «Medical News Today» τα εξής:

«Κατ’ αρχάς, διεξάγουμε μια μελέτη για τις επιπτώσεις της ύπνωσης σε ηλικιωμένες γυναίκες. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, διότι αποδεικνύουν ουσιαστικά τις ίδιες θετικές επιδράσεις της ύπνωσης για τον βαθύ ύπνο σε ηλικιωμένους ενήλικες υψηλής δεκτικότητας.

Επιπλέον, σχεδιάζουμε να διεξάγουμε παρόμοιες μελέτες σε νεαρούς και ηλικιωμένους άντρες προκειμένου να ενισχύσουμε και να γενικεύσουμε τα ευρήματά μας. Τέλος, σχεδιάζουμε να ελέγξουμε αν η ύπνωση έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με διαταραχές ύπνου».

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οποιοσδήποτε είναι δεκτικός στην ύπνωση μπορεί να επιτύχει καλύτερο ύπνο μέσω αυτής.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε για να χτίσουμε μυς; Οι καλύτερες πηγές πρόσληψης και οι παρενέργειες
Έρευνα: Οι φλεγμονές του εντέρου επηρεάζουν την κατάσταση της επιδερμίδας
5 συνήθειες που οδηγούν στην αποβολή του μαγνησίου από το σώμα
Νέες θεραπείες καταπολεμούν αποτελεσματικά ακόμα και τον πιο επιθετικό καρκίνο του μαστού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση