Μετάφραση/Επιμέλεια: Σωτηρία Κακαγιά
O δρ Gary Kaplan δίνει συμβουλές για τη θεραπεία των χρόνιων πόνων ύστερα από 29 χρόνια εμπειρίας με ασθενείς
Advertisment
Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιους πόνους. Δυστυχώς, δεν έχουμε καταφέρει πολλά όσον αφορά την αντιμετώπισή τους.
Η αιτία που ίσως έχουμε αποτύχει στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου έγκειται στη λανθασμένη μας αντίληψη σχετικά με την προέλευσή του. Νέες έρευνες δείχνουν ότι ο χρόνιος πόνος συχνά αποτελεί σύμπτωμα φλεγμονής στον εγκέφαλο. Η εύρεση μιας θεραπείας απαιτεί τον εντοπισμό και τη θεραπεία όλων των αιτιών που προκαλούν αυτή την κατάσταση στον εγκέφαλο.
Παρακάτω σας δίνονται 7 συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των χρόνιων πόνων:
Advertisment
1. Σιγουρευτείτε ότι έχετε σωστή διάγνωση
Ο χρόνιος πόνος αυτός καθαυτός δεν αποτελεί διάγνωση.
Είναι σύμπτωμα τραυματισμού ή ασθένειας κι ακόμα πιο συγκεκριμένα είναι σύμπτωμα φλεγμονής. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των 29 χρόνων που εργάστηκα ως οικογενειακός γιατρός θεραπεύοντας ασθενείς που έπασχαν από χρόνιο πόνο, η χειρότερη περίπτωση έντονου πόνου στον ώμο που είδα ποτέ ήταν εκείνη ενός ανθρώπου που είχε υποστεί καρδιακή προσβολή.
Επίσης, έχω δει ασθενείς που υπέφεραν από χρόνιο πόνο στη μέση, ενώ τελικά το πραγματικό τους πρόβλημα ήταν η νόσος του Κρον (ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί πεπτικά προβλήματα).
Ομοίως, οι χρόνιες ημικρανίες μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα μιας τροφικής αλλεργίας και όταν όντως συμβαίνει αυτό, η εξάλειψη των τροφίμων που ευθύνονται δίνει τη λύση.
Η σωστή διάγνωση απαιτεί μια διεξοδική διαδικασία με έναν γιατρό ο οποίος θα είναι σε θέση να ενώσει όλα τα κομμάτια του παζλ. Συχνά, αυτό που νομίζετε ότι είναι η αιτία του πόνου δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα που τον προκαλεί. Προκειμένου να βρείτε μια θεραπεία, πρέπει να γνωρίζετε ακριβώς τι είναι αυτό που πρέπει να θεραπευτεί.
2. Ελέγξτε για τυχόν διαταραχές ύπνου και φροντίστε να ξεκουράζεστε αρκετά
Αν κοιμάστε 7 ή περισσότερες ώρες κάθε βράδυ αλλά εξακολουθείτε να νιώθετε εξαντλημένοι συνέχεια, πιθανότατα πάσχετε από άπνοια ύπνου. Η άπνοια ύπνου είναι μια κατάσταση κατά την οποία ενώ κοιμάστε ανά διαστήματα σταματάτε να αναπνέετε. Έτσι, εγκέφαλός σας δεν οξυγονώνεται σωστά, γεγονός που προκαλεί φλεγμονή στο νευρικό ιστό του. Από άπνοια ύπνου πάσχει περίπου το 5% των Αμερικανών και έχει υπολογιστεί ότι σε ένα ποσοστό 85% των ατόμων η πάθηση δεν έχει καν διαγνωστεί.
Η φλεγμονή που προκαλείται από την άπνοια ύπνου μπορεί να προκαλέσει ή να συμβάλει στην εμφάνιση πόνου στις αρθρώσεις, ημικρανίας, κοιλιακού άλγους και άλλων χρόνιων πόνων. Ζητήστε από τον γιατρό να σας εξετάσει για τυχόν ύπαρξη άπνοιας ύπνου ή άλλων διαταραχών του ύπνου. Αν κοιμάστε καλά θα δείτε ότι θα έχετε περισσότερη ενέργεια και λιγότερο πόνο.
3. Υιοθετήστε αντιφλεγμονώδη διατροφή
Προκειμένου να εξαλειφθούν οι αιτίες του χρόνιου πόνου που σχετίζονται με τη διατροφή, συνήθως συνιστώ στους ασθενείς μου να καταναλώνουν τροφές όπως ρύζι, ψάρι, κοτόπουλο και φρέσκα φρούτα και λαχανικά για μια χρονική περίοδο 6 εβδομάδων. Αν και αυτός ο τρόπος διατροφής δεν εξαλείφει κάθε πιθανό αλλεργιογόνο, περιορίζει τα πιο σημαντικά, όπως τη γλουτένη, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τη ραφιναρισμένη ζάχαρη, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τους ξηρούς καρπούς και τα αυγά.
Όταν τρώτε, παρατηρήστε αν ορισμένες τροφές σας προκαλούν ανεπιθύμητες αντιδράσεις, όπως μπουκωμένη μύτη, κόπωση, πονοκέφαλο, φούσκωμα ή αέρια. Αφαιρώντας τις τροφές που δημιουργούν φλεγμονή στον εγκέφαλο και το σώμα σας, ο πόνος θα μειωθεί ενώ θα αυξηθεί η ενέργεια και η πνευματική σας διαύγεια.
Διαβάστε για τις αντιφλεγμονώδεις τροφές με πληθώρα συνταγών
4. Κάντε διαλογισμό
Μελέτες έδειξαν ότι η τακτική άσκηση διαλογισμού βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τον βοηθά να ανακάμψει από τις βλάβες που προκαλούνται από τη φλεγμονή. Έχει επίσης αποδειχτεί ότι βελτιώνει την ικανότητα του οργανισμού να επανέρχεται από το στρες. Δοκιμάστε να κάνετε διαλογισμό για 20 έως 30 λεπτά την ημέρα και παρατηρήστε αν υπάρξουν διαφορές.
Διαβάστε πληθώρα ερευνών για τις ευεργετικές ιδιότητες του διαλογισμού
5. Προγραμματίστε συνεδρίες μασάζ
Οι δια χειρός θεραπείες όπως το μασάζ, η οστεοπαθητική θεραπεία, η χειροπρακτική και η φυσικοθεραπεία βοηθούν στην ανακούφιση – και σε ορισμένες περιπτώσεις στην ολική θεραπεία – των χρόνιων μυοσκελετικών πόνων. Όποια κι αν είναι η αιτία του πόνου (ασθένεια, τραύμα ή υπερβολικό άγχος), το μασάζ τονώνει τη ροή του αίματος στους μυς που έχουν υποστεί βλάβη, τους τένοντες και τον συνδετικό ιστό ανακουφίζοντας έτσι από τον πόνο και την ένταση και αυξάνοντας την ικανότητα του σώματος να αυτοθεραπεύεται.
Η δια χειρός θεραπεία είναι τόσο αποτελεσματική στην απελευθέρωση από το στρες και τα τραύματα που έχουν συσσωρευτεί στον οργανισμό μας, που συχνά συστήνω στους ασθενείς μου να τη συνδυάσουν με ψυχοθεραπεία, η οποία μπορεί να τους βοηθήσει να διαχειριστούν τέτοιου είδους ζητήματα.
6. Πάρτε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής
Τα συμπληρώματα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις δικές σας μοναδικές, διατροφικές και ιατρικές ανάγκες. Συνήθως συνιστώ στους ασθενείς να πάρουν:
• 1,5 γραμμάριο ωμέγα-3 λιπαρά οξέα καθημερινά
• προβιοτικά καλής ποιότητας με ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια βακτηρίων
• βιταμίνη D3
• για την αντιμετώπιση της γενικευμένης φλεγμονής και του πόνου στις αρθρώσεις, συστήνω τη λήψη κουρκουμίνης,
• ειδικότερα για τη θεραπεία του πόνου στις αρθρώσεις, συνταγογραφώ θειική γλυκοζαμίνη (1200-1500 mg ημερησίως)
Συζητήστε με τον γιατρό σας για τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που ήδη λαμβάνετε πριν ξεκινήσετε τη λήψη νέων συμπληρωμάτων. Ορισμένα προϊόντα ίσως έχουν αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.
7. Καλλιεργήστε το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης
Αν και αυτό ίσως φαίνεται υπερβολικό για μερικούς ανθρώπους των οποίων οι ζωές έχουν καταστραφεί από τον χρόνιο πόνο, η ευγνωμοσύνη για την οικογένεια και τους φίλους που έχουμε καθώς και για τα άλλα δώρα που μας έδωσε η ζωή μας βοηθά να αποκτήσουμε περισσότερη εμπιστοσύνη, συναισθήματα αλτρουισμού, και να γίνουμε πιο προσαρμοστικοί και ευτυχισμένοι. Αυτό μας επιτρέπει να ζούμε την κάθε ημέρα μας στο έπακρο.
Θα σας συμβούλευα να ξεκινήσετε να κρατάτε ένα «ημερολόγιο ευγνωμοσύνης» στο οποίο θα καταγράφετε 5 πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες κάθε μέρα. Άλλες ασκήσεις περιλαμβάνουν την οπτικοποίηση και καταγραφή του μελλοντικού, καλύτερου εαυτού σας. Γράψτε ένα ευχαριστήριο σημείωμα ή επισκεφτείτε ένα άτομο που θεωρείτε ότι του χρωστάτε ευγνωμοσύνη. Το να περνάτε λίγο χρόνο κάθε μέρα αναλογιζόμενοι τα πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη, θα σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα στρες αλλά και τον σωματικό πόνο που νιώθετε.
Αυτές είναι οι 7 κορυφαίες συμβουλές μου για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου. Σας εύχομαι καλή τύχη στο ταξίδι προς την ίαση!