,

Τα φύλλα ελιάς δρουν θεραπευτικά εναντίον του Διαβήτη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ υποστηρίζουν ότι το εκχύλισμα φύλλων ελιάς έχει την ικανότητα να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και να αυξάνει

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ υποστηρίζουν ότι το εκχύλισμα φύλλων ελιάς έχει την ικανότητα να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και να αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Σε μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική μελέτη, οι ερευνητές χώρισαν 46 υπέρβαρους άντρες σε 2 ομάδες. Στη μια ομάδα χορήγησαν εκχύλισμα φύλλων ελιάς (ελαιοευρωπαΐνη και υδροξυτυροσόλη) και στην άλλη εικονικό φάρμακο για 12 εβδομάδες. Και τα 2 χορηγήθηκαν σε κάψουλες και η ταυτότητά τους ήταν συγκαλυμμένη.

Advertisment

Διαβάστε: Ελιά, φύλλα ελιάς και ελαιόλαδο: Θεραπευτικές ιδιότητες και τρόποι χρήσης

Στη συνέχεια, ύστερα από μια περίοδο έκπλυσης 6 εβδομάδων, οι ερευνητές άλλαξαν τις ομάδες δίνοντας στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου το εκχύλισμα φύλλων ελιάς και το αντίστροφο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα φύλλων ελιάς μείωσε την αντίσταση στην ινσουλίνη κατά μέσο όρο 15% και αύξησε την παραγωγή των β-κυττάρων του παγκρέατος τα οποία εκκρίνουν ινσουλίνη κατά 28%.

Advertisment

Η ευαισθησία στην ινσουλίνη μετρήθηκε χρησιμοποιώντας τη δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη, η οποία μετρά τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα κάθε 30 λεπτά. Η λειτουργία των παγκρεατικών β-κυττάρων μετρήθηκε χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Matsuda μέτρησης της καμπύλης γλυκόζης / ινσουλίνης.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:

«Η λήψη συμπληρωμάτων που περιέχουν πολυφαινόλες φύλλων ελιάς για 12 εβδομάδες βελτίωσε σημαντικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την ικανότητα παραγωγής παγκρεατικών β-κυττάρων σε υπέρβαρους μεσήλικες άντρες με κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου».
Ενώ η έρευνα δείχνει την ωφελιμότητα των φύλλων ελιάς στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, η επίδραση του εκχυλίσματος φύλλων ελιάς στα β-κύτταρα του παγκρέατος σημαίνει ότι μπορεί να θεραπεύσει ή έστω να βελτιώσει εν μέρει και τον διαβήτη τύπου 1 που σχετίζεται με την ανεπάρκεια και τις βλάβες στα β-κύτταρα, οι οποίες μειώνουν την ικανότητά τους να παράγουν αρκετή ινσουλίνη.

Αναλύοντας τη μελέτη αυτή μαζί με άλλες έρευνες σχετικά με τα φύλλα ελιάς, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η επίδραση σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 ενδέχεται να είναι πιο ισχυρή. Αυτό επιβεβαιώθηκε από μια σειρά μελετών που πραγματοποιήθηκαν σε συμβατικά φάρμακα και οι οποίες έδειξαν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στους διαβητικούς σε σύγκριση με τα υπόλοιπα άτομα.

Οι επιστήμονες, κάνοντας σύγκριση με τα συμβατικά φάρμακα στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, ανακάλυψαν ότι η επίδραση του εκχυλίσματος φύλλων ελιάς στην αύξηση παραγωγής β-κυττάρων καθώς και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη ήταν μοναδική, επειδή τα συμβατικά φάρμακα συνήθως αυξάνουν μεν τη δραστικότητα των β-κυττάρων αλλά δεν επηρεάζουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Οι ειδικοί δήλωσαν τα εξής:

«Σε σύγκριση με τα φάρμακα που βελτιώνουν μόνο την έκκριση ινσουλίνης, το εκχύλισμα φύλλων ελιάς βελτιώνει τόσο την ευαισθησία στην ινσουλίνη όσο και την ικανότητα του παγκρέατος να παράγει β-κύτταρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδραση του εκχυλίσματος φύλλων ελιάς στους συμμετέχοντες στη μελέτη είναι συγκρίσιμη με τις συνήθεις θεραπευτικές μεθόδους για τον διαβήτη (ιδιαίτερα με τη μετφορμίνη)».

Η συμβολή του εκχυλίσματος στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 επιβεβαιώθηκε σε μια περσινή μελέτη από ερευνητές στο Ισραήλ. Σε αυτή τη μελέτη, 79 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 λάμβαναν 500 mg εκχυλίσματος φύλλων ελιάς ημερησίως ή φάρμακο πλασέμπο για 14 εβδομάδες. Η ομάδα που έλαβε θεραπεία με φύλλα ελιάς παρουσίασε χαμηλότερα επίπεδα HbA1c (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη) και χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας.

Αφού τα φύλλα ελιάς γελιοποιήθηκαν στη χώρα μας, ήρθαν δεκάδες έρευνες να επιβεβαιώσουν τις θεραπευτικές της ιδιότητες και τώρα η αγορά έχει κατακλυστεί με φαρμακευτικά προϊόντα με βάση την ελιά. Εκεί όμως δεν υπήρξε καμία γελοιοποίηση…

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση