,

Ζίσκιντ: Για τον έρωτα και την αθανασία

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΙΕΡΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ισχύει το ίδιο και για τον έρωτα. Όσο λιγότερο τον σκεφτόμαστε, τόσο πιο αυτονόητος μας

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΙΕΡΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ισχύει το ίδιο και για τον έρωτα. Όσο λιγότερο τον σκεφτόμαστε, τόσο πιο αυτονόητος μας φαίνεται. Όταν όμως αρχίζουμε και στύβουμε το μυαλό μας για να τον καταλάβουμε, τότε πέφτουμε στο καζάνι του Διαβόλου.

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΚΑΤΙ ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ υπάρχει στον έρωτα, κάτι που ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση να γνωρίσει απόλυτα και να εξηγήσει πέρα για πέρα. Το ίδιο, βέβαια, θα μπορούσαμε να πούμε και για τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε τον κόσμο ή για το ερώτημα του πώς θα είναι ο καιρός σε δυο βδομάδες από σήμερα.

Advertisment

ΑΛΛΑ ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ του σύμπαντος και οι μετεωρολογικές προβλέψεις εμπνέουν τους ποιητές και το κοινό τους πολύ λιγότερο από οτιδήποτε σχετίζεται με τον έρωτα. Άρα ο έρωτας έχει κάτι περισσότερο από το αινιγματικό και μυστηριώδες.

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ των θεωρούν προσωπική τους υπόθεση -και μάλιστα υπόθεση εξαιρετικά σημαντική για την ύπαρξή τους την ίδια. Τόσο σημαντική, ώστε ακόμα και οι αστροφυσικοί όταν ερωτεύονται, δεκάρα δεν δίνουν για τη γέννηση του σύμπαντος -κι ας μη μιλήσουμε καν για τις μετεωρολογικές προβλέψεις.

Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, ΒΕΒΑΙΑ, ΘΕΟΣ. Δεν είναι ούτε καλός, ούτε κακός. Δεν είναι όμορφος ή άσχημος. Είναι ένας ισχυρός δαίμων, ένας μεσολαβητής μεταξύ θεών κι ανθρώπων, μια δύναμη που ενσταλάζει στους ανθρώπους τον πόθο για όσα του λείπουν: τον πόθο για το ωραίο, για το καλό, για την ευτυχία, για την τελειότητα -όλα χαρακτηριστικά των θεών, αντιφέγγισμα των οποίων ο ερωτευμένος βλέπει στο αντικείμενο του έρωτά του -τον πόθο, εντέλει, για την αθανασία.

Advertisment

Αποσπάσματα από το βιβλίο του Πάτρικ Ζίσκιντ, Για τον Έρωτα και το Θάνατο

Ο Πάτρικ Ζίσκιντ είναι Γερμανός συγγραφέας, σεναριογράφος και δημοσιογράφος. Θεωρείται ένας από τους πλέον καταξιωμένους σύγχρονους συγγραφείς. Σπούδασε μεσαιωνική και σύγχρονη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Το Άρωμα, το πρώτο του μυθιστόρημα, εκδόθηκε το 1985, και έγινε παγκόσμια επιτυχία με αλλεπάλληλες επανεκδόσεις. Μεταφράστηκε σε 37 γλώσσες, πούλησε περισσότερα από 12 εκατομμύρια αντίτυπα και τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία. Επιλέχθηκε από τους New York Times ως το βιβλίο της χρονιάς για το 1986 και γυρίστηκε σε κινηματογραφική ταινία. Άλλα γνωστά βιβλία του είναι Το Περιστέρι, Το Κοντραμπάσο, Για τον Έρωτα και το Θάνατο.

 www.doctv.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διονύσιος Σολωμός: Τα συντηρημένα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο στις 21/3
Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου - Η Τέχνη του Πολέμου)
Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Το Φως στο Σκοτάδι της Ψυχής
Ιπποκράτης: Ο πρώτος ολιστικός ιατρός και επίτιμος πατέρας της ιατρικής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση