,

Μελέτες δείχνουν ότι το ελαιόλαδο ωφελεί την καρδιά και το μυαλό

Το ελαιόλαδο, το οποίο λαμβάνεται με συμπίεση των καρπών της ελιάς, θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά έλαια στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη,

Το ελαιόλαδο, το οποίο λαμβάνεται με συμπίεση των καρπών της ελιάς, θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά έλαια στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, μπορεί να θεραπεύσει έναν μεγάλο αριθμό σοβαρών παθήσεων συμπεριλαμβανομένων των ψυχικών ασθενειών. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι έριχναν αρκετή ποσότητα ελαιόλαδου πάνω στο φαγητό τους τόσο για την ευχάριστη γεύση του όσο και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. (1)

Ακόμα και στον σύγχρονο δυτικό κόσμο, όπου τα λίπη έχουν δαιμονοποιηθεί εδώ και δεκαετίες, οι περισσότεροι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι το ελαιόλαδο – ειδικά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο – είναι καλό για την υγεία. Ας μάθουμε το γιατί.

Advertisment

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε ελαϊκό οξύ

Το ελαιόλαδο αποτελείται από περίπου 73% μονοακόρεστα λιπαρά (2), τα οποία περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες ελαϊκού οξέος, ενός λιπαρού οξέος με αμέτρητα αποδεδειγμένα οφέλη. Για παράδειγμα, μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nutricion Hospitalaria» ανέφερε ότι το ελαϊκό οξύ διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες (3) αποδεικνύοντας ότι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Επιπλέον, το ελαϊκό οξύ έχει αποδειχτεί ότι ενισχύει την καρδιαγγειακή λειτουργία. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Free Radical Biology & Medicine» διαπιστώθηκε ότι μια διατροφή πλούσια σε ελαϊκό οξύ θα μπορούσε να προστατεύσει την «καλή» HDL χοληστερίνη από οξειδωτικές βλάβες εμποδίζοντας έτσι τις καρδιαγγειακές παθήσεις (4). Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ» διαπιστώθηκε ότι το ελαϊκό οξύ στο ελαιόλαδο είναι υπεύθυνο για την ευρέως γνωστή ικανότητα του λαδιού να μειώνει την αρτηριακή πίεση.(5)

Advertisment

Το ελαιόλαδο περιέχει φαινολικές ενώσεις

Το ελαιόλαδο περιέχει έναν μεγάλο αριθμό από φαινολικές ενώσεις, οι οποίες είναι τα αντιοξειδωτικά εκείνα που του δίνουν την έντονη, πικρή γεύση του. Σύμφωνα με μια εις βάθος ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrition Research Reviews» τον Ιούνιο του 2005, οι πιο ισχυρές από αυτές τις ενώσεις, η υδροξυτυροσόλη και η ελευρωπαΐνη, προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι βλαβεροί μικροοργανισμοί που επιτίθενται στο σώμα μας, ενώ ταυτόχρονα ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.(6)

Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «ACS Chemical Neuroscience» το 2013 έδειξε ότι μια άλλη φαινολική ένωση στο ελαιόλαδο που ονομάζεται ελαιοκανθάλη διαθέτει νευροπροστατευτικές ιδιότητες και προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία της άνοιας (7). Τα αποτελέσματα αυτά εξηγούν τον λόγο που η μεσογειακή διατροφή, στην οποία χρησιμοποιείται πολύ το ελαιόλαδο, συνδέεται με την καλύτερη γνωστική λειτουργία και χαμηλότερα ποσοστά νοητικού εκφυλισμού.(8)

Είναι ασφαλές να μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο;

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι το ελαιόλαδο δεν είναι ασφαλές όταν θερμαίνεται, δεδομένου ότι τα λιπαρά οξέα μπορεί να οξειδωθούν κατά το μαγείρεμα και να γίνουν καρκινογόνα. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι μόνο τα πολυακόρεστα λίπη είναι βλαβερά όταν θερμαίνονται. Μελέτες έδειξαν ότι τα έλαια που είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη, όπως το ελαιόλαδο, είναι αρκετά ανθεκτικά στη θερμότητα (9,10). Συνεπώς, μην νιώθετε άσχημα όταν μαγειρεύετε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο – δεν βλάπτει καθόλου!

1.https://kaufmann-mercantile.com

2.https://www.nutritionheart.com

3.https://www.ncbi.nlm.nih.gov

4.https://www.ncbi.nlm.nih.gov

5.https://www.ncbi.nlm.nih.gov

6.https://journals.cambridge.org (PDF)

7.https://pubs.acs.org/doi/abs

8.https://www.ncbi.nlm.nih.gov

9.https://www.ncbi.nlm.nih.gov

10.https://www.ncbi.nlm.nih.gov

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση