,

Η ζωή σου ανταποδίδει τα συναισθήματα που της δίνεις

Απόσπασμα από το βιβλίο του Ruediger Schache “Το μυστικό του μαγνήτη της καρδιάς”, Εκδόσεις Λιβάνη Αν έχετε αποφασίσει να μην πληγώνετε πια τον εαυτό

Απόσπασμα από το βιβλίο του Ruediger Schache “Το μυστικό του μαγνήτη της καρδιάς”, Εκδόσεις Λιβάνη

Αν έχετε αποφασίσει να μην πληγώνετε πια τον εαυτό σας με το να βάζετε λουκέτο στην καρδιά σας, μην περιμένετε να έρθει κά­ποιος και να την «κατακτήσει». Ό,τι συναισθήματα δίνετε στο μα­γνήτη σας, αυτά θα προσελκύσετε. Αν προσδοκάτε να ανοίξει κά­ποιος την καρδιά σας, θα έρθει κάποιος που περιμένει από εσάς να του ανοίξετε την καρδιά. Ή θα έρθει κάποιος που θα προσπα­θήσει με το ζόρι να ανοίξει την καρδιά σας. Κι αυτό δε θα σας αφήσει ωραία συναισθήματα.

Advertisment

Καλύτερα να κατακτήσετε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας. Όσο πε­ρισσότεροι άνθρωποι θέλετε να κατανοήσουν την ψυχή σας, τό­σο περισσότεροι θα έρχονται που θα θέλουν να σας κατανοήσουν και σαν άνθρωπο.

Όταν σμίγετε με κάποιον, έχετε τις εξής επιλογές: μπορείτε να επι­δοθείτε στο να αντιληφθείτε την επιφάνεια αυτής της συνάντησης. Ακούτε τις ιστορίες του, βλέπετε την πορεία και τη συμπεριφορά του, προκειμένου να τα εναρμονίσετε με τις δικές σας ιδέες. Ή νιώ­θετε τι συμβαίνει μέσα σας: Πώς αισθάνεστε; Τι αισθάνεται ο άλ­λος: Νιώθει αβεβαιότητα ή φόβο; Το ίδιο νιώθετε κι εσείς; Η αμοι­βαία έλξη σας σκοπό έχει να νιώθετε ο ένας τον άλλο.

Το να θέλουμε να μάθουμε το μέλλον είναι σαν να κάθεται κάποιος μια ζεστή ανοιξιάτικη μέρα στο παγκάκι ενός πάρκου, να απολαμβάνει ένα παγωτό και να αναρωτιέται: «Ποιο είναι το νόημα της ζωής;» Είναι παράλογο.

Advertisment

Να έχετε πίστη στη ζωή σας

Είναι αλήθεια ότι συχνά έτυχε να ανοίξετε την καρδιά σας και να πληγωθείτε. Πολλές φορές δεν πήρατε αυτό που περιμένατε, κι αυτό σας πόνεσε. Δώσατε πολλά -όλη σας την αγάπη- και στο τέ­λος δεν ανταμειφθήκατε, αλλά σας εγκατέλειψαν. Λες και το σύ­μπαν της αγάπης έχει βαλθεί να σας τιμωρήσει. Τώρα, ίσως να νιώθετε ότι έχετε μόνο δύο δυνατότητες: είτε να κλειστείτε στον εαυτό σας για να μην ξαναπληγωθείτε είτε να ρι­σκάρετε και πάλι και να εκτεθείτε στον κίνδυνο αυτό. Μπορεί ακόμα να έχετε ήδη δοκιμάσει να ανοιχτείτε και να προφυλαχτεί­τε ταυτόχρονα και να διαπιστώσατε ότι με αυτό τον τρόπο είναι αδύνατον να προκύψει η πραγματική αγάπη που φέρνει ολοκλή­ρωση.

Πρόκειται για ένα φαινομενικά άλυτο δίλημμα. Μπορεί να απο­φασίσατε να μην ξανασχοληθείτε σοβαρά με το θέμα και προτι­μήσατε να αφοσιωθείτε στις καλές φιλίες και στα επαγγελματικά σας. Μπορεί ακόμα, να έχετε αρχίσει να σκέφτεστε μήπως δεν υπάρχει κανένας με τον οποίο θα μπορούσατε να ζήσετε σε βά­θος και ποικιλία αυτό που επιθυμείτε. Ή μήπως έχετε ήδη ζήσει το καλύτερο που θα μπορούσατε να ζήσετε. Όπως κι αν επιλέγετε να το εξηγήσετε, βαθιά μέσα σας κρύβεται ένας πολύ στενοχωρημένος και ανικανοποίητος άνθρωπος, επειδή πολύ απλά αρνείται κάτι τέτοιο.

Νιώστε το «τώρα» ως το δρόμο προς την αγάπη

Η όλη σύγκρουση μεταξύ του «να ανοιχτείτε» ή «να προφυλαχτείτε» δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία ιστορία των σκέψεων σας εξαιτίας περασμένων βιωμάτων. Όσο αμφιταλαντεύεστε ανάμεσα σε αυτά τα δύο, είναι αδύνατον να βρείτε μια λύση, γιατί οι σκέψεις από μόνες τους θέτουν ένα πρόβλημα. Μπορείτε να το εξακριβώσετε και μόνοι σας: Φανταστείτε έναν άνθρωπο που το σκέφτεστε αν θα του ανοιχτείτε κι άλλο ή αν θα πρέπει να προφυλάξετε περισσότερο τον εαυτό σας.

Και τώρα ένα νοερό παιχνίδι: Προσπαθήστε να καταλάβετε πώς θα νιώθατε αν ξέρατε στα σίγουρα ότι δεν μπορεί κανείς ούτε να ανοίξει ούτε να κλειδώσει μια καρδιά. Υποθέστε απλά ότι είναι έτσι. Πώς θα νιώθατε τότε; Διαπιστώστε το, η εσωτερική γαλήνη και η χαρά ή η ανακούφιση που ίσως νιώθετε τώρα προέρχονται από το γεγονός ότι πλέον ζείτε εξολοκλήρου στο παρόν. Ηρεμήσατε τη βασανιστική ιστορία των σκέψε­ων σας. Αν συναντούσατε έναν άνθρωπο σε αυτή την κατάσταση, θα σας αντιλαμβανόταν ως «εσωτερικά γαλήνιο» και συγκροτημένο. Κι εσείς από την πλευρά σας θα βλέπατε τον άλλο όπως είναι πραγματικά τη δεδομένη στιγμή.

Η λύση για την καρδιά σας και την αγάπη

– Αποφασίστε να μην είστε πια θύμα του παρελθόντος σας.

– Αποφασίστε ότι δε θέλετε να ξέρετε τι μπορείτε να λάβετε από έναν άλλο άνθρωπο, αλλά ότι θέλετε να νιώσετε τι θα συμβεί αν συναντηθείτε.

– Μην ψάχνετε «σύντροφο» ή άλλα είδη «προμηθευτών», αλλά την εμπειρία του να αντιληφθείτε έναν άνθρωπο όπως πραγ­ματικά είναι.

– Ενδιαφερθείτε για τα πράγματα που αγαπάει, για το τι νιώθει τώρα, τι επιθυμεί, τι ιδέες έχει στο κεφάλι του για το μέλλον.

– Να μιλάτε λιγότερο για το παρελθόν, ειδικά όταν αφορά οδυ­νηρές σχέσεις. Και ο απέναντι σας έχει βιώσει κάτι παρόμοιο και, αν το κάνετε θέμα, ενεργοποιείτε και οι δύο τα παλιά συ­ναισθηματικά σας μοτίβα και τα μεταφέρετε στους μαγνήτες σας.

– Συγκρίνετε λιγότερο, παρατηρήστε περισσότερο.

– Επιτρέψτε στον εαυτό σας να μην έχει «καμία άποψη» επί των θεμάτων, αλλά δείξτε ενδιαφέρον για την άποψη του άλλου. Πολύ πιο ενδιαφέρον από την ίδια την άποψη είναι συχνά το ερώτημα γιατί την έχει ασπαστεί.

– Επιτρέψτε στον εαυτό σας να μη γνωρίζει τίποτα για ορισμέ­να πράγματα. Και νιώστε πόσο όμορφα και ελεύθερους σας κάνει να αισθάνεστε αυτό.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η ύπαρξη δύο αξιόπιστων ανθρώπων στη ζωή μας είναι το μυστικό της ευτυχίας
Ο χρόνος δεν θεραπεύει τον πόνο μας, απλά μας βοηθάει να τον συνηθίσουμε
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Οι πληγές σου μπορούν να γίνουν τα παράσημά σου!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση