Σχετίζομαι σημαίνει μεγαλώνω

Γράφει η Καλυψώ Τόττη Σχετίζομαι σημαίνει μεγαλώνω. Η αρχή της επι-κοινωνίας Οι σχέσεις δεν είναι συνταγές, είναι μοναδικές. Δεν μπορείς να βρεις πανομοιότυπες, όσα κοινά στοιχεία

Γράφει η Καλυψώ Τόττη

Σχετίζομαι σημαίνει μεγαλώνω. Η αρχή της επι-κοινωνίας

Οι σχέσεις δεν είναι συνταγές, είναι μοναδικές. Δεν μπορείς να βρεις πανομοιότυπες, όσα κοινά στοιχεία κι αν υπάρχουν μεταξύ τους. Φαντάσου τις σαν τα αστέρια στον ουρανό, υπάρχουν δισεκατομμύρια, άπειρα. Μπορείς να βρεις κάποιο ίδιο; Αδύνατον. Έτσι είναι και οι σχέσεις, με τα δικά τους στοιχεία, που μόνο οι συσχετιζόμενοι κατανοούν. Οι σχέσεις δεν ανάγονται σε φυσιολογικές και μη φυσιολογικές είναι αυτοδημιούργητες, αυτό-οργανώνονται σε μικρές προσωπικές ιστορίες.

Σχετίζομαι σημαίνει μεγαλώνω, πλησιάζω πιο κοντά στους ανθρώπους και δοκιμάζω νέα πράγματα, με την ασφάλεια που μου δίνει ο άλλος ότι θα με στηρίξει, αν και όταν πέσω ή πληγωθώ. Σχετίζομαι σημαίνει ότι δεν προσφέρω για να πάρω ή γιατί μου το ζητούν αλλά γιατί νοιάζομαι. Μεγαλώνουμε μόνο όταν σχετιζόμαστε με ανθρώπους που μας φροντίζουν και μας τρέφουν με την αγάπη τους, που χαμογελούν μαζί μας και αφήνουν τα δάκρυα μας να τρέξουν, χωρίς λογοκρισία.

Σχετίζομαι είναι συμμετοχή σε κάτι νέο. Δεν «μου συμβαίνει» μια σχέση αλλά σχετίζομαι με κόπο και επι της ουσίας. Τίποτα δεν θα έπρεπε να είναι τυχαίο στις σχέσεις μας, αν θέλουμε να μεγαλώσουμε. Σέβομαι την προσωπικότητα του ατόμου ή των ατόμων που δημιουργώ σχέση χωρίς να θέλω να την αλλάξω με βία. Γιατί αν επιδιώξω να γίνει αυτό, θα μείνω με το παράπονο! Παραδίδω τον εαυτό μου στον άλλον χωρίς φόβο και πάθος.

Αναδύομαι μέσα από την σχέση μας γιατί υπάρχει ελευθερία. Δεν είμαστε αλυσοδεμένοι αλλά περπατάμε παράλληλα. Ψάχνω την αλήθεια και δεν κρύβομαι πίσω από ψεύτικα ή αμήχανα λόγια. Προκαλώ τα όρια του εαυτού μου και του άλλου. Η αυτογνωσία κερδίζεται με τόλμη και θάρρος.

Στις σχέσεις που μας μεγαλώνουν η απόσταση μικραίνει και οι αγκαλιές γίνονται βαθιές. Σχετίζομαι σημαίνει μεγαλώνω, γιατί με ένα μόνο κοίταγμα ή νεύμα του άλλου νιώθω δυνατός. Γιατί μπορώ να επιστρέψω με ασφάλεια σε άλλες σχέσεις που με πλήγωσαν, μπαίνοντας από άλλη πόρτα.

Σχετίζομαι σημαίνει επικοινωνώ, βρίσκω στα πιο δύσκολα σημεία γέφυρες συνεννόησης και δεν παραιτούμαι από το να κατανοήσω τον άλλον. Μπορώ να σιωπώ, γνωρίζοντας ότι ο άλλος πίσω από αυτήν την σιωπή διαβάζει τα λόγια μου και όχι τον θυμό μου. Οι «περί ανέμων και υδάτων» σχέσεις μας κάνουν πιο μικρούς, μικρόψυχους. Είναι «τυχαίες» συναντήσεις στον δρόμο μας που δεν χρειάζεται να επιμείνουμε ή να παραμείνουμε. Σε αυτές το τίμημα της αποτυχίας ή της απόρριψης είναι ασήμαντο. Είναι σχέσεις που υπάγονται αυστηρά και μόνο σε κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς και καταπίεσης.

Όταν υπάρχουν αυθεντικές σχέσεις μεγαλώνουμε όλοι μαζί και χτίζουμε μη ευάλωτες κοινωνίες. Κοινωνίες ανεκτικές και ανοιχτές. Εκεί όπου υπάρχουν όμορφες σχέσεις και οι άνθρωποι μεγαλώνουν, οι κοινωνίες αναπτύσσονται, δηλαδή «γεννούν» ανθρώπους που δεν γυρνούν την πλάτη ο ένας στον άλλον αλλά κοιτάζονται κατάματα.

Μεγαλώνω σημαίνει αισθάνομαι υπεύθυνος για αυτό που δημιουργώ και καταβάλλω προσπάθειες να το διατηρήσω. Σημαίνει ότι κοιτάζω τον κόσμο όχι με όρους καλού ή κακού, αλλά με όρους δυνατοτήτων και αξιών.

Συντάκτης | Καλυψώ Τόττη

Είμαι συμβουλευτική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. Κάθε προσωπική, διαπροσωπική και οικογενειακή ιστορία που μου εκμυστηρεύονται οι άνθρωποι, είναι ένα μοίρασμα. Η γραφή και το θέατρο για μένα, δεν είναι μόνο ένας τρόπος έκφρασης αλλά και η ανακάλυψη των πολλών πλευρών της ανθρώπινης ψυχής

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Συντάκτης | Καλυψώ Τόττη

Είμαι συμβουλευτική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. Κάθε προσωπική, διαπροσωπική και οικογενειακή ιστορία που μου εκμυστηρεύονται οι άνθρωποι, είναι ένα μοίρασμα. Η γραφή και το θέατρο για μένα, δεν είναι μόνο ένας τρόπος έκφρασης αλλά και η ανακάλυψη των πολλών πλευρών της ανθρώπινης ψυχής

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Αξίζει να διαβάσετε

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε