, , ,

Σημαντικά λάθη των γονιών στη διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών

Η σωστή εκπαίδευση των παιδιών στη διατροφή είναι πολύ σημαντική. Τα παιδιά βομβαρδίζονται από το μάρκετινγκ των πολυεθνικών και είναι εξαιρετικά στοχευμένο κοινό για

Η σωστή εκπαίδευση των παιδιών στη διατροφή είναι πολύ σημαντική. Τα παιδιά βομβαρδίζονται από το μάρκετινγκ των πολυεθνικών και είναι εξαιρετικά στοχευμένο κοινό για να πουλήσουν τα προϊόντα τους, τα οποία πολλές φορές είναι επιεικώς απαράδεκτα. Η σωστή εκπαίδευση λοιπόν στη διατροφή συμβάλλει στην καλύτερη υγεία, στην καλύτερη αυτοπεποίθηση και εντέλει στη βελτίωση των σχέσεων με τους συνομήλικούς του παιδιού.

Δείτε παρακάτω τα σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά λάθη που κάνουν οι γονείς και «σαμποτάρουν» άθελα τους την υγεία των παιδιών τους και φροντίστε να τα αποφύγετε στο μέλλον.

Advertisment

Δεν αφήνουν τα παιδιά να βοηθήσουν με τη μαγειρική

Μπορεί να σας αγχώνει το μάτι της κουζίνας που καίει, το βραστό νερό και τα κοφτερά μαχαίρια αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι η συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία φαγητού είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να δοκιμάσουν νέα φαγητά. Ειδικότερα η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο της Nestle στη Λοζάνη, συνέκρινε τις διατροφικές επιλογές παιδιών που συμμετείχαν στην προετοιμασία του γεύματός τους με εκείνες παιδιών τα οποία δεν είχαν κάποια συμμετοχή στη διαδικασία.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που ήταν στην κουζίνα και μαγείρευαν μαζί με τον γονιό τους έτρωγαν μεγαλύτερη ποσότητα από το φαγητό τους και μεγαλύτερη ποσότητα λαχανικών! Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι η συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία του φαγητού θα μπορούσε να τα βοηθήσει να αναπτύξουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά.

Advertisment

Πιέζουν τα παιδιά για μια μπουκιά

Οι περισσότεροι γονείς απαιτούν από τα παιδιά να φάνε έστω μία μπουκιά από το φαγητό που τους ετοίμασαν. Ωστόσο μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά αντιδρούν αρνητικά όταν οι γονείς τους πιέζουν να φάνε κάτι, ακόμη και αν τους προσφέρουν ανταμοιβή. Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας, οι ερευνητές ζήτησαν από τα παιδιά να φάνε λαχανικά και πιούν γάλα, προσφέροντάς τους ως ανταμοιβή αυτοκόλλητα και επιπλέον χρόνο τηλεόρασης.

Αργότερα στην ίδια μελέτη, τα παιδιά εξέφρασαν απέχθεια για τα τρόφιμα που είχαν ανταμειφθεί. Μπορεί λοιπόν εκείνη τη στιγμή να το κάνουν αλλά μακροπρόθεσμα είναι λιγότερο πιθανό να συμπεριλάβουν αυτά τα τρόφιμα στο διατροφολόγιό τους.

Χρησιμοποιούν το γλυκό ως επιβράβευση

Δυστυχώς αυτή η τακτική περνάει λάθος μηνύματα στα παιδιά. Θεωρούν ότι το κουνουπίδι ή οι φακές είναι υποχρέωση ενώ η πάστα βραβείο! Αν λοιπόν θέλετε να ανταμείψετε το παιδάκι σας για την καλή συμπεριφορά που είχε τι θα λέγατε για μια ταινία στο σινεμά ή περισσότερο παιχνίδι; Έτσι σύντομα θα καταλάβει ότι το φαγητό είναι ανάγκη του οργανισμού και όχι επιβράβευση.

Κάνουν δίαιτα και το λένε μπροστά στα παιδιά

Τα παιδιά αντιγράφουν τα πάντα, ακόμα και τις διατροφικές συνήθειες των γονιών τους! Είναι λοιπόν πολύ πιθανό θα δοκιμάσουν κάποιο φαγητό που έχουν δει να το τρώει η μαμά ή ο μπαμπάς αλλά και το αντίθετο… να το «ράψουν» δηλαδή αν βλέπουν πώς οι γονείς δεν τρώνε!

Μια έρευνα του Πανεπιστημίου Rutgers διαπίστωσε ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας τείνουν να δοκιμάζουν ή να απορρίπτουν τα ίδια φρούτα και λαχανικά που αρέσουν ή δεν αρέσουν στους γονείς τους. Και άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να τσιμπολογούν εάν στις μητέρες τους δεν αρέσουν τα λαχανικά.

Δεδομένης αυτής της ισχυρής επίδρασης, οι γονείς που προσπαθούν να χάσουν βάρος θα πρέπει να γνωρίζουν πώς η δίαιτά τους μπορεί να επηρεάσει τις αντιλήψεις των παιδιών τους σχετικά με τα τρόφιμα και την υγιεινή διατροφή.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

7 άβολες ερωτήσεις που είναι «αναγκαίο» να κάνετε στον σύντροφό σας για να περάσετε στο επόμενο βήμα
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
Εσείς «κρατάτε σκορ»; Η καθημερινή συμπεριφορά που υπονομεύει τις σχέσεις μας
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση