,

Ζάλη: Αιτίες και συμπτώματα

Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη Ο όρος ζάλη χρησιμοποιείται για να περιγράψει ευρεία ποικιλία αισθημάτων, τα οποία οφείλονται σε διαφορετικά ιατρικά σύνδρομα και παθήσεις.

Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ο όρος ζάλη χρησιμοποιείται για να περιγράψει ευρεία ποικιλία αισθημάτων, τα οποία οφείλονται σε διαφορετικά ιατρικά σύνδρομα και παθήσεις. Η ζάλη εκδηλώνεται ως:

Advertisment

• Τάση προς λιποθυμία, χωρίς αστάθεια

• Αίσθημα περιστροφής, γνωστό ως ίλιγγος

• Διαταραχή ή αίσθημα διαταραχής κατά την βάδιση ή κατά την όρθια θέση με αστάθεια

Advertisment

• Δυσάρεστα αισθήματα, που εντοπίζονται στο κεφάλι, όπως μυρμηγκιάσματα.

• Διανοητική σύγχυση

• Θόλωση οράσεως

Η ζάλη μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία, έξαψη, εφίδρωση, λιποθυμία. Στο φυσιολογικό άτομο, η αίσθηση της ισορροπίας και της φυσιολογικής αίσθησης του σώματος ρυθμίζεται από ποικιλία παραγόντων, που λειτουργούν φυσιολογικώς, όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις, που αναφέρονται παρακάτω:

• Όταν υπάρχει φυσιολογική αρτηριακή πίεση του αίματος , στην συστηματική κυκλοφορία.

• Όταν η αιμάτωση του εγκεφάλου δεν διαταράσσεται από τοπικές ανωμαλίες στην περιοχή του νευρικού συστήματος ή από γενικότερα νοσήματα.

• Όταν τα τρία αισθητήρια συστήματα του ανθρώπου, που εξυπηρετούν τον προσανατολισμό και την θέση στον χώρο, το αιθουσαίο, το οπτικό και το σωματοαισθητικό σύστημα, λειτουργούν ομαλά. Τα συστήματα αυτά αλληλεπιδρούν με σύνθετο τρόπο και περιλαμβάνουν όργανα στο αυτί, στο μάτι, στον εγκέφαλο, στο δέρμα, στους μύες, στις αρθρώσεις.

Υπάρχουν περιπτώσεις, που η ζάλη προκαλείται από καλοήθεις διαταραχές των ανωτέρω σταθεροποιητικών συστημάτων, όπως για παράδειγμα παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις καλοήθους ορθοστατικής υπότασης, στην περίπτωση της ναυτίας του ταξιδιού, σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, σε περιπτώσεις παρατεταμένων ασυνήθιστων θέσεων της κεφαλής, σε αγχώδη σύνδρομα. Υπάρχουν όμως και σοβαρά νοσήματα, που προκαλούν διαταραχή των ανωτέρω σταθεροποιητικών συστημάτων όπως σοβαρά καρδιακά νοσήματα, εγκεφαλικά νοσήματα, σοβαρή στένωση καρωτιδικών αγγείων, νοσήματα επινεφριδίων, παγκρεατικά νοσήματα, ηπατικά νοσήματα, οξεία σιωπηλή αιμορραγία, διαβήτης, υπογλυκαιμία.

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να έχουν ως παρενέργεια ζάλη (π.χ. ινσουλίνη διουρητικά). Κατά την λεπτομερή κλινική διερεύνηση ενός επεισοδίου ζάλης στο ιατρείο, θα εντοπιστεί εάν αυτό οφείλεται σε απλές καλοήθεις διαταραχές ή απλά ιατρικά νοσήματα, εάν απαιτούνται απλές εργαστηριακές εξετάσεις προς αξιολόγηση, ή εάν πρόκειται για πιθανό προάγγελο σοβαρών παθολογικών καταστάσεων, που χρήζουν ειδικό εργαστηριακό έλεγχο, ή άμεση νοσηλεία. Η ορθή διερεύνηση της ζάλης είναι απαραίτητη για τον σχεδιασμό της σωστής θεραπείας της ζάλης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η Θεωρία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων (IFS) και ο Εσωτερικός Κριτής: Κατανοήστε και Συμφιλιωθείτε με τον Εσωτερικό Σας Κριτή
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα
Ανησυχείτε όταν βλέπετε τα παιδιά σας να παίζουν για πολλές ώρες ηλεκτρονικά παιχνίδια; Πότε κινδυνεύουν πραγματικά;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση