, ,

Πως το σκόρδο προστατεύει την καρδιά

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε το σκόρδο μπορεί να προστατεύσει το γενικό πληθυσμό έναντι της υψηλής γλυκόζης στο αίμα σε διαβητικούς (μεταξύ των άλλων). Ωστόσο,  μία

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε το σκόρδο μπορεί να προστατεύσει το γενικό πληθυσμό έναντι της υψηλής γλυκόζης στο αίμα σε διαβητικούς (μεταξύ των άλλων). Ωστόσο,  μία μελέτη στο Journal of Agricultural and Food Chemistry έδειξε ότι το σκόρδο μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση και σε περιπτώσεις διαβητικής καρδιομυοπάθειας.

Η καρδιομυοπάθεια είναι μία  κατάσταση η οποία εμφανίζεται συχνά στους διαβητικούς και προκαλεί φλεγμονή στους καρδιακούς μύες με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται. Το σκόρδο εμφανίζει πολύ ισχυρή δράση η οποία εντοπίζεται στην πρόληψη της καρδιομυοπάθειας.

Advertisment

Σύμφωνα με την έρευνα, το έλαιο σκόρδου ήταν πολύ αποτελεσματικό παρέχοντας προστασία έναντι των καρδιακών βλαβών, ενώ το μέγεθος της προστασίας ήταν σε πλήρη αναλογία με τη δόση του ελαίου. Οι ερευνητές αποδίδουν την δράση αυτή του σκόρδου στην ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που έχει και την οποία οφείλει σε περισσότερες από 20 διαφορετικές ενώσεις που περιέχει.

Τα ολόκληρα σκόρδα έχουν συνδεθεί εδώ και πολλά χρόνια με προστατευτικές δράσεις για την καρδιά.  Το σκόρδο είναι πλούσιο σε ενώσεις θείου, όπως και τα κρεμμύδια, και οι οποίες είναι υπεύθυνες για την έντονη και μόνιμη οσμή αλλά ταυτόχρονα και για τις ευεργετικές ιδιότητές του. Μπορείτε να διαβάσετε πολλές σχετικές πληροφορίες εδώ

Οι βλάβες στις εσωτερικές επιφάνειες των αγγείων οφείλονται κατά κύριο λόγο σε οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών. Η οξειδωτική βλάβη αυτή οδηγεί σε φλεγμονή και αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού πλακών και θρόμβων. Οι θειολομάδες του σκόρδου αναστέλλουν την οξείδωση και τη φλεγμονή, χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την καρδιομυοπάθεια.

Advertisment

Άλλες ενώσεις θείου που περιέχει το σκόρδο μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Αυτό συμβαίνει όταν οι ενώσεις αυτές εισέρχονται στα ερυθροκύτταρα και μετατρέπονται σε υδρόθειο, το οποίο αποτελεί αγγειοδιασταλτικό σήμα, μειώνοντας έτσι την πίεση. Τέλος, ακόμη ένα συστατικό του σκόρδου μειώνει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, μειώνοντας έτσι το ιξώδες του αίματος και αποτρέποντας το σχηματισμό θρόμβων.

Διαβάστε επίσης: Έλαιο σκόρδου: Θεραπευτικές ιδιότητες και μία συνταγή για φυσική προστασία του οργανισμού

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά
Ιδιοπαθής υπέρταση: Πώς επηρεάζει η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας στην αντιμετώπισή της
Ημικρανίες και φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου | Πώς συνδέονται

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση