,

Επειδή κάποιος δε σου έδωσε αρκετά, δε σημαίνει πως δεν αξίζεις τα πάντα!

Μην αφήσεις να περάσει ούτε μια στιγμή που να σκεφτείς ή να νιώσεις ή να φερθείς στον εαυτό σου σαν να αξίζει κάτι λιγότερο

Ο άνθρωπος είναι μοναδικός. Το πρόβλημα είναι ότι δεν το γνωρίζει. Από τη στιγμή που γεννιέται προσπαθεί να μάθει τον εαυτό του μέσα από τους άλλους. Και φυσικά πρώτοι απ’ όλους είναι οι γονείς που συμβάλλουν στη δημιουργία της αυτοεικόνας του.

Εκφράσεις όπως «είσαι άχρηστος», «ο αδερφός σου είναι καλύτερος», «δεν μπορείς να κάνεις τίποτα σωστό» διαγράφονται στον ψυχισμό του παιδιού και μπορεί να τον ακολουθούν όλη του τη ζωή.

Advertisment

Έπειτα, μεγαλώνοντας, συναντάμε δασκάλους, φίλους, σχέσεις, οι οποίοι κι αυτοί με τη σειρά τους τροφοδοτούν την αυτοεικόνα μας.

Το αποτέλεσμα είναι ότι φτάνουμε σε κάποια ηλικία έχοντας μια υποτιθέμενη αντίληψη του εαυτού μας η οποία μπορεί να είναι εντελώς λάθος. Και το χειρότερο είναι ότι  αισθανόμαστε τόσο σίγουροι για αυτή την εικόνα που αρχίζουμε να την υπηρετούμε.

Ξαφνικά γινόμαστε άχρηστοι, τεμπέληδες, ανίκανοι να κάνουμε πράγματα στη ζωή μας. Και έτσι έρχεται μια ώρα που νιώθουμε συντετριμμένοι και αρχίζουμε να αναζητούμε απαντήσεις.

Advertisment

Αρχίζουμε την ψυχοθεραπεία, μπαίνουμε σε ομάδες αυτογνωσίας, διαβάζουμε, μελετάμε, ταξιδεύουμε. Και όλα αυτά γιατί; Γιατί μέσα μας υπάρχει κάτι που αντιδρά σε αυτή την ψεύτικη αυτοεικόνα που υπηρετούμε.

Και σιγά – σιγά αρχίζουμε να «ξεφλουδίζουμε» την προσωπικότητά μας και προχωράμε προς τα μέσα σε ένα ταξίδι γνωριμίας με τον πραγματικό μας εαυτό. Και εκεί, σε αυτό το ταξίδι αρχίζουμε να κατανοούμε ότι αυτό που φαινόταν σαν «ο χαρακτήρας μας», ήταν απλά προγράμματα καλά φυτεμένα στον εγκέφαλό μας και αρχίζουμε την προσπάθεια να τα ξεφορτωθούμε.

Αυτός είναι ένας αγώνας που μπορεί να μην τελειώσει ποτέ. Και όλη αυτή η προσπάθεια, γιατί; Επειδή κάποιος μας είπε ότι δεν αξίζουμε όταν εμείς ήμασταν ευάλωτοι; Επειδή κάποιος μας φέρθηκε υποτιμητικά και πιστέψαμε ότι έτσι πρέπει να μας φέρονται όλοι;

Την επόμενη φορά λοιπόν που κάποιος δεν θα σας φερθεί όπως σας αξίζει, υπερασπιστείτε τον εαυτό σας, προστατέψτε τα όριά σας και μην επιτρέψετε στον εαυτό  σας να υιοθετήσει οτιδήποτε από όλα αυτά.

Μην ξεχνάτε ότι οι μεγαλύτερες προσωπικότητες που άλλαξαν τον κόσμο ήταν άνθρωποι οι οποίοι απορρίφθηκαν επανειλημμένως, και όμως δεν το έβαλαν κάτω. Επέμειναν στο όνειρό τους, στο όραμά τους… και τα κατάφεραν!

Ίσως η απόρριψη είναι ο τρόπος που η ζωή δοκιμάζει την αποφασιστικότητά μας να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας. Ίσως είναι ένα τεστ για να αποδείξουμε ότι όντως αξίζουμε τα πάντα!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;
Τι αποτυπώνεται εντονότερα στην μνήμη μας; Έρευνα αποκαλύπτει τα μυστικά του νου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση