, , ,

Φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα άμεσα

Ερευνητές της NASA βρήκαν ότι ορισμένα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να φιλτράρουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού από τις τοξικές ουσίες.

Τα φυτά που έχουμε μέσα στο σπίτι μας δεν είναι χρήσιμα μόνο επειδή παράγουν περισσότερο οξυγόνο, αλλά κι επειδή κάποια από αυτά έχουν την ικανότητα να καθαρίζουν τον αέρα από τις τοξίνες και τη μούχλα. Έτσι, είναι λιγότερο πιθανό να εισπνέονται από τους ανθρώπους κάνοντας καλό στην υγεία.

Μετά από έρευνες σε φυτά, οι επιστήμονες κατέληξαν σε ορισμένα συμπεράσματα. Βρήκαν ότι κάποια είδη φιλτράρουν τον αέρα και απομακρύνουν τις οργανικές ενώσεις που εξατμίζονται ευκολότερα από άλλες. Επίσης, καθαρίζουν τον αέρα από διάφορα οικοδομικά υλικά, σκόνες, μπογιές κλπ.

Advertisment

Ποια είναι τα κορυφαία 6 φυτά που πρέπει να έχετε στο σπίτι σας:

Αλόη

Το φυτό αυτό αυξάνει τα επίπεδα του οξυγόνου μέσα στο σπίτι. Επίσης, απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα, το μονοξείδιο του άνθρακα και τη φορμαλδεΰδη. Ένα φυτό αλόης μπορεί να πετύχει ό,τι και 9 βιολογικοί καθαριστές αέρα.

Advertisment

Φίκος

Το φυτό αυτό είναι πολύ εύκολο να διατηρηθεί επειδή δεν χρειάζεται πολύ φως. Είναι αποτελεσματικό στον καθαρισμό του αέρα από τη φορμαλδεΰδη. Να είστε προσεκτικοί αν έχετε μικρά παιδιά ή κατοικίδια ζώα, επειδή τα φύλλα του μπορεί να είναι δηλητηριώδη.

Κισσός

Όλοι πρέπει να έχουν αυτό το φυτό στο σπίτι τους. Ο κισσός αφαιρεί το 60% των τοξινών από τον αέρα και το 58% των σωματιδίων των περιττωμάτων μέσα σε 6 ώρες από τη στιγμή που θα μεταφερθεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Φυτό αράχνη

Αυτό το φυτό έχει την ικανότητα να φωτοσυνθέτει με ελάχιστο φως. Απορροφά τις τοξίνες από τον αέρα, όπως τη φορμαλδεΰδη, το στυρόλιο και το μονοξείδιο του άνθρακα, καθώς και τη βενζίνη. Ένα φυτό καθαρίζει αποτελεσματικά τον αέρα σε χώρο 200 τετραγωνικών μέτρων.

Σανσεβέρια ή φυτό φίδι

Το φυτό αυτό είναι σχεδόν άφθαρτο και είναι ωφέλιμο να το έχετε στο σπίτι. Είναι πολύ ανθεκτικό και χρειάζεται ελάχιστο φως για τη φωτοσύνθεση. Εκτός από την αφαίρεση των τοξινών, είναι καλό να το έχετε στο υπνοδωμάτιο επειδή το βράδυ παράγει οξυγόνο.

Σπαθίφυλλο

Είναι αποτελεσματικό στην αφαίρεση των χημικών τοξινών από τον αέρα. Επίσης, φιλτράρει τη φορμαλδεΰδη από τον αέρα, καθώς και το τριχλωροαιθυλένιο.

Οι ερευνητές της NASA συνιστούν να έχετε από 15 ως 18 τέτοια φυτά σε μια έκταση 500 τετραγωνικών μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι 3-4 φυτά είναι αρκετά για μια έκταση 80 τετραγωνικών μέτρων. Μην ξεχάσετε να βάλετε ένα φυτό στην κρεβατοκάμαρά σας, δεδομένου ότι για κάποιο χρονικό διάστημα μένετε εκεί.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μήπως γινόμαστε λιγότερο έξυπνοι; Το μυστήριο των εγκεφάλων που συρρικνώνονται
Οι υγρότοποι της Μεσογείου κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης των υδάτων
Πλοίο έγινε… ιπτάμενο ανοιχτά της Κύμης | Το φαινόμενο Fata Morgana που προκάλεσε την εικόνα
Το θαυματουργό βότανο που προφυλάσσει το πεπτικό και «υπόσχεται» αναγέννηση των νεύρων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση