, ,

Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος

Η κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών μειώνει κατά 20% ή και περισσότερο τον κίνδυνο γλαυκώματος.

Το γλαύκωμα είναι η μία από τις δύο παθήσεις των ματιών που μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε τύφλωση (η άλλη είναι ο καταρράκτης). Οι βλάβες που προκαλεί μάλιστα είναι μη αναστρέψιμες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν τη διατροφή που μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη ασπίδα απέναντι στην προοδευτική απώλεια της όρασης.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Νοσοκομείο «Brigham and Women’s», Τζαε Κανγκ, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 64.000 άτομα που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Nurses’ Health Study, από το 1984 έως το 2012, και περισσότερους από 41.000 συμμετέχοντες από τη μελέτη Health Professionals Follow-up Study, από το 1986 έως το 2014.

Advertisment

Όλοι ήταν άνω των 40 ετών, κανείς δεν είχε γλαύκωμα στην αρχή της μελέτης και ελέγχονταν ανά διετία για τυχόν οφθαλμικά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια των 25 ετών που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση, 1.500 συμμετέχοντες εκδήλωσαν γλαύκωμα. Οι ερευνητές συσχέτισαν την πάθηση με την κατανάλωση των λαχανικών σ’ αυτά τα άτομα.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες ανάλογα με την κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών. Όσοι έτρωγαν πολλά, υπολογίστηκε ότι κατανάλωναν από 1,5 μερίδες ημερησίως, ενώ όσοι έτρωγαν ελάχιστα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κατανάλωναν περίπου μια μερίδα ανά τρεις ημέρες.

Αναλύοντας τη θετική επίδραση της συγκεκριμένης οικογένειας λαχανικών στην όραση, οι ερευνητές εξηγούν ότι «στην περίπτωση του γλαυκώματος είναι γνωστό ότι υπάρχει εξασθενημένη αιματική ροή προς το οπτικό νεύρο. Ένας σημαντικός παράγοντας που ρυθμίζει τη ροή του αίματος στα μάτια είναι το νιτρικό οξείδιο. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν νιτρικά άλατα, τα οποία είναι πρόδρομοι του νιτρικού οξειδίου. Όταν λοιπόν τρώμε πολλά πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουμε μεγαλύτερα επίπεδα νιτρικού οξειδίου στον οργανισμό μας».

Advertisment

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η καθημερινή κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών μειώνει κατά 20% ή και περισσότερο τον κίνδυνο γλαυκώματος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το αντιφλεγμονώδες ελληνικό βότανο που καταπολεμά διαβήτη και κατάθλιψη
Στη λίστα με τα 10 καλύτερα τυριά του κόσμου ένα ελληνικό | Ποιο βρέθηκε στην κορυφή
Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Λυκοπένιο: Ποια είναι τα οφέλη που λαμβάνουμε από την κατανάλωσή του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση