, ,

Η δύναμη να ξεπερνάς τον εαυτό σου, είναι το κλειδί της επιτυχίας σου!

Ο καθένας έχει μοναδικές ικανότητες που μπορούν να ενδυναμώσουν το αίσθημα της προσωπικής του αξίας και να τονώσουν την αυτοεκτίμησή του.

Της Μαριτίνας Συμβουλίδη, Ψυχολόγος

Η βαθύτερη γνώση που φέρουν τα κύτταρά μας και έχει εμπεδωθεί στο νευρικό μας σύστημα από την ενδομήτρια κιόλας ζωή μας, είναι η απόλυτη βεβαιότητα ότι κάθε μέρα έχουμε τη δύναμη να ξεπερνάμε τον εαυτό μας. Η πεποίθηση αυτή καθοδηγεί τον καθένα μας να παραμείνει συνδεδεμένος με την εσωτερική του δύναμη και να διατηρήσει τη δική του μοναδική ροή στη ζωή του, την κατάσταση δηλαδή εκείνη της μέγιστης απόδοσης για τον καθένα μέσα από συνθήκες αρμονίας.

Advertisment

Επίκτητες εμπειρίες και βιώματα καθώς και εξωγενείς πεποιθήσεις και προσδοκίες αλλοιώνουν τις περισσότερες φορές αυτή την καθαρή αλήθεια που έχουμε όλοι μέσα μας, με αποτέλεσμα να χάσουμε την επαφή με την πυξίδα του εαυτού μας. Η πυξίδα του εαυτού μας γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα μας ποιες είναι οι καλύτερες για εμάς επιλογές για την προσωπική μας εξέλιξη και ευημερία και ποιος είναι ο βέλτιστος δρόμος για να τις επιτύχουμε.

Αυτές οι συνθήκες αποπροσανατολισμού μπορεί ασυνείδητα να μας απομακρύνουν από τα βαθύτερα αισθήματά μας, περιορίζοντας κάθε προτροπή για δράση και εξέλιξη. Κάπως έτσι αρχίζει να δημιουργείται ο φαύλος κύκλος των περιοριστικών πεποιθήσεων που γεννάνε σκεπτομορφές, οι οποίες με τη σειρά τους καθορίζουν το εύρος των δυνατοτήτων μας και των τελικών επιλογών μας με έναν και μοναδικό σκοπό να επιβεβαιώσουν τις αλήθειες που έχουν ριζώσει μέσα μας.

Και αν αυτές οι αλήθειες δεν μας οδηγούν στην ευτυχία μας; Αν τελικά αντι να προχωράμε ξεπερνώντας των εαυτό μας και απολαμβάνοντας τα δώρα της προσωπικής μας εξέλιξης, βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο σε καταστάσεις ματαίωσης, τότε τι μπορούμε να κάνουμε για να πατήσουμε και πάλι γερά στα πόδια μας;

Advertisment

Ο καθένας μας κατέχει μοναδικές ικανότητες και δεξιότητες που μπορούν να ενδυναμώσουν το αίσθημα της προσωπικής του αξίας και να τονώσουν την αυτοεκτίμησή του. Πολλές φορές δεν είναι εύκολο να τις αναγνωρίσουμε μόνοι μας και τότε χρειαζόμαστε την ανεκτίμητη βοήθεια των γύρω μας. Άνθρωποι πολλές φορές ακόμη και άγνωστοι σε εμάς, έχουν την ικανότητα να διακρίνουν τις πιο ικανές πλευρές του εαυτού μας. Σε αυτούς τους ανθρώπους αρκεί να είμαστε καλοί ακροατές ώστε να μπορέσουμε να δεχτούμε κάθε πληροφορία που μας επικοινωνούν και να την κάνουμε κτήμα μας, αν αυτή προάγει την προσωπική μας αξία.

Η εστίαση στις θετικές και γεμάτες δύναμη πτυχές του εαυτού μας, μας επιτρέπει να διατηρούμε την επικέντρωση του εαυτού μας, να είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση της ζωής μας με τα εφόδια που κατέχουμε και να αλλάξουμε τελικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη ζωή μας. Είναι σημαντικό να κατέχουμε τη γνώση για ότι κάνουμε και να εκπέμπουμε την ενέργεια αυτή προς τα έξω. Θα μπορούσαμε να πούμε πιο απλά ότι εδώ βρίσκεται το κλειδί της επιτυχίας!

Ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας να εστιαστεί σε αυτά που γνωρίζει να κάνει καλά, ας γευτούμε την ικανοποίηση που έρχεται από το επιτυχημένο αποτέλεσμα, ας δώσουμε χώρο σε αυτή την ενέργεια να μας περιβάλει και ας εισπνεύσουμε αυτό το αίσθημα αξίας. Τότε κάτι θα αρχίσει να αλλάζει στο σώμα μας, στη σωματική στάση που μας χαρακτηρίζει, στο τρόπο που οι άλλοι μας βλέπουν, σε αυτά που πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε και στο τρόπο που προβάλουμε τον εαυτό μας. Κάτι σημαντικό θα αλλάξει στον ψυχισμό μας και ο καθρέπτης της ψυχής μας θα κάνει την αντανάκλαση του λαμπερή, γεμάτη φως! Η επιτυχία είναι επιλογή και την επιλογή αυτή την έχουμε όλοι μας!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση