, , ,

Μπουτάν: Τα παιδιά αποκτούν το δικό τους κοινοβούλιο

Το Μπουτάν δημιουργεί σχολικές λέσχες με θέμα την δημοκρατία, για να βοηθήσει τους νέους να κατανοήσουν καλύτερα την λειτουργία του πολιτεύματος.

Οκτώ χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που το Μπουτάν μεταπήδησε από την απόλυτη μοναρχία στην συνταγματική δημοκρατία. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα κάποιοι που εξακολουθούν να αγαπάνε τον βασιλιά τους. Η 14χρονη Chimi λέει πως «τόσο η δημοκρατία όσο και ο βασιλιάς, είναι σημαντικοί για τη χώρα μας. Αν η κυβέρνηση είναι κακή, ο βασιλιάς θα τους τιμωρήσει».

Η κυβέρνηση του Μπουτάν ξεκίνησε να δημιουργεί σχολικές λέσχες με θέμα την δημοκρατία και την λειτουργία της, με σκοπό να βοηθήσει τους νέους να κατανοήσουν καλύτερα την λειτουργία του πολιτεύματος. Περισσότερο από το 50 τοις εκατό του πληθυσμού του Μπουτάν – 370.000 άνθρωποι – είναι κάτω από την ηλικία των 25 ετών, καθιστώντας το σχέδιο με τις λέσχες ζωτικής σημασίας για το αν θα πετύχει το δημοκρατικό πείραμα στην χώρα.

Advertisment

Ένα κοινοβούλιο για τα παιδιά

Αυτή την εβδομάδα, το πρώτο κοινοβούλιο για τα παιδιά συνεδριάζει για πρώτη φορά. Αποτελείται από 63 μέλη. Τα μέλη αυτά ανήκουν σε κάποια σχολική λέσχη και εκλέχθηκαν στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στα σχολεία. Τα παιδιά προετοιμάστηκαν σε διάφορους τομείς και δεξιότητες πριν τις εκλογές.

Το κοινοβούλιο θα συζητήσει εθνικά θεμάτα όπως κάνει το εθνικό κοινοβούλιο. Ακόμα και οι εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται τα παιδιά είναι ίδιες με τις βουλευτικές. Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε το 98,2 % των ψηφοφόρων. Το κοινοβούλιο των παιδιών ωστόσο δεν θα έχει ούτε πρωθυπουργό ούτε κόμματα.

Advertisment

Το δώρο του βασιλιά: η δημοκρατία

Το Βασίλειο του Μπουτάν είναι μια χώρα με πληθυσμό 758.300. Πρωτεύουσα του Μπουτάν είναι η Θίμφου. Αρχηγός του κράτους είναι ο βασιλιάς Γίγκμε Κεσάρ Ναμγκιάλ Βανγκτσούκ, πέμπτος κατά σειρά της δυναστείας Βανγκτσούκ. Το 2008 ολοκληρώθηκε η μετάβαση του πολιτεύματος από απόλυτη μοναρχία σε συνταγματική μοναρχία. Πρωθυπουργός από το 2013 είναι ο Τσέρινγκ Τομγκάι.

Η Κυβέρνηση στη τοπική γλώσσα λέγεται Dzongda και απαρτίζεται από 18 Υπουργεία. Οι τελευταίες εκλογές για το 20μελές Εθνικό Συμβούλιο διεξήχθησαν στις 23 Απριλίου 2013. Όλοι οι υποψήφιοι κατήλθαν ως ανεξάρτητοι, καθώς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου απαγορεύεται να ανήκουν σε κάποιο πολιτικό κόμμα.

Επιμέλεια: Τόνια Γκόρου – enallaktikos.gr

Διαβάστε πως το Μπουτάν έχει πραγματοποιήσει παγκόσμιες καινοτομίες και αποτελεί ένα πρότυπο για το σύγχρονο πολιτισμό στη θεματική ενότητά μας με το όνομα Μπουτάν.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μαρία Καβογιάννη: Συγκλονιστικό γκράφιτι με το πρόσωπό της στέλνει μήνυμα κατά της κακοποίησης των γυναικών
Φάρμακα με drones: Μετά τις μικρές Κυκλάδες σε ποια νησιά θα παραδίδονται
Ευρωεκλογές: Πού και πώς μπορώ να ψηφίσω – Αναλυτικός οδηγός λίγο πριν τις κάλπες
«Βοήθεια Στο Σπίτι» | Ο Δήμος Αθηναίων παρουσίασε τα πρώτα έξυπνα ρολόγια για ευάλωτους δημότες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση