, ,

Πώς ο σύγχρονος άνθρωπος λιμοκτονεί τρώγοντας περισσότερο;

Η πλειοψηφία των τροφών που προσλαμβάνουμε σήμερα, παρέχει μεγάλη ποσότητα θερμίδων ενώ έχει πολύ χαμηλή θρεπτική αξία.

Άρθρο του Dr Δημήτρη Τσουκαλά

Ενώ σήμερα έχουμε στη διάθεση μας περισσότερο φαγητό παρά ποτέ στην ιστορία του ανθρώπου, στην πραγματικότητα λιμοκτονούμε. Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Ας εξετάσουμε τους δύο βασικούς λόγους για τους οποίους τρώμε, πέρα απο την απόλαυση.

– Ο πρώτος είναι η πρόσληψη θερμίδων και

– Ο δεύτερος η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Οι θερμίδες αφορούν απλά στην ποσότητα ενέργειας που περιέχει μια τροφή. Ενώ τα θρεπτικά συστατικά αφορούν στις βιταμίνες, στα μεταλλικά στοιχεία, στις πρωτεΐνες, στους υδατάνθρακες και στα υπόλοιπα συστατικά που είναι απαραίτητα για την επιτέλεση των κυτταρικών διαργασιών και την διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού.

Το σώμα μας χρειάζεται τόσο θερμίδες όσο και θρεπτικά συστατικά. Γνωρίζουμε ότι λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν όταν ο άνθρωπος εμφανίστηκε στη Γη αλλά και λόγω της σπανιότητας της τροφής μέχρι μόλις λίγες δεκαετίες πριν, το σώμα μας λειτουργεί καλύτερα όταν λαμβάνει τροφές με μεγάλη θρεπτική αξία και χαμηλή θερμιδική απόδοση. Η πλειοψηφία όμως των τροφών που προσλαμβάνουμε σήμερα, παρέχει μεγάλη ποσότητα θερμίδων ενώ έχει πολυ χαμηλή θρεπτική αξία. Παρότι λοιπόν προσλαμβάνουμε μεγάλο αριθμό θερμίδων λιμοκτονούμε σε θρεπτικά συστατικά.

Μια Επικίνδυνη Αναστροφή

Η αναστροφή στην πρόσληψη θερμίδων σε σχέση με την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών είναι ο κύριος λόγος πίσω από τη έκπτωση της υγείας μας σήμερα. Η αλλαγή αυτή έγινε σταδιακά μέσα στα προηγούμενα 40 χρόνια και έχουμε φτάσει σήμερα στο σημείο η πλειοψηφία των τροφών μας να μην έχει ουσιαστικά καμία θρεπτική αξία.

Είναι προφανές ότι σώμα μας για να λειτουργήσει κα να διατηρηθεί στη ζωή χρήζει ζωτικών ουσιών όπως το οξυγόνο, το νερό, θερμίδες, μίκρο- (βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα) και μάκρο- (λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεϊνες) θρεπτικά συστατικά. Αν κάποιο από αυτά απουσιάζει ή δεν παρέχεται σε επαρκή ποσότητα έχουμε μειωμένη απόδοση και διαταραχή της υγείας. Θα φανταζόσασταν ποτέ να χρησιμοποιήσετε στο αυτοκίνητο σας άμμο αντί για βενζίνη, να διακόψετε την παροχή αέρα και να ξεκινήσετε τον κινητήρα χωρίς λάδια; Κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο. Πως λοιπόν αναμένουμε να έχουμε υγεία όταν:

– Tο 70% του πληθυσμού εμφανίζει σημαντικού βαθμού αφυδάτωση

– Tα επίπεδα οξυγόνου στην ατμόσφαιρα στις σύγχρονες πόλεις είναι μειωμένα έως και 50%!

– Oι τροφές είναι φτωχότερες σε συστατικά έως και 10 φορές σε σχέση με 50 χρόνια πριν

– H πρόσληψη θερμίδων αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία 40 χρόνια.

Χρόνια νοσήματα που πριν από μερικές δεκαετίες ήταν σπάνια, έχουν γίνει πλέον κοινά. Σκεφτείτε πόσα άτομα γνωρίζατε πριν απο είκοσι χρόνια με σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαβήτη, παχυσαρκία, λύκο ή κοιλιοκάκη; Η πιθανότητα να γνωρίζεται σήμερα κάποιον που να πάσχει απο τα παραπάνω είναι δυστηχώς πολύ αυξημένη. Ενώ η επιστημονική έρευνα προσπαθεί να ανακαλύψει φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που συνοδεύουν τα παραπάνω νοσήματα, η μόνη πραγματική λύση βρίσκεται στην αποκατάσταση της βιοχημικής ισορροπίας του ανθρώπινου οργανισμού.

Το μεγαλύτερο μέρος από τις τροφές που καταναλώνουμε σήμερα είναι στ’ αλήθεια “ψεύτικες” και δεν παρέχουν στο σώμα μας τα βασικά συστατικά για την επιτέλεση των χημικών αντιδράσεων που συντελούν στην επίβίωση και την υγιή του λειτουργία.

Μπορείτε να θυμηθείτε πως ήταν η γεύση της ντομάτας όταν ήσασταν παιδιά; Εντοπίζετε διαφορές σε σχέση με τις σημερινές ντομάτες; Στο άρωμα; Στη γεύση; Στην όψη; Αν το καλοσκεφτεί κανείς πρόκειται για δυό πράγματα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Το ίδιο συμβαίνει και με το ψωμί, το κρέας, τα λαχανικά και τις υπόλοιπες τροφές μας. Η έντονη μείωση της περιεκτικότητας των τροφών σε συστατικά απαραίτητα για τη ζωή και την υγεία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο άνθρωπος.

Ενισχυτικά Γεύσης και η Καθοδική Πτώση της Υγείας μας

Η παραπάνω εικόνα περιπλέκεται επιπλέον απο την προσθήκη χημικών ενώσεων στις τροφές ώστε να ενισχυθεί η γεύση τους. Τα ενισχυτικά γεύσης δημιουργούν εθισμό στις συνθετικές γεύσεις (“Δεν μπορείς να φας μόνο ένα!”) που κάνει τις φυσικές ακατέργαστες τροφές να φαίνονται άνοστες. Η απομάκρυνση απο τον φυσικό τρόπο διατροφής μας οδηγεί σε ολοένα και χειρότερες συνήθειες, η ελλειψη ενέργειας μας κάνει πιο μαλθακούς, να έχουμε λιγότερη διάθεση και δύναμη για και έτσι ξεκινά μια πτώση του επιπέδου της υγείας μας που δεν είναι εύκολο να σταματήσουμε.

Η λύση είναι να μετακινηθούμε σε ολοένα και πιο υγιεινές και φυσικές συνήθειες. Οι τροφές μας να είναι “ζωντανές” και να έχουν υποστεί την λιγότερη δυνατή επεξεργασία. Η διόρθωση του ελλείμματος σε θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας. Ολοένα και περισσότερες έρευνες συνδέουν χρόνια νοσήματα με ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά και επιβάρυνση από τοξικές ενώσεις:

– Σκλήρυνση κατα πλάκας: βιταμίνη D, βαρέα μέταλλα, βασικά αμινοξέα

– Ρευματοειδης αρθρίτιδα: βιταμίνη D, βιταμίνη Α

– Άσθμα: αφυδάτωση, μαγνήσιο, μεταλλικά στοιχεία

– Αυτισμός: βαρέα μέταλλα, βιταμίνη D, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, εντερική χλωρίδα

– Διαβήτης: βιταμίνη D, μαγνήσιο, χρώμιο,

– Θυροειδοπάθεια: σελήνιο, χρώμιο

– Καρκίνος του μαστού: βιταμίνη D, ασβέστιο

– Καρκίνος του παχέος εντέρου: αλλοίωση της εντερικής χλωρίδας, βιταμίνη D

– Κολίτιδα και φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: αλλοίωση της εντερικής χλωρίδας

– Στοματίτιδα: βιταμίνη B12

– Alzheimer: βιταμίνη B12, μαγνήσιο

Η αξιολόγηση των ελλειμάτων και η αποκατάσταση τους στη συνέχεια, είναι η ιδανική λύση. Ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογικές εξελίξεις προκάλεσαν μια δραματική αλλαγή στο πλανήτη και στο περιβάλλον που ζούμε. Η ίδια όμως η τεχνολογία μπορεί να είναι και η απάντηση στο πρόβλημα που δημιούργησε. Είμαστε σε θέση να μετρήσουμε και να αξιολογησουμε τα μεταβολικά μονοπάτια του οργανισμού σε πραγματικό χρόνο και είμαστε σε θέση να παράγουμε σε επαρκείς συγκεντρώσεις τα απαραιτητα θρεπτικά συστατικά.

Μέσα απο την ανάπτυξη ειδικών εξετάσεων υψηλής ανάλυσης μπορούμε να εντοπίσουμε τις ελλείψεις σε μίκρο και μάκρο θρεπτικά συστατικά και να προχωρήσουμε σε αποκατάσταση της βιοχημικής ισορροπίας του οργανισμού μέσα απο την διατροφή και την λήψη των συστατικών που παρουσιάζουν έλλειμα.

Στην Υγειά Σας!

[toggle title="Πηγές"]

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10869103

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16505610

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16365391

www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/22009156

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19523595

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16236494

ispub.com/IJFP/5/1/12361

www.bbc.com/news/health-11569602

www.drtsoukalas.com/uploads/file/Trends%20in%20Food%20Intake%20Adults.pdf

Recent exposure to fine particle pollution linked to lupus disease activity,” Jennifer F. Nyland and Wendy Hessler, Environmental Health News, November 11, 2010

Elias K, et al. Retinoic acid inhibits Th17 polarization and enhances FoxP3 expression through a Stat-3/Stat-5 independent signaling pathway. Blood 2008;111:1013-1020.

High Intake of Vitamin D Linked to Reduced Risk of Multiple Sclerosis,” InteliHealth, Jan. 12, 2004;

[/toggle]

Συντάκτης | Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita' degli Studi di Napoli, Federico II

Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M
Ο Dr. Τσουκαλάς είναι γιατρός, ερευνητής, διδάκτορας, συγγραφέας και πρωτοπόρος στην εφαρμογή της Μεταβολομικής Ιατρικής στα χρόνια και αυτοάνοσα νοσήματα. Είναι συγγραφέας του βιβλίου "Πως να ζήσετε 150 Χρόνια με Υγεία".

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Συντάκτης | Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita' degli Studi di Napoli, Federico II

Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M
Ο Dr. Τσουκαλάς είναι γιατρός, ερευνητής, διδάκτορας, συγγραφέας και πρωτοπόρος στην εφαρμογή της Μεταβολομικής Ιατρικής στα χρόνια και αυτοάνοσα νοσήματα. Είναι συγγραφέας του βιβλίου "Πως να ζήσετε 150 Χρόνια με Υγεία".

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Αξίζει να διαβάσετε

ΕΚΔΟΣΕΙΣ key books
ΕΚΔΟΣΕΙΣ key books

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε