7 αιματολογικές εξετάσεις που όλοι οι μεσήλικες αξίζει να κάνουν

Οι απαραίτητες εξετάσεις που δεν πρέπει να παραλείπουν οι μεσήλικες.

Όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι καλό να κάνουμε ένα τσεκ απ κατά καιρούς. Δυστυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια, μαίνεται μια μεγάλη σύγκρουση στον τομέα της διάγνωσης αφού πολλές προληπτικές εξετάσεις όπως η μαστογραφία αμφισβητούνται για την αποτελεσματικότητά τους ή ακόμα κατηγορούνται και για ψευδείς ενδείξεις με αποτέλεσμα να οδηγούν πολλούς ασθενείς σε περιττές επεμβάσεις και αγωγές. Μέχρι όμως να αποφανθεί οριστικά η επιστημονική κοινότητα για το θέμα, μπορούμε να δούμε κάποιες απλές αιματολογικές εξετάσεις που είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων υγείας. Οι εξετάσεις αυτές κρίνονται ακόμα πιο απαραίτητες για τα άτομα της μέσης ηλικίας.

 

1. Εξέταση για χοληστερόλη

Τα επίπεδα της LDL και HDL χοληστερόλης, συνδυαστικά με τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και το Δείκτη Μάζας Σώματος, αποτελούν δείκτες για τον εκτιμώμενο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Αν και η άμεση σχέση χοληστερίνης και καρδιαγγειακών προβλημάτων έχει καταρριφθεί, εντούτοις, συνδυαστικά με τους παραπάνω δείκτες μπορεί να βοηθήσει τον ιατρό σας να έχει μια καλύτερη εικόνα του καρδιαγγειακού σας συστήματος.

Διαβάστε περισσότερα στη θεματική ενότητα Χοληστερίνη

2. Εξέταση για σάκχαρο

Η επίμονη δίψα, η κόπωση και η συχνουρία αποτελούν κλασικές ενδείξεις του διαβήτη. Μετά την ηλικία των 40 ετών, οι πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη αυξάνονται σημαντικά και η πάθηση με τη σειρά της αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το έμφραγμα, το εγκεφαλικό, τις νευρολογικές βλάβες κ.α. Η μέτρηση του σακχάρου κρίνεται επομένως απαραίτητη για τον έγκαιρο εντοπισμό και την αποτελεσματικότερη διαχείριση της πάθησης.

Διαβάστε περισσότερα στη θεματική ενότητα Διαβήτης

3. Εξέταση για ουρικό οξύ

Η ουρική αρθρίτιδα είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης ουρικού οξέος στο αίμα και εκδηλώνεται με τον ισχυρό πόνο και το οίδημα στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες στις αρθρώσεις. Η ουρική αρθρίτιδα πλήττει κυρίως τα άτομα άνω των 30 ετών και τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Μια απλή αιματολογική εξέταση εντοπίζει εάν τα επίπεδα ουρικού οξέος υπερβαίνουν το κανονικό. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη είναι η συνήθης αγωγή που προτείνει ο γιατρός για την ουρική αρθρίτιδα.

4. Εξέταση για βιταμίνη D

Η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με την οστεοπόρωση, τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος, την άνοια κ.α. Η έλλειψη της βιταμίνης συνήθως δεν εκδηλώνεται με εμφανή συμπτώματα, ωστόσο ορισμένα άτομα εκδηλώνουν μυϊκή αδυναμία ή πόνο στα οστά. Εάν η εξέταση αίματος υποδείξει ότι τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό είναι πολύ χαμηλά, ενδέχεται ο γιατρός να συστήσει τη λήψη συμπληρώματος. Ο ανθρώπινος οργανισμός συνθέτει τη βιταμίνη D όταν η επιδερμίδα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία. Βιταμίνη D λαμβάνουμε επίσης από τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, τα αβγά και τα μανιτάρια.

Διαβάστε περισσότερα στη θεματική ενότητα Βιταμίνη D

5. Εξέταση για θυρεοειδή

Οι γυναίκες μετά την ηλικία των 50 ετών είναι πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση διαταραχών του θυρεοειδούς και συγκεκριμένα στον υποθυρεοειδισμό. Μια απλή αιματολογική εξέταση που μετρά τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στον οργανισμό μπορεί να υποδείξει την εκδήλωση υποθυρεοειδισμού ή υπερθυρεοειδισμού.

6. Εξέταση για βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικότατο ρόλο στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα, αλλά και στη λειτουργία του εγκεφάλου. Όσο περνούν τα χρόνια, ο ανθρώπινος οργανισμός απορροφά όλο και μικρότερη ποσότητα της βιταμίνης. Τυπικά συμπτώματα της έλλειψης Β12 είναι το αίσθημα κούρασης, η μειωμένη όρεξη και οι συχνοί πονοκέφαλοι.

7. Εξέταση για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Τα ΣΜΝ δεν προσβάλλουν μόνο νέους ανθρώπους. Οι μεσήλικες που παραμένουν σεξουαλικά ενεργοί οφείλουν να εξετάζονται τακτικά, ανάλογα βέβαια με την οικογενειακή τους κατάσταση και το πόσο συχνά αλλάζουν ερωτικούς συντρόφους. Διαβάστε: Ουρεόπλασμα: Τι είναι, πως μεταδίδεται, συμπτώματα και θεραπεία

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε