, , ,

Πώς να διαπιστώσετε αν πάσχετε από τενοντίτιδα

Δείτε ποιες είναι οι τρεις βασικές ενδείξεις της τενοντίτιδας.

Τενοντίτιδα είναι η φλεγμονή που δημιουργείται στους ινώδεις ιστούς που συνδέουν τους μυς με τα οστά, δηλαδή τους τένοντες.
Πρόκειται για πάθηση που εξαπλώνεται τα τελευταία χρόνια, καθώς σχετίζεται με την καθιστική ζωή, τη δουλειά στο γραφείο και το πληκτρολόγιο.
Ταλαιπωρεί ωστόσο και άλλες πληθυσμιακές ομάδες όπως αθλητές, χειρώνακτες και φυσικά τους μουσικούς.

Δείτε ποιες είναι οι τρεις βασικές ενδείξεις της τενοντίτιδας.

Advertisment

1. Επίμονος, ήπιος πόνος γύρω από την άρθρωση

Συγκριτικά με τους ήπιους μυϊκούς πόνους που μπορεί να βιώνετε περιστασιακά, ο πόνος λόγω τενοντίτιδας είναι συγκεκριμένος τόσο ως προς το σημείο εκδήλωσής του όσο και ως προς την έντασή του. Οι τένοντες βρίσκονται στα δύο άκρα του κάθε μυός, οπότε ο πόνος εντοπίζεται γύρω από την άρθρωση. Αντίθετα, ο μυϊκός πόνος γίνεται αισθητός κατά μήκος του οστού. Ο πόνος της τενοντίτιδας είναι ήπιος αλλά δεν υποχωρεί και συνήθως δεν αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στις καθημερινές δραστηριότητες. Παράλληλα, ο τένοντας παρουσιάζει ευαισθησία κατά την ψηλάφηση. Για παράδειγμα, η τενοντίτιδα στο γόνατο εκδηλώνεται με πόνο ακριβώς επάνω από το γόνατο ή ακριβώς κάτω από αυτό, με την ενόχληση να εντείνεται όταν καταπονείται ο τετρακέφαλος.

2. Πόνος κατά τη σωματική άσκηση

Advertisment

Μία ακόμη διαφορά που μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση του πόνου λόγω τενοντίτιδας είναι η χρονική στιγμή εκδήλωσης του συμπτώματος. Ο πόνος που οφείλεται στην έντονη γυμναστική καθυστερεί να εκδηλωθεί και δεν αποτελεί εμπόδιο στην ολοκλήρωση της προπόνησης. Ο πόνος της τενοντίτιδας είναι αισθητός καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησης και συνήθως εντείνεται όταν καταπονείται το πάσχον άκρο.

3. Χρόνια συμπτώματα

Ο πόνος λόγω γυμναστικής μπορεί να εμφανιστεί μία με δύο ημέρες μετά την προπόνηση και αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στην καταπόνηση, ιδιαίτερα μετά από πολύμηνη αποχή από τη σωματική άσκηση ή λόγω της απότομης αύξησης στην ένταση της γυμναστικής. Εάν όμως ο πόνος εστιάζεται στην άρθρωση και επιμένει για περισσότερο από δύο εβδομάδες, ακόμη και μετά από αρκετή ξεκούραση, είναι πιο πιθανό να οφείλεται σε τενοντίτιδα.

Διαβάστε επίσης πως να απαλλαγείτε από την τενοντίτιδα μέσω της διατροφής

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά
Ιδιοπαθής υπέρταση: Πώς επηρεάζει η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας στην αντιμετώπισή της
Ημικρανίες και φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου | Πώς συνδέονται

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση