, ,

10 ισχυρά φάρμακα που υπάρχουν στην κουζίνα σας. Χρησιμοποιήστε τα!

Πως η κοτόσουπα, το τσάι με λεμόνι, ο χυμός πορτοκαλιού, το σκόρδο και άλλα καθημερινά υλικά αποτελούν ισχυρά φυσικά φάρμακα

10 ισχυρά φάρμακα που υπάρχουν στην κουζίνα σας. Χρησιμοποιήστε τα!

10 ισχυρά φάρμακα που υπάρχουν στην κουζίνα σας

Άρθρο της διαιτολόγου Kimberly Evans

Advertisment

Διανύουμε ξανά την εποχή του χρόνου που κυριαρχούν τα κρυολογήματα και η γρίπη! Για κάποιους από μας σημαίνει την αλλαγή των εποχών και για άλλους την κίνηση και τη φασαρία των διακοπών.

Αναπόφευκτα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιβαρύνεται. Προτού όμως τρέξετε στο φαρμακείο, διαβάστε μερικές συνταγές της γιαγιάς. Ορισμένες από αυτές τις κλασσικές συνταγές που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια είναι πραγματικά γιατρικά. Έτσι λοιπόν, την εποχή της γρίπης και του κρυολογήματος δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τα χάπια με μερικές σπιτικές θεραπευτικές συνταγές που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Εξάλλου, η γιαγιά πάντα ξέρει καλύτερα.

10 ισχυρά φάρμακα που υπάρχουν στην κουζίνα σας

1. Κοτόσουπα

Αυτή η κλασσική συνταγή τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η σπιτική κοτόσουπα είναι πλούσια σε κυστεΐνη, ένα αμινοξύ που μοιάζει πολύ με τη χημική δομή των φαρμάκων κατά της βρογχίτιδας και της μείωσης της φλεγμονής. Η κοτόσουπα έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, ένα μεταλλικό στοιχείο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος. Δεν πρόκειται λοιπόν για ένα απολαυστικό πιάτο;

Advertisment

2. Χυμός πορτοκαλιού

Σβήνει τη δίψα και καταστέλλει το κρυολόγημα. Ως γνωστόν, ο χυμός πορτοκαλιού είναι γεμάτος με βιταμίνη C. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C βοηθά στη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μόνο λίγα λεπτά για να στύψετε τον δικό σας χυμό!

3. Τσάι με μέλι και λεμόνι

Σας πονάει ο λαιμός; Το ζεστό τσάι θα καταπραΰνει τον λαιμό σας, ενώ το αντιμικροβιακό και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά μέλι θα βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να αντιμετωπίσει τον ιό. Προσθέστε λίγες σταγόνες λεμονιού για επιπλέον βιταμίνη C!

4. Μούρα σαμπούκου (αυτά μπορεί να μην υπάρχουν στην κουζίνα σας)

Ίσως η γιαγιά σας χρησιμοποιούσε αυτά τα μούρα για να φτιάξει μαρμελάδα ή κέικ. Για εκατοντάδες χρόνια τα μούρα σαμπούκου έχουν χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο με σκοπό να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να καταπολεμήσουν τη γρίπη, να καταπραΰνουν τον πόνο στα ιγμόρεια και να μειώσουν τη φλεγμονή.

Τα συγκεκριμένα μούρα χρησιμοποιούνται σε πίτες, κεκάκια και μαρμελάδες ή σε σιρόπι, το οποίο μπορείτε να πάρετε όταν νιώθετε ότι πρόκειται να αρρωστήσετε. Δεν έχετε χρόνο για να φτιάξετε μαρμελάδα ή γλυκά; Το σιρόπι από μούρα σαμπούκου είναι διαθέσιμο στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής.

5. Ξινολάχανο και τουρσί

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν προβιοτικά που είναι γνωστά και ως ωφέλιμα βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την καταπολέμηση των λοιμώξεων και των ιών όχι μόνο στο έντερο αλλά σε ολόκληρο το σώμα! Άλλες τροφές που περιέχουν αυτά τα ισχυρά βακτήρια είναι το γιαούρτι, το κεφίρ, το τέμπε και το κομπούχα.

6. Σκόρδο

Η γιαγιά και η μητέρα μου το λατρεύουν κι εγώ επίσης! Μεγάλωσα τρώγοντας σκόρδο σχεδόν σε κάθε πιάτο, μην γνωρίζοντας ότι βοηθώ το ανοσοποιητικό μου σύστημα να αντιμετωπίσει τα ενοχλητικά κρυολογήματα. Το σκόρδο αποτελεί ένα σούπερ τονωτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ωμό σκόρδο διαθέτει αντιβιοτικές ιδιότητες χάρη στο φυτοθρεπτικό συστατικό αλισίνη. Αν δεν μπορείτε να το καταναλώσετε ωμό, δοκιμάστε να το προσθέσετε στις σάλτσες για τις σαλάτες σας ή να φτιάξετε μπρουσκέτες αλειμμένες με σκόρδο.

7. Καυτερές πιπεριές

Αυτές οι πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη, μια ένωση που είναι υπεύθυνη για την πικάντικη γεύση τους. Η καψαϊκίνη λειτουργεί επίσης ως αποσυμφορητικό βοηθώντας στην ανακούφιση από τη βουλωμένη μύτη. Δοκιμάστε να προσθέσετε αυτές τις πιπεριές στις σούπες ή το τσίλι για να ενισχύσετε την υγεία σας.

8. Βρώμη

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι δελεαστικό να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα αχνιστό μπολ με βρώμη, η οποία αποτελεί άλλο ένα ισχυρό τονωτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βρώμη περιέχει βήτα γλυκάνη, σελήνιο και ψευδάργυρο, τα οποία βοηθούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και απομακρύνουν τα κρυολογήματα και τις λοιμώξεις. Προσθέστε μια κουταλιά ελληνικό γιαούρτι στη βρώμη σας για επιπλέον τόνωση του ανοσοποιητικού.

9. Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο είναι αρχαίο βότανο και αποτελεί ένα ισχυρό αντιιικό που βοηθά στη θεραπεία του πονόλαιμου, της βουλωμένης μύτης ή του επίμονου βήχα.
Βράστε το και φτιάξτε ένα τσάι ή προσθέστε το σε έναν ζωμό για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

10. Μανιτάρια

Πολύ πιθανό η κοτόσουπα της γιαγιάς σας να περιείχε και μανιτάρια! Αν όχι, ίσως σε αυτό το σημείο η σύγχρονη μαγειρική συναντά τις παλαιότερες παραδόσεις. Ορισμένα μανιτάρια, όπως τα σιτάκι, τα ενόκι και τα μαιϊτάκε διαθέτουν αντιικές ιδιότητες. Προσθέστε τα στις σούπες σας ως ένα επιπλέον ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος.

Καταναλώνοντας τρόφιμα που αποτελούν ταυτόχρονα το φάρμακό σας σε συνδυασμό με τις σπιτικές συνταγές της γιαγιάς, θα εμποδίσετε τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της εποχικής γρίπης ή τουλάχιστον θα τα κάνετε πολύ πιο ανεκτικά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σκόνη κακάο: Τα θρεπτικά συστατικά και τα πλούσια οφέλη του στην υγεία
Ποιες τροφές είναι καλύτερο να καταναλώνουμε μετά τη γυμναστική
Intermittent fastin concept. One-third plate with healthy food and two-third plate is empty. Chicken fillet, arugula and tomatoes on a plate. Top view. Flat lay
Πώς μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ζάχαρης επιτυγχάνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση