Του Δρος Χρίστου Θ. Γαλλή
Η Θεραπευτική επίδραση της Πίστης στο Θεό και η συμμετοχή σε πνευματικές και θρησκευτικές-εκκλησιαστικές τελετές, που για εμάς τους Ορθοδόξους είναι η Θεία λειτουργία, ο εσπερινός, η αγρυπνία, και φυσικά η σημαντική Ενοριακή Ζωή.
Advertisment
Υπάρχουν σήμερα πάνω από 1200 μελέτες και 400 δημοσιευμένες εργασίες που δείχνουν καθαρά μια ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην Πίστη και την συμμετοχή στην εκκλησιαστική-πνευματική ζωή και σε ένα αριθμό θετικών επιδράσεων-ωφελειών στην Υγεία (σωματική και ψυχική).
Για παράδειγμα:
Μια ερευνητική σπουδή στις ΗΠΑ που πήραν μέρος 21 204 ενήλικα άτομα και για εννέα χρόνια, είχε σαν αντικείμενο την συσχέτιση των τιμών θνησιμότητας με την θρησκευτική εκκλησιαστική δραστηριότητα και ένα μεγάλο αριθμό άλλων πληροφοριών. Το εισόδημα και η εκπαίδευση είχαν λίγη επίδραση ,αλλά αυτοί που παρακολουθούσαν σε κανονικά διαστήματα την θεία λειτουργία στην εκκλησία τους και είχαν μια κανονική εκκλησιαστική ζωή είχαν ένα προσδόκιμο ζωής 7 χρόνια υψηλότερο από αυτούς που δεν πήγαιναν στην εκκλησία. Για τους αφρικανούς αυτή η ωφέλεια ήταν 14 χρόνια! Οι ερευνητές απέδωσαν τα παραπάνω οφέλη στις ποιό καλές και προστατευτικές κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις πού είχαν οι εκκλησιαζόμενοι, περιλαμβανομένου του γάμου, και σε μια ποιό σωστή κοινωνικά συμπεριφορά.
Από την ανασκόπηση της πλούσιας βιβλιογραφίας συμπεραίνεται:
Advertisment
Υπάρχουν σήμερα ισχυρά επιστημονικά ερευνητικά δημοσιευμένα δεδομένα που υποστηρίζουν και αποδεικνύουν ότι για τα άτομα που συμμετέχουν σε μια σταθερή βάση σε πνευματικές ή θρησκευτικές προσευχές και εκκλησιαστικές τελετές και που αισθάνονται ισχυρά την πνευματικότητα ή την παρουσία του Θεού, αυτό είναι πηγή δύναμης και παρηγοριάς , έχουν καλύτερη υγεία και έχουν μεγαλύτερες ικανότητες θεραπείας κατά τη διάρκεια ασθένειας και αποθεραπείας, δηλ. μικρότερο χρόνο ανάρρωσης. Οι έρευνες έδειξαν θετική συσχέτιση μεταξύ των παραπάνω περιγραφόμενων δραστηριοτήτων και μειωμένων τιμών για: εγκεφαλικά, καρκίνο, καρδιοπνευμονικές ασθένειες, υπέρταση, εξάρτηση από ναρκωτικά και αλκοόλ, αυτοκτονίες και απόπειρες αυτοκτονιών; Επίσης μειωμένες τιμές για άγχος και όλες τις ασθένειες που συνδέονται με αυτό, και μειωμένες τιμές γενικής θνησιμότητας. Έχουν λιγότερα μεταβολικά προβλήματα, λιγότερα περιστατικά κατάθλιψης και καλύτερη και ταχύτερη αποκατάσταση μετά από κατάθλιψη, λιγότερες παραβατικές συμπεριφορές, και μεγαλύτερη σταθερότητα και χαρά στον γάμο τους.
Δρ. Χρίστος Γαλλής
Διδάκτορας του Πανεπιστήμιου του Ελσίνκι
Πρώην επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Hyogo της Ιαπωνίας
Ερευνητής στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης,.