Με αφορμή τις πληροφορίες που παραθέτει ο Georges M. Halpern, MD, PhD στο βιβλίο του “Healing Mushrooms, a guide to using the healing properties of medicinal mushrooms” σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις που έχει ο φαρμακευτικός μύκητας κόρντισεπς στην αθηροσκλήρωση, αποφάσισα να πραγματοποιήσω μία διεξοδικότερη αναζήτηση διότι ήθελα να κατανοήσω πλήρως εάν μπορεί να βοηθήσει στην συμπληρωματική αντιμετώπιση και πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.

Ως εκ τούτου, χρησιμοποίησα συναφείς λέξεις κλειδιά και έψαξα την διαθέσιμη, online βιβλιογραφία και διαπίστωσα ότι το μεγαλύτερο μέρος των κλινικών μελετών που έχουν διενεργηθεί για το Κόρντισεπς αναφερόταν στις υπολιπιδαιμικές και αντιαθηρωματικές δραστικότητες του. Εδώ, να επισημάνω ότι εξέτασα μόνο εκείνες τις πηγές που αφορούσαν μελέτες σε ανθρώπους, δηλαδή δεν συνεκτίμησα τις in vitro και τις in vivo μελέτες.

Συνολικά, βρήκα έξι κλινικές μελέτες (έλαβαν μέρος 710 άτομα), οι οποίες στα ευρήματα τους ανέφεραν ότι το κόρντισεπς:

1. Μείωσε σημαντικά την χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, ενώ

2. Αύξησε σημαντικά την HDL (“καλή”) χοληστερόλη.

Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

α. Τριγλυκερίδια: μειώθηκαν 9-26%,

β. Ολική χοληστερόλη: μειώθηκε 10-21%,

γ. HDL (“καλή”) χοληστερόλη: αυξήθηκε 10-30%.

Η δοσολογία που χορηγήθηκε από τους ερευνητές ήταν τρία γραμμάρια ανά ημέρα, και η χρονική διάρκεια λήψης του Κόρντισεπς ήταν ένας έως τρεις μήνες.
Σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρθηκαν ήπιες αντιδράσεις του οργανισμού (π.χ. ναυτία, ξηροστομία, πεπτική διαταραχή), αλλά γενικά το κόρντισεπς αξιολογήθηκε ως ασφαλές.

Τα ανωτέρω δεδομένα υποδηλώνουν ότι το κόρντισεπς ίσως είναι χρήσιμο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης.

Ωστόσο, οι παραπάνω πληροφορίες έχουν ΜΟΝΟ ενημερωτικό χαρακτήρα, το οποίο σημαίνει ότι ΠΡΙΝ χρησιμοποιήσετε το Κόρντισεπς, είναι απαραίτητο να λάβετε την έγκριση του ιατρού σας, ιδίως εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή.

Photo: Author/Depositphotos

Παραπομπές

Ιωάννης Κιούσης

Συγγραφέας Ιωάννης Κιούσης

Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας με κατεύθυνση την φυτοφαγία, Μυκοθεραπευτής με έμφαση στο γανόδερμα, κόρντισεπς, ερίκιο, πόρια.
Κύρια ενδιαφέροντα : φυτοφαγία, βιβλιοφιλία, zero waste, μινιμαλισμός, κυκλική οικονομία, διαλογισμός, γελωτοθεραπεία.

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε