,

Έρευνα αποδεικνύει πως τα δέντρα το βράδυ… κοιμούνται!

Επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα δέντρα το βράδυ... ρίχνουν έναν υπνάκο!

Τα δέντρα το βράδυ… κοιμούνται

Έρευνα επιστημόνων από την Αυστρία, την Φινλανδία και την Ουγγαρία δείχνει πως τα δέντρα κοιμούνται, κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως οι άνθρωποι και τα ζώα.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν έπειτα από ειδική μελέτη με τη βοήθεια σαρωτών λέιζερ. Οι ειδικοί σάρωσαν μεγάλα δέντρα (πάνω από 15 μέτρα) ώστε να μελετήσουν την συμπεριφορά τους τις βραδινές ώρες όταν δεν υπάρχει ο ήλιος και το φως της ημέρας να τα «ξυπνάει». Αυτό που παρατήρησαν είναι πως τα δέντρα το βράδυ ξεκουράζονται αφού ρίχνουν τα κλαδιά τους, περίπου κατά 10 εκατοστά, για να τα επαναφέρουν μόλις ανατείλει ο ήλιος. Φαίνεται, δηλαδή, πως μαζεύουν την απαραίτητη ενέργεια για την επόμενη ημέρα που θα πρέπει να φωτοσυνθέσουν ξανά ακολουθώντας τον κύκλο της ζωής.

Τεστ προσωπικότητας με εικόνες. Ποιο δέντρο διαλέγετε;

Οι έρευνες έγιναν σε δέντρα της Αυστρίας, αλλά και της Φινλανδίας, για να αποκλείσουν οι ειδικοί παρερμηνείες λόγω καιρικών συνθηκών και αλλαγής κλίματος. Μάλιστα, οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν κάτω από άριστες καιρικές συνθήκες, γεγονός που βοήθησε τους επιστήμονες να λάβουν τα αποτελέσματά τους χωρίς εμπόδια.

«Πιστεύουμε ότι η σάρωση λέιζερ θα μας επιτρέψει να μελετήσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τα μοτίβα ύπνου των φυτών και των δέντρων αλλά και να επεκτείνουμε το εύρος των περιοχών που μελετάμε κάθε φορά με αποτέλεσμα να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε τι συμβαίνει π.χ. σε ένα ολόκληρο δάσος» εξηγεί ο δρ Νόρμπερτ Πφάιφερ από το Πολυτεχνείο της Βιέννης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε