,

Ψυχολογικά Τεστ: Γιατί τα αγαπάμε;

Γιατί μας ελκύουν τόσο πολύ τα ψυχολογικά τεστ. Δείτε μερικές εξηγήσεις που δεν είχατε σκεφτεί.

Ψυχολογικά Τεστ: Γιατί τα αγαπάμε;

Ψυχολογικά Τεστ: Γιατί τα αγαπάμε;

Από την αρχή της δημιουργίας της Εναλλακτικής Δράσης αρχίσαμε να δημοσιεύουμε κάποια τεστ, τα οποία έχουν αναδημοσιεύτεί από χιλιάδες ιστοσελίδες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Advertisment

Από τότε, έχουμε δημοσιεύσει περίπου 150 αναρτήσεις τις οποία μπορείτε να τα βρείτε στην κατηγορία μας ΤΕΣΤ-ΚΟΥΙΖ. Σε αυτό το άρθρο θα θέλαμε να σας εξηγήσουμε γιατί πραγματικά αγαπάμε αυτό το είδος ανάρτησης και θα αναφερθούμε στην κατηγορία με τα ψυχολογικά τεστ.

Ο λόγος είναι ότι τα τεστ προσφέρουν, με τον πιο εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο, εργαλεία αυτογνωσίας που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας. Το καλύτερο απ’ όλα όμως είναι ότι στον καθένα μεταδίδουν ένα διαφορετικό μήνυμα, ανάλογα με τη δική του αυτογνωσία και το δικό του δρόμο.

Για παράδειγμα, κάποιοι κάνουν τα τεστ μόνο για να δουν την περιγραφή του αποτελέσματος και να θαυμάσουν τα θετικά στοιχεία της προσωπικότητάς τους. Είναι αυτό που χρειάζονται για να επιβεβαιώσουν και να επικυρώσουν ξανά και ξανά τον εαυτό τους. Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι τα τεστ που εστιάζουν στην αρνητική πλευρά του ατόμου έχουν εξαιρετικά μικρότερη απήχηση από τα αντίστροφα.

Advertisment

Υπάρχει μια άλλη μερίδα ανθρώπων η οποία δεν ενδιαφέρεται τόσο για την περιγραφή του αποτελέσματος όσο για το ίδιο το αποτέλεσμα. Είναι αλήθεια ότι η περιγραφή του αποτελέσματος αποτελεί πάντα μια ερμηνεία και ως εκ τούτου είναι επισφαλής σε κάποιο βαθμό.

Και τέλος, υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται ούτε για το αποτέλεσμα. Ενδιαφέρονται για τις ερωτήσεις.

Και η γνώμη μας είναι ότι ακριβώς εκεί κρύβεται η ομορφιά των τεστ, στις ερωτήσεις. Έχουμε πει σε πολλά άρθρα μέχρι τώρα ότι το σημαντικότερο εργαλείο αυτογνωσίας, δεν είναι ούτε τα βιβλία, ούτε οι γκουρού. Είναι οι ερωτήσεις. Οι κατάλληλες ερωτήσεις ξεκλειδώνουν τις κατάλληλες απαντήσεις. Και δεδομένου ότι όλες οι απαντήσεις κρύβονται μέσα μας, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι ερωτήσεις είναι τα κλειδιά.

Για παράδειγμα, στο τεστ «Είστε ικανοί να ερωτευτείτε;» οι ψυχολόγοι C. Johnson-George και W.Swap κάνουν την ερώτηση «Πόσο διστάζετε να δανείσετε χρήματα στους άλλους;» και με την απάντηση που θα δώσετε σε μια φαινομενικά άσχετη ερώτηση, εκείνοι καταλήγουν στο πόσο εύκολα ή δύσκολα ερωτεύεστε. Βλέπετε τη μαγεία;

Εδώ όμως είναι η μεγαλύτερη ομορφιά: Ότι αυτό δεν είναι μαγεία αλλά ψυχολογία. Είναι μηχανισμοί που λειτουργούν μέσα μας οι οποίοι καταδεικνύουν πως είμαστε ένα σύστημα, ένα σύνολο. Το σκεπτικό των ψυχολόγων, το οποίο έχει προκύψει μετά από πολλά χρόνια έρευνας, είναι το εξής: Εάν κάποιος δεν διστάζει να δανείσει χρήματα, τότε εμπιστεύεται εύκολα. Και εάν εμπιστεύεται εύκολα, τότε ερωτεύεται και εύκολα. Διότι ο έρωτας είναι θέμα εμπιστοσύνης. Μάλιστα το αποκαλούν «απρόσωπη εμπιστοσύνη».

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το εξαιρετικό ψυχολογικό τεστ Αυτοεκτίμησης 26 ερωτήσεων. Εκεί, οι κλινικοί ψυχολόγοι  Dr William R. Nugent και Janita W. Thomas θέτουν μια σειρά από δηλώσεις που αφορούν τους άλλους. Για παράδειγμα

Αισθάνομαι ότι οι άνθρωποι δεν θα με συμπαθούσαν αν με γνώριζαν καλά

Αισθάνομαι ότι οι άνθρωποι θέλουν πραγματικά την παρέα μου

Όταν βρίσκομαι με άλλους ανθρώπους, νιώθω ότι χαίρονται που είναι μαζί μου

Προσέξτε ποιο είναι το θέμα των δηλώσεων. Οι ψυχολόγοι σας ρωτούν πως πιστεύετε εσείς ότι σας βλέπουν οι άλλοι, για να καταλήξουν στο πως τελικά βλέπετε εσείς τον εαυτό σας. Αυτή είναι μια έμμεση παραδοχή πως αυτό που αντιλαμβανόμαστε ότι συμβαίνει εκεί έξω, στην πραγματικότητα συμβαίνει μέσα μας. Βλέπετε πόσο υποκειμενικά είναι όλα;

Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι στο τεστ «Πόσο Ρατσιστές Είστε». Οι ψυχολόγοι Hardley Cantril και Gordon Allport, από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ κάνουν τις εξής δηλώσεις, μεταξύ των άλλων, για να διαπιστώσουν το βαθμό του ρατσισμού

  • Αφού έχουν συλλεχθεί και ταξινομηθεί όλα τα γεγονότα και οι αποδείξεις, υπάρχει χώρος για μία και μόνο απάντηση.
  • Είχα πάντα δυσκολίες στο να επιτύχω οικονομική ευημερία
  • Εύχομαι συχνά να είχα μεγαλύτερη ψυχολογική δύναμη

Πραγματικά τρεις φαινομενικά άσχετες ερωτήσεις συνδέονται με το βαθμό του ρατσισμού. Όμως οι ερωτήσεις είναι μόνο φαινομενικά άσχετες. Εάν το καλοσκεφτείτε θα βρείτε τη σύνδεση.

Αν δεν το κάνετε ήδη, την επόμενη φορά που θα πέσετε πάνω σε ένα ψυχολογικό τεστ δώστε μεγαλύτερη έμφαση στις ερωτήσεις γιατί εκεί κρύβονται οι πιο θαυμαστές πληροφορίες.

Σε άλλο άρθρο θα επανέλθουμε με τις κατηγορίες των υπόλοιπων τεστ.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση