, ,

Ανακαλύπτοντας τον ανώτερο δρόμο σου

Εμείς οι άνθρωποι διδασκόμαστε να κυνηγούμε στόχους που δεν έχουν σχέση με τις φυσικές μας κλίσεις, με το δρόμο που θέλουμε να χαράξουμε.

Ανακαλύπτοντας τον ανώτερο δρόμο σου

Ανακαλύπτοντας τον ανώτερο δρόμο σου

«Του Σύμπαντος οι Νόμοι σ’ έστειλαν εδώ μ’ ένα σκοπό αποκλειστικά δικό σου από τότε που γεννήθηκες, κι όσο γι’ αυτόν παλεύεις ευτυχισμένος θα σαι». – Ραλφ Ουόλντο Έμερσον

Advertisment

Όλοι μας, όταν ήμασταν μικρά παιδιά, κάναμε όνειρα. Για την ακρίβεια δεν σταματούσαμε να κάνουμε όνειρα και να πιστεύουμε πως για μια ζωή θα κάνουμε αυτό που μας αρέσει, νιώθοντας ευτυχισμένοι. Έπειτα, μεγαλώνοντας μάθαμε πως μόνο οι τρελοί έκαναν όνειρα και περίμεναν να βρουν τον αληθινό σκοπό της ζωής τους; Είναι έτσι όμως; Είναι τελικά τόσο δύσκολο να φτιάξουμε το δικό μας δρόμο στον οποίο θα πατάμε όσο ζούμε σε αυτόν τον κόσμο; Η απάντηση δίνεται στο απόσπασμα από το βιβλίο των Dr Iring Oyle & Susan Jean «Το Μαγικό Θέατρο» Εκδόσεις Έσοπτρον.

Kάποτε – λέει ο μύθος – δημιουργήθηκε ένα σχολείο για τα ζώα, όπου θα μάθαιναν να αξιοποιούν τις δυνάμεις τους στο έπακρο. Πολλά από τα ζώα έπρεπε να παρακολουθήσουν ορισμένα μαθήματα παραπάνω, για να μάθουν πράγματα στα οποία δεν τα κατάφερναν και πολύ καλά. Ο αετός θα κολυμπούσε, ο σκίουρος θα πετούσε, η χελώνα θα σκαρφάλωνε στα δέντρα κλπ. Φαίνεται βέβαια πολύ αστείο όταν φανταζόμαστε τα ζώα να προσπαθούν να αναπτύξουν ικανότητες που δεν έχουν. Πόσοι όμως από μας, δεν ξοδεύουμε πολύ χρόνο για να κάνουμε ακριβώς αυτό το πράγμα;

Εμείς οι άνθρωποι διδασκόμαστε συνεχώς να κυνηγούμε στόχους και σταδιοδρομίες που δεν έχουν καμία σχέση με τις φυσικές μας κλίσεις και τάσεις. Ο καθένας μας έχει ξεχωριστά ταλέντα, ενδιαφέροντα και ικανότητες, που διαφέρουν πολύ απ’ τον ένα στον άλλο και επιπλέον, αυτό που για κάποιον αποτελεί διασκέδαση για έναν άλλο ίσως είναι δοκιμασία. Το πρώτο βήμα στο δρόμο για την επιτυχία, είναι η αναγνώριση αυτών των ξεχωριστών ταλέντων και ικανοτήτων – αυτών των πραγμάτων που χαιρόμαστε να κάνουμε. Ρωτήστε τον εαυτό σας: “Τι είναι αυτό που μ’ ενδιαφέρει ή με διασκεδάζει να κάνω”;

Advertisment

https://enallaktikidrasi.com/2016/09/anakaluptontas-anotero-dromo/

Είναι αρκετά συνηθισμένο όταν γίνεται αυτή η ερώτηση να ακολουθεί σιωπή και σκέψη. Πολλοί απ’ τους πελάτες μας συνειδητοποιούν ότι έχουν τόσο πολύ “μεγαλώσει” και απομακρυνθεί από το παιδί που έχουν μέσα τους, ώστε πρέπει να ανακαλύψουν ξανά, σαν τα μωρά, τι τους αρέσει να κάνουν. Όπως και με κάθε εμπειρία, τα πρώτα βήματα απαιτούν την περισσότερη προσοχή. Ας δούμε λοιπόν μαζί αυτά τα πρώτα βήματα της εξερεύνησης μας. Φανταστείτε τον εαυτό σας να κάνει κάθε μια από τις ακόλουθες εργασίες και σημειώστε ποιες απ’ αυτές σας φαίνονται ενδιαφέρουσες.

– Με μολύβι και χαρτί σχεδιάζετε ένα όμορφο τοπίο που βλέπετε.

– Αγοράζετε ένα φυτό εσωτερικού χώρου και το φροντίζετε.

– Γράφετε ένα ποίημα, ένα θεατρικό έργο, μια μικρή ιστορία ή ακόμα και την αλληλογραφία σας.

– Πηγαίνετε μια βόλτα στην εξοχή, εκεί όπου θα είστε ένα με τη φύση.

– Παίρνετε στο σπίτι σας ένα κατοικίδιο ή, αν ήδη έχετε, εκπαιδεύετε ή εκτρέφετε κάποια ζώα.

– Ταξιδεύετε σε κάποιον τόπο, π.χ. στο μέρος που γεννηθήκατε.

– Μαθαίνετε κάποιο σπορ που πάντα σας άρεσε.

– Καλλιεργείτε φυτά – μπορείτε να αρχίσετε με διάφορα αρωματικά βότανα στην κουζίνα σας.

– Μαθαίνετε μια τέχνη που πάντα σας άρεσε γιατί ήταν όμορφη ή χρήσιμη.

– Μαθαίνετε να παίζετε ένα μουσικό όργανο του οποίου ο ήχος σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα.

– Επισκέφτεστε τους ηλικιωμένους συγγενείς σας για να τους κάνετε παρέα και να να μάθετε διάφορα πράγματα.

– Πετάτε χαρταετό – αν μπορείτε, κατασκευάζετε έναν.

– Αγοράζετε ένα βιβλίο για κάτι που θα θέλατε να μάθετε περισσότερα.

– Οργανώνετε (ή γίνεστε μέλος σε) μια ομάδα που ασχολείται με κάτι που σας ενδιαφέρει (θέατρο, μουσεία, θρησκεία, σχέσεις με τη γειτονιά ή το δήμο κλπ).

– Κάνετε μια βόλτα σε μια περιοχή που σας αρέσει και παρατηρείτε ό,τι σας τραβάει την προσοχή.

– Θυμάστε τα πράγματα που σας ενθουσίαζαν ή σας γοήτευαν όταν ήσασταν πιο νέος – με τα οποία ίσως θα έπρεπε να ασχοληθείτε ξανά.

Τώρα που έχετε πάρει μια ιδέα για τους τομείς που θα θέλατε να δοκιμάσετε, το επόμενο βήμα είναι να ενσωματώσετε αυτές τις επιδιώξεις στην καθημερινή σας ζωή – ΣΗΜΕΡΑ. Αυτό που θα χρειαστεί μπορεί να είναι κι ένα απλό τηλεφώνημα ή μισή ώρα στην οποία θα ζήσετε ό,τι έχετε φανταστεί. Δοκιμάστε το και δείτε πώς θα νιώσετε. Τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα: ικανοποίηση, ευφορία κι αισθήματα ολοκλήρωσης.

https://enallaktikidrasi.com/2016/09/anakaluptontas-anotero-dromo/

Στο κέντρο μας, δουλέψαμε με μια πελάτισσα η οποία αντιμετώπιζε πολλά παθολογικά προβλήματα. Πετώντας χαρταετό, παρατήρησε ότι ανακουφιζόταν από τους πόνους στα γόνατα της, ενώ μεγαλύτερες περίοδοι χαλάρωσης και ξεκούρασης στο σπίτι της μετρίασαν τις πεπτικές διαταραχές της. Η σύγχρονη βελτίωση αυτών των δύο προβλημάτων, επιβεβαιώθηκε αντικειμενικά και από την οικογενειακή γιατρό της, η οποία είχε ήδη δοκιμάσει ό,τι μπορούσε για να την βοηθήσει.

Φυσικά, δε χρειάζεται ν’ αρρωστήσετε για να δώσετε την ευκαιρία στον εαυτό σας να κάνει αυτό που του αρέσει. Όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε δει τεράστιες αλλαγές προς το καλύτερο σε όσους ανθρώπους κατάλαβαν τι τους αρέσει και ασχολήθηκαν μ’ αυτό – ανθρώπους που, όπως λέει ο Τζόζεφ Κάμπελ, “ακολουθούν το ένστικτο της ευδαιμονίας τους”. Για τους περισσότερους, αυτός ο ανώτερος δρόμος τους οδήγησε σε μια νέα σταδιοδρομία ή ερωτική σχέση.

Ένας άνδρας μας είχε επισκεφτεί γιατί αισθανόταν ότι η ζωή του είχε τελειώσει στα πενήντα δύο. Ο ενεργητικός εαυτός του διαχειριζόταν όλες τις εργασίες του και λάμβανε όλες τις αποφάσεις, ενώ στο άλλο του μέρος ένιωθε κενός, χαμένος και ηττημένος. Στο διάστημα που δουλέψαμε μαζί άρχισε να ψάχνει τα ταλέντα του. Ανέκαθεν του άρεσαν οι εκθέσεις τέχνης και τα μουσεία, ειδικά για τη ζωγραφική. Τον ενθαρρύναμε ν’ αρχίσει να σχεδιάζει και να ζωγραφίζει, κάτι που τον έκανε να σκεφτεί ότι ίσως είχε ταλέντο γι’ αυτό.

Όταν λοιπόν, μετά από λίγο καιρό, χρειάστηκε να ανανεώσει την κουζίνα του, σχεδίασε τις δικές του ιδέες και συμμετείχε ακόμα και στην τελική εργασία. Ένα ακόμη θετικό, ήταν ότι η σχέση του με τη σύζυγο του βελτιώθηκε σημαντικά. Ολα αυτά μπόρεσε να τα πετύχει όταν ανακάλυψε τα πράγματα που του άρεσε να κάνει και δραστηριοποιήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση. Τέτοια όμορφα πράγματα συμβαίνουν στους ανθρώπους που επιτρέπουν στον εαυτό τους την πολυτέλεια να ασχοληθούν με κάτι που τους ανταμείβει.

https://enallaktikidrasi.com/2016/09/anakaluptontas-anotero-dromo/

Γιατί να μην κάνετε αυτό το άλμα τώρα; Βρείτε λίγη ώρα καθημερινά για να αναπτύξετε τα χαρίσματα που περιμένουν κρυμμένα μέσα σας. Δώστε λίγη ώθηση στον εαυτό σας κάνοντας τακτικά τα πράγματα που σας αρέσουν. Παρατηρήστε πόσο καλά νιώθετε και συνεχίστε έτσι. Το μόνο που απαιτείται είναι αυτός ο λίγος χρόνος καθημερινά για να κάνετε ό,τι σας ευχαριστεί. Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ημέρα. Μόνη προϋπόθεση είναι η ευχαρίστηση της διαδικασίας – αυτό που αισθάνονται τα παιδιά όταν παίζουν και ακτινοβολούν από χαρά.

Για κάποιους από σας μπορεί να είναι η φροντίδα μιας γάτας, για κάποιους άλλους μια βόλτα στην παραλία ή στο πάρκο. Πάντως κάτι αναζωογονητικό και διασκεδαστικό που σας κάνει να αισθάνεστε καλά. Το κλειδί είναι να “φροντίζετε” τον εαυτό σας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. Αυτή τη φροντίδα θα πρέπει να τη θεωρείτε τόσο σημαντική όσο και τα γεύματά σας – ίσως θα έπρεπε να την προγραμματίζετε κι όλας, όπως το καθημερινό σας διάλειμμα για καφέ.

Αν μπορέσετε να συνεχίσετε έτσι για δύο εβδομάδες χωρίς διακοπή, θα έχετε αποκτήσει μια νέα θαυμάσια συνήθεια που θα βελτιώσει την υγεία σας και σίγουρα την ψυχική σας διάθεση. Ακόμα, θα εκπλαγείτε βλέποντας ότι, αν “φροντίζετε” καθημερινά το παιδί που έχετε μέσα σας, θα έχετε πολύ πιο καθαρό μυαλό και την ικανότητα να διεκπεραιώνετε άριστα τις καθημερινές σας υποθέσεις. Όπως και με τα μήλα, μια φροντίδα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση