, , ,

Γιόγκα: Ένας ισχυρός σύμμαχος στην καταπολέμηση του άγχους

Η γιόγκα βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους αλλά και στην γενικότερη υγεία του οργανισμού.

Γιόγκα: Ένας ισχυρός σύμμαχος στην καταπολέμηση του άγχους

Γιόγκα: Ένας ισχυρός σύμμαχος
στην καταπολέμηση του άγχους

Το άγχος, δυστυχώς, είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των περισσότερων ανθρώπων. Οι υποχρεώσεις, η δουλειά και οι συνεχόμενες απαιτήσεις μας γεμίζουν άγχος και στρες καταστρέφοντας τη ψυχολογία αλλά και τον οργανισμό μας. Τι μπορείτε να κάνετε; Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης του άγχους, στο άρθρο αυτό όμως θα ασχοληθούμε με τη γιόγκα και με μία νέα αμερικάνικη έρευνα για τα οφέλη της στην καταπολέμηση των στρεσογόνων καταστάσεων.

Advertisment

Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Icahn της Νέας Υόρκης και την Ιατρική Σχολή Mount Sinai, σε συνεργασία με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, προχώρησαν σε ένα 6ήμερο πείραμα για να διαπιστώσουν κατά πόσο η γιόγκα βοηθά, όχι μόνο κατά του άγχους, αλλά και στην γενικότερη υγεία του οργανισμού.

https://enallaktikidrasi.com/2016/09/yoga-isxyros-symmaxos-katapolemisi-agxous/

Στην έρευνα συμμετείχαν 94 γυναίκες ηλικίας 30 έως 60 ετών, οι οποίες πέρασαν έξι μέρες διακοπών σε επιλεγμένο σημείο της Καλιφόρνια. Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα απλώς απολάμβανε τις διακοπές χωρίς να συμμετέχει σε κάποια δραστηριότητα, ενώ η δεύτερη, παρακολουθούσε ένα καθημερινό πρόγραμμα γιόγκα και διαλογισμού. Οι ειδικοί, επίσης, είχαν δημιουργήσει και μία τρίτη ομάδα από γυναίκες που έκαναν γιόγκα για χρόνια, ώστε να μπορούν να συγκρίνουν τα αποτελέσματα με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Advertisment

Αυτό που βρήκαν, λοιπόν, έπειτα από τη συνέλεξη των δεδομένων, από μέτρηση που πραγματοποιήθηκε ένα μήνα μετά, ήταν πως και οι τρεις ομάδες παρουσίασαν αλλαγές στη δομή χιλιάδων γονιδίων. Αυτό, επέφερε αλλαγή στις βιοχημικές λειτουργίες του οργανισμού, καθιστώντας τον πιο ικανό να ανταπεξέλθει σε στρεσογόνες καταστάσεις. Παρατηρήθηκε, επίσης, μια γενικότερη αλλαγή στη ψυχολογία και τη διάθεση των ατόμων που πήραν μέρος στην έρευνα.

Το ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τις μετρήσεις είναι πως οι γυναίκες που παρακολούθησαν τα μαθήματα γιόγκα, κατά τη διάρκεια των διακοπών, εκτός από καλύτερη αντιμετώπιση στο άγχος και το στρες, παρουσίασαν και σημαντικές βελτιώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα και, πιο συγκεκριμένα, στην ικανότητα αντιμετώπισης ιών και παθογόνων οργανισμών.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
"Contakids" | Σωματικό παιχνίδι και χορός για γονείς και παιδιά 2-5 ετών (φωτογραφίες + βίντεο)
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση