, , ,

Anthony Robbins: Η Συνταγή της απόλυτης επιτυχίας

Ο Anthony Robbins εξηγεί βήμα βήμα την πορεία για να κατακτήσετε τους στόχους σας και να επιτύχετε αυτά που επιθυμείτε.

Anthony Robbins: Η Συνταγή της απόλυτης επιτυχίας

Anthony Robbins: Η Συνταγή της απόλυτης επιτυχίας

Απόσπασμα από το βιβλίο του Anthony Robbins «Απεριόριστη Δύναμη» Εκδόσεις Διόπτρα

Advertisment

Όσοι έχουν κατακτήσει την κορυφή ακολούθησαν ένα σταθερό μονοπάτι προς την επιτυχία. Το μονοπάτι αυτό το αποκαλώ “Συνταγή Απόλυτης Επιτυχίας”. Το πρώτο βήμα είναι να γνωρίζετε ποιο αποτέλεσμα θέλετε, δηλαδή να ορίσετε με ακρίβεια τι επιθυμείτε. Το δεύτερο βήμα είναι να ενεργήσετε – διαφορετικά, οι επιθυμίες σας θα παραμείνουν για πάντα όνειρα. Πρέπει να προχωρήσετε σε εκείνες τις ενέργειες που θεωρείτε ότι σας δίνουν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε. Οι ενέργειές μας δεν φέρνουν πάντα το αποτέλεσμα που επιθυμούμε.

Διαβάστε: Το συναίσθημά σου θα καθορίσει την επιτυχία σου

Έτσι, το τρίτο βήμα είναι να οξύνουμε τις αισθήσεις μας ώστε να αναγνωρίζουμε τι είδους αντιδράσεις και αποτελέσματα παράγουν οι ενέργειές μας και να διαπιστώνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αν μας φέρνουν πιο κοντά ή μας απομακρύνουν από τους στόχους μας. Πρέπει να ξέρετε τι αποτέλεσμα εισπράττετε από τις ενέργειες σας, είτε πρόκειται για μια συζήτηση είτε για τις καθημερινές σας συνήθειες. Αν η έκβαση δεν είναι η επιθυμητή, πρέπει να σημειώσετε τα αποτελέσματα που φέρνουν οι ενέργειές σας, ώστε να μαθαίνετε από την κάθε εμπειρία σας.

Advertisment

Έπειτα, πρέπει να κάνετε το τέταρτο βήμα, δηλαδή να αναπτύξετε την ευελιξία να αλλάζετε τη συμπεριφορά σας μέχρι να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πάρτε για παράδειγμα τον Στίβεν Σπίλμπεργκ. Στα τριάντα έξι του, έγινε ο πιο επιτυχημένος δημιουργός ταινιών στην ιστορία. Έχει ήδη δημιουργήσει τις τέσσερις από τις δέκα πλέον κερδοφόρες κινηματογραφικές ταινίες στην ιστορία, μεταξύ των οποίων ο ET Εξωγήινος, η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών. Πώς κατάφερε να φτάσει τόσο ψηλά σε τόσο νεαρή ηλικία; Η ιστορία του είναι εκπληκτική. Ας τη δούμε.

[adinserter block=”8″]

Από τα δώδεκα-δεκατρία του, ο Σπίλμπεργκ γνώριζε πως ήθελε να γίνει σκηνοθέτης. Η ζωή του άλλαξε όταν ένα απόγευμα, στα δεκαεπτά του, ξεναγήθηκε στα Universal Studios. Τα πλατό, όπου εξελισσόταν όλη η δράση, δεν περιλαμβάνονταν στην ξενάγηση κι έτσι ο Σπίλμπεργκ, γνωρίζοντας το αποτέλεσμα, ενήργησε για να το αλλάξει. Το ‘σκασε από την ξενάγηση για να παρακολουθήσει πώς γυρίζεται πραγματικά μια ταινία. Τελικά γνώρισε τον επικεφαλής του τμήματος μοντάζ της Universal, ο οποίος του μίλησε για μία ολόκληρη ώρα και έδειξε ενδιαφέρον για τις ταινίες μικρού μήκους που είχε δημιουργήσει ο Σπίλμπεργκ.

Για τους περισσότερους, η ιστορία θα είχε τελειώσει εδώ. Όμως ο Σπίλμπεργκ δεν ήταν σαν τους άλλους. Είχε προσωπική δύναμη. Ήξερε τι ήθελε. Έμαθε από την επίσκεψή του κι έτσι άλλαξε την προσέγγισή του. Την επόμενη μέρα, φόρεσε το κοστούμι του, πήρε τον χαρτοφύλακα του πατέρα του, έριξε μέσα ένα σάντουιτς και δύο σοκολάτες, και επέστρεψε στο πάρκιγκ του στούντιο λες και ήταν καθημερινός του χώρος. Πέρασε με αποφασιστικότητα από τον φρουρό στην πύλη. Βρήκε ένα εγκαταλειμμένο τροχόσπιτο και χρησιμοποιώντας πλαστικά γράμματα έγραψε στην πόρτα Στίβεν Σπίλμπεργκ, Σκηνοθέτης.

Έπειτα, πέρασε όλο το καλοκαίρι γνωρίζοντας σκηνοθέτες, σεναριογράφους και μοντέρ και, περιφερόμενος στις παρυφές του κόσμου που λαχταρούσε να κατακτήσει, μάθαινε από κάθε συζήτηση, βελτίωνε την αισθητηριακή του οξύτητα και παρατηρούσε τι έφερνε αποτελέσματα στον κινηματογραφικό χώρο και τι όχι.

Τελικά, σε ηλικία είκοσι χρονών, αφού εμφανιζόταν τόσο συχνά στο πάρκιγκ όπου τον είχαν μάθει όλοι, ο Σπίλμπεργκ παρουσίασε στη Universal μια ταινία που είχε γυρίσει και εκείνοι του προσέφεραν ένα επταετές συμβόλαιο για να σκηνοθετήσει μια τηλεοπτική σειρά. Μόλις είχε κάνει το όνειρο του πραγματικότητα.

Μήπως ο Σπίλμπεργκ ακολούθησε τη Συνταγή Απόλυτης Επιτυχίας; Φυσικά! Είχε την εξειδικευμένη γνώση που ήταν απαραίτητη για να γνωρίζει τι ακριβώς επιθυμούσε. Έδρασε. Είχε την αισθητηριακή οξύτητα για να αναγνωρίζει ποια ήταν τα αποτελέσματα των πράξεων του —κατά πόσο τον έφερναν πιο κοντά ή τον απομάκρυναν από τον στόχο του- και την ευελιξία να αλλάζει τη συμπεριφορά του για να επιτύχει αυτό που επιθυμούσε. Σχεδόν όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι που ξέρω κάνουν το ίδιο. Όσοι πετυχαίνουν είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αλλάζουν την προσέγγιση τους και να δείχνουν ευελιξία, μέχρι να δημιουργήσουν τη ζωή που επιθυμούν.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση