,

Η διατήρηση ημερολογίου πόνου μπορεί να επιβραδύνει την ανάρρωση

Υπάρχουν περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι ο τρόπος που σκεφτόμαστε για τα συμπτώματα τελικά τα επηρεάζει.

Η διατήρηση ημερολογίου πόνου μπορεί να επιβραδύνει την ανάρρωση

Η διατήρηση ημερολογίου πόνου μπορεί
να επιβραδύνει την ανάρρωση

Για κάποιους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιο πόνο, μια από τις δραστηριότητες της καθημερινότητάς τους είναι η καταγραφή της έκτασής του σε ένα ημερολόγιο πόνου. Συχνά, κατόπιν προτροπής του γιατρού ή του θεραπευτή, οι ασθενείς καταγράφουν τη σοβαρότητα του πόνου, τον τρόπο που επηρεάζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες και ποιες θεραπείες είναι αποτελεσματικές ή χειροτερεύουν την κατάστασή τους.

Ο σκοπός του ημερολογίου πόνου είναι να καταγραφούν οι σημαντικές και συχνά παραλειπόμενες λεπτομέρειες που ένας γιατρός μπορεί να βρει χρήσιμες. Μια καινούρια μελέτη όμως από την Ιατρική και Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα δείχνει ότι αυτά τα ημερολόγια μπορεί να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες.

Δείτε ακόμη: Η αρνητική πνευματικότητα επηρεάζει τη σωματική υγεία και αυξάνει τον βαθμό πόνου

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Rheumatology International», εξετάστηκε η επίδραση του ημερήσιου ημερολογίου πόνου στην ανάρρωση από οξύ εξάρθρημα της μέσης. Οι συμμετέχοντες ήταν 58 ασθενείς κοντά στα 30 με εξάρθρημα μέσης ή οσφυϊκής χώρας. Οι μισοί από αυτούς κλήθηκαν να διατηρήσουν ένα ημερολόγιο πόνου για 4 εβδομάδες και τους δόθηκαν οδηγίες να βαθμολογήσουν τον καθημερινό πόνο που ένιωθαν σε μια κλίμακα από το 1 μέχρι το 10. Οι άλλοι μισοί λειτούργησαν ως ομάδα ελέγχου και δεν κράτησαν ημερολόγιο.

Το ποσοστό αναπηρίας ήταν το ίδιο και στις 2 ομάδες κατά την έναρξη της μελέτης. Μετά από 3 μήνες, τα άτομα υποβλήθηκαν σε αξιολόγηση και ρωτήθηκαν αν είχαν αναρρώσει από τον τραυματισμό τους. Μεταξύ των ασθενών, παρατηρήθηκε μια σημαντική διαφορά.

https://enallaktikidrasi.com/2016/10/diatirisi-imerologiou-ponou-mporei-epivradynei-anarrosi/

Ο Robert Ferrari, Καθηγητής στη Σχολή Ιατρικής και Οδοντιατρικής και θεράπων γιατρός σε διάφορες ιατρικές κλινικές στο Έντμοντον του Καναδά, αναφέρει τα εξής: «Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι η ομάδα που διατηρούσε ημερολόγιο πόνου – ακόμα κι αν δεν της ζητήθηκε να κρατήσει εκτενές ημερολόγιο η ακόμα κι αν πολλοί από τους ασθενείς δεν διατήρησαν πλήρες ημερολόγιο – είχε πολύ χειρότερη έκβαση.

Τα αυτο-αναφερόμενα ποσοστά ανάρρωσης ήταν 52% στην ομάδα με το ημερολόγιο και 79% μέσα σε 3 μήνες στην ομάδα που δεν είχε ημερολόγιο. Πρόκειται για μια αρκετά ισχυρή επίδραση. Δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για τους ασθενείς όσον αφορά μια θεραπεία που να επηρεάζει την ανάρρωση κατά 25%».

Ο Ferrari πιστεύει ότι τα ευρήματα αποτελούν σαφή ένδειξη ότι αν οι γιατροί ζητούν από τους ασθενείς να επικεντρωθούν πολύ στα συμπτώματα μπορεί να τους αναγκάσουν να τα ενισχύσουν δημιουργώντας μια αντίληψη της ασθένειας η οποία ακολούθως εμποδίζει την ανάρρωση. Υπό το φως των διαπιστώσεων αυτών, συστήνει οι γιατροί και οι θεραπευτές να μην ζητούν από τους ασθενείς τους να κρατούν ημερολόγια πόνου.

«Υπάρχουν περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι ο τρόπος που σκεφτόμαστε για τα συμπτώματα τελικά τα επηρεάζει. Τα συμπτώματα είναι πολύ σημαντικά όσον αφορά την αίσθηση που έχουμε για την ανάρρωση».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε