, , ,

Εργασιακό στρες και συναισθηματική ασυμφωνία

Το εργασιακό στρες δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο, μεταξύ εργαζομένου και επιχείρησης, βρίσκοντας και τις 2 πλευρές ζημιωμένες.

Εργασιακό στρες και συναισθηματική ασυμφωνία

Το εργασιακό άγχος, αναφέρεται στην παρουσίαση μιας ποικιλίας συναισθημάτων στο πλαίσιο μιας μισθωτής απασχόλησης. Το συναισθηματικό φόρτο και η προσπάθεια συναισθηματικής ρύθμισης, είναι καταστάσεις στις οποίες καταβάλλεται προσπάθεια από τον εργαζόμενο να διαχειριστεί με τρόπο τέτοιο τα αναδυόμενα συναισθήματα του, έτσι ώστε να μην αποκλείουν από το προφίλ της δουλειάς του.

Advertisment

Επιπροσθέτως χρειάζεται ένας επιπλέον σχεδιασμός έτσι ώστε όχι μόνο να καλυφθούν αυτά τα συναισθήματα αλλά και να μεταμορφωθούν σε άλλα, έτσι ώστε αυτά με τη σειρά τους να επηρεάσουν ανάλογα και τις εκφράσεις προσώπου. Όλη αυτή η συναισθηματική διαχείριση, δεν περιλαμβάνει απλά τη ρύθμιση των συναισθημάτων μόνο για το ίδιο το άτομο, αλλά περικλείει και την ανάλογη συναισθηματική αντίδραση που θα πυροδοτήσει στο άλλο άτομο/πελάτη. Αν για παράδειγμα ο υπάλληλος θα υποδεχτεί τον πελάτη με χαμόγελο.

Αρμονία – Πάθος – Εργασία: 15 τρόποι να βρείτε το πάθος σας στην εργασία

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα σερβιτόρο σε ένα καλό bar της πόλης. Ο ίδιος έχει ενημερωθεί για ένα δυσάρεστο συμβάν στο οικογενειακό του περιβάλλον, ή πως θα μείνει απλήρωτος για ακόμα ένα μήνα, αλλά βρίσκεται στον εργασιακό του χώρο και δε μπορεί να εκφράσει τη θλίψη ή το θυμό του. Αντ’ αυτού δε θα πρέπει απλά και μόνο να καταπιέσει αυτά τα συναισθήματα, αλλά θα πρέπει να τα καμουφλάρει με διάφορες τεχνικές, έτσι ώστε όταν θα μιλήσει στον πελάτη να είναι πάλι με χαμόγελο και εύθυμη συμπεριφορά, κάτι το οποίο απαιτούν οι περισσότερες επιχειρήσεις πλέον.

Advertisment

Τα συναισθήματα άγχους και καταπίεσης που δημιουργούνται εκείνη τη χρονική περίοδο στο άτομο, είναι εξαιρετικά έντονα. Όσο ο εργαζόμενος εκτίθεται όλο και περισσότερο σε τέτοιου είδους καταστάσεις, τόσο μεγαλύτερη ένταση θα νιώθει και θα αυξάνονται και οι πιθανότητες και για συναισθηματική εξουθένωση (burn-out) αλλά και για την ανάπτυξη κάποιας νεύρωσης.

https://enallaktikidrasi.com/2016/10/ergasiako-stress-synaisthimatiki-asymfonia/

Σε πολυάριθμες μελέτες που έγιναν σε διάφορους εργασιακούς χώρους, των οποίων το προσωπικό είχε άμεση επαφή με τους πελάτες όπως ένα εστιατόριο ή ένα πολυκατάστημα και έχουν υψηλές απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τη συναισθηματική διαχείριση, είναι πολύ πιθανό να προκληθεί στους υπαλλήλους συναισθηματική εξουθένωση. Επειδή όμως, όπως είδαμε πιο πριν, η συναισθηματική κατάσταση του εργαζομένου επηρεάζει τις εκφράσεις προσώπου του κι αυτές με τη σειρά τους επηρεάζουν τον πελάτη, είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθεί και σταδιακή μείωση εσόδων στην επιχείρηση.

Η διεύθυνση, μετά, ασκεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους εργαζομένους για καλύτερες αποδόσεις και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος βρίσκοντας και τις 2 πλευρές ζημιωμένες. Πιο συγκεκριμένα οι υπάλληλοι βίωναν ένα αίσθημα μη αυθεντικότητας, συναισθηματική απώλεια και πτώση της αυτοεκτίμησης τους.

Ο λόγος που αναδύεται η συναισθηματική εξουθένωση, έχει να κάνει με την συναισθηματική ασυμφωνία που βιώνουν οι υπάλληλοι στον εργασιακό χώρο. Πιο συγκεκριμένα, η συναισθηματική ασυμφωνία έχει να κάνει με το πραγματικό εσωτερικό συναίσθημα που βιώνει ο υπάλληλος, το οποίο βρίσκεται σε αντίθεση με την επιθυμητή συναισθηματική μάσκα που πρέπει να δείξει στον εργασιακό χώρο. Η συναισθηματική ασυμφωνία παράγει ασταθείς συνθήκες στην ψυχολογία του εργαζόμενου και οδηγεί σε αποσυναισθηματοποίηση. Επίσης τελευταίες έρευνες έδειξαν πως υπάρχει σημαντικά θετική συσχέτιση και με την εμφάνιση σωματικών συμπτωμάτων.

https://enallaktikidrasi.com/2016/10/ergasiako-stress-synaisthimatiki-asymfonia/

Επιπλέον, αποτελέσματα έδειξαν πως τα αρνητικά στοιχεία που έχουν προαναφερθεί, αυξάνονται όταν οι υπάλληλοι βρίσκονται σε ένα εργασιακό περιβάλλον το οποίο δεν τους αρέσει. Επιπροσθέτως ένας πολύ χαμηλός μισθός φαίνεται πως κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

Όταν η συμπεριφορά της Διεύθυνσης μιας επιχείρησης έδειχνε μεγαλύτερη κατανόηση προς τη συναισθηματική κατάσταση του εργαζομένου και ο υπάλληλος είχε καλές οικονομικές απολαβές, τα αρνητικά συμπτώματα έτειναν να εξαλειφθούν ακόμα κι αν ο υπάλληλος δεν ήταν ικανοποιημένος από τη θέση εργασίας που είχε. Σαν αποτέλεσμα, η επιχείρηση λειτουργούσε καλύτερα με αύξηση πελατών και κατά συνέπεια εσόδων.

Δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια κάθε Έλληνα εργαζόμενο, χρειάζεται να υπάρξει ένα πλαίσιο σεβασμού και ηθικού επαγγελματισμού και μια σχέση κατανόησης και αλληλοβοήθειας μεταξύ υπαλλήλων και Διεύθυνσης της κάθε επιχείρησης. Μόνο κατά αυτό τον τρόπο μπορεί να υπάρξει μια αμοιβαία ωφέλεια.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
EULEXIA: The Gift of Reading για την αποκατάσταση των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών 
Τα οφέλη και η εφαρμογή του Feng Shui στη δυτική κοινωνία
O Bruce Lipton στην Αθήνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση