, ,

Ποιο είναι το λάθος των περισσότερων γιατρών σχετικά με την υγεία. Ένας καρδιολόγος εξηγεί

Ήρθε η ώρα να αντιστρέψουμε τις συνέπειες της υπερβολικής χρήσης φαρμάκων και να αρχίσουμε να συνταγογραφούμε περισσότερο υγιεινό φαγητό.

Ποιο είναι το λάθος των περισσότερων γιατρών σχετικά με την υγεία. Ένας καρδιολόγος εξηγεί

Ποιο είναι το λάθος των περισσότερων γιατρών
σχετικά με την υγεία. Ένας καρδιολόγος εξηγεί

Ο Δρ. Aseem Malhotra  είναι ένας βραβευμένος Βρετανός καρδιολόγος, ο οποίος διεξάγει μια διεθνή καμπάνια για να προωθήσει τα οφέλη της υγιεινής ζωής. Στο νέο του ντοκιμαντέρ, The Big Fat Fix, συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Donal O’Neill για να δείξουν πώς η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προλαμβάνει και να θεραπεύει αρκετές χρόνιες παθήσεις. Παρακάτω εξηγεί γιατί το μέλλον της φροντίδας της υγείας μας, θα είναι το φάρμακο του τρόπου ζωής μας.

Advertisment

«Μέχρι τώρα έχουμε καταβροχθίσει τόση ζάχαρη, ραφιναρισμένους υδατάνθρακες και βιομηχανοποιημένα φυτικά έλαια, όσο ποτέ στο παρελθόν, με τρομακτικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Στην πραγματικότητα, η φτωχή σε ποιότητα διατροφή, ευθύνεται για περισσότερους θανάτους από τη σωματική αδράνεια, το κάπνισμα και το αλκοόλ μαζί, σύμφωνα με το Lancet! Επίσης, πρόκειται για μια τεράστια σπατάλη πόρων: Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ετήσιο κόστος περίθαλψης περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας, υπολογισμένα μαζί, φτάνουν τα 20 δισεκατομμύρια λίρες. Το αντίστοιχο ποσό στην Αμερική ανέρχεται στα 200 δισεκατομμύρια.

Διαβάστε: Η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

Ήρθε η ώρα να αντιστρέψουμε τις συνέπειες της υπερβολικής χρήσης φαρμάκων και να αρχίσουμε να συνταγογραφούμε περισσότερο υγιεινό φαγητό

Advertisment

Η δυσάρεστη πραγματικότητα είναι πως το αυξανόμενο βάρος από τις χρόνιες ασθένειες, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με περισσότερα συμβατικά φάρμακα. Ο Sir Bruce Keogh, ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας, τόνισε πως 1 στις 7 θεραπείες, που λαμβάνουν χώρα (συμπεριλαμβανομένου και των χειρουργείων), δεν θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί εξαρχής. Στην Αμερική το ποσοστό είναι χειρότερο με 1 στις 3 ιατρικές θεραπείες να μην έχουν αποτέλεσμα στον ασθενή.

Η φιλοσοφία του “όσο περισσότερα φάρμακα, τόσο το καλύτερο” βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της κατάστασης, ενισχυμένη από τα οικονομικά κίνητρα που υπάρχουν από τις συνεχείς συνταγογραφήσεις και επεμβάσεις. Οι επιπτώσεις από την υπερβολική χορήγηση φαρμάκων, είναι κολοσσιαίες. Σύμφωνα με τον Peter Gotzsche, συνιδρυτή της κοινοπραξίας Cochrane, η χορήγηση φαρμάκων είναι η τρίτη μεγαλύτερη αιτία θανάτου στον κόσμο, μετά από τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.

https://enallaktikidrasi.com/2016/10/poio-lahthos-perissoterwn-giatrwn-ygeia-kardiologos-exigei/

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και καλά νέα: Υιοθετώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες, μειώνετε σημαντικά τις πιθανότητες να νοσήσετε στο μέλλον και μάλιστα χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Όπως λέω και στους ασθενείς μου: Το να ακολουθήσετε τη μεσογειακή διατροφή μετά από επεισόδιο εμφράγματος, είναι καλύτερη λύση από την ασπιρίνη, τις στατίνες και τα stents. 

Ήρθε η ώρα να αντιστρέψουμε τις συνέπειες της υπερβολικής χρήσης φαρμάκων και να αρχίσουμε να συνταγογραφούμε περισσότερο υγιεινό φαγητό. 4 κουταλιές της σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο, μερικά καρύδια, κατανάλωση λαχανικών και η απομάκρυνση της ζάχαρης από τη διατροφή σας, είναι ορισμένα από τα μέτρα που προτείνω. Στο νέο μου ντοκιμαντέρ, The Big Fat Fix, εξηγείται πώς με λίγες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα που θέλουμε στην υγεία μας.

Για παράδειγμα, ο ιατρός Γενικής Ιατρικής Dr. David Unwin, γλίτωσε περίπου 45.000 λίρες από το Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, που προορίζονταν για φάρμακα ενάντια στο διαβήτη τύπου 2, με μια απλή συμβουλή στους ασθενείς του: «Κόψτε τη ζάχαρη και τους ραφιναρισμένους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας και τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος θα βελτιωθούν. Αν αυτό, γινόταν για όλες τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων για διαβήτη τύπου 2, θα εξοικονομούνταν σχεδόν 423 εκατομμύρια λίρες, μόνο από αυτό.

Η εξοικονόμηση των χρημάτων αυτών είναι σημαντική, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι τα αδιαμφισβήτητα οφέλη για τη δημόσια υγεία και μακροζωία».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μόλις 20 λεπτά άσκησης την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου για άτομα άνω των 50
Πάρκινσον : Η εξέταση που προβλέπει τη νόσο 7 χρόνια πριν τα συμπτώματα
Διπολική διαταραχή: Μπορούν να απαλλαγούν από τα συμπτώματα οι πάσχοντες; Έρευνα απαντά
Έρευνα: Από μητέρα σε παιδί το Αλτσχάιμερ; Ο ρόλος της κληρονομικότητας για την εμφάνιση της νόσου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση