Το τεστ του Ναρκισσιστή
Ο όρος ναρκισσισμός έχει την αφετηρία του περισσότερα από 2.000 χρόνια πριν, όταν ο Οβίδιος έγραψε το μύθο του Νάρκισσου. Ο ίδιος αφηγείται την ιστορία ενός όμορφου Έλληνα κυνηγού που, μια μέρα, τυχαίνει να δει το είδωλό του σε μια λίμνη και το ερωτεύεται. Παθαίνει εμμονή με την ομορφιά του και αδυνατεί να αφήσει τον αντικατοπτρισμό της εικόνας του μέχρι να πεθάνει. Μετά το θάνατό του, το λουλούδι νάρκισσος φύτρωσε εκεί όπου ήταν ξαπλωμένος.
Advertisment
Η έννοια του ναρκισσισμού διαδόθηκε από τον Σίγκμουντ Φρόυντ μέσα από τη θεωρία του σχετικά με το Εγώ και τη σχέση του με τον έξω κόσμο. Η θεωρία του Φρόυντ έγινε το σημείο εκκίνησης για πολλές άλλες αναπτυσσόμενες θεωρίες για το ναρκισσισμό.
Πότε καθίσταται ο ναρκισσισμός πρόβλημα;
Ο ναρκισσισμός βρίσκεται σε ένα συνεχές από υγιής σε παθολογικός. Ο υγιής ναρκισσισμός είναι μέρος της φυσιολογικής ανθρώπινης λειτουργίας. Μπορεί να αντιπροσωπεύει την υγιή αυτοαγάπη και την εμπιστοσύνη που βασίζεται σε πραγματικό επίτευγμα, την ικανότητα να ξεπερνά κανείς τις δυσκολίες και να αντλεί τη στήριξη που χρειάζεται από κοινωνικούς δεσμούς.
Αλλά ο ναρκισσισμός γίνεται παθολογικός όταν το άτομο απορροφάται από τον εαυτό του και χρειάζεται τον υπερβολικό θαυμασμό και την έγκριση των άλλων, ενώ δείχνει περιφρόνηση προς τις ευαισθησίες τους.
Advertisment
Τι πρέπει να γνωρίζετε για το τεστ του Ναρκισσιστή
Το τεστ του Ναρκισσιστή δεν μοιάζει με άλλα που έχουμε δημοσιεύσει στο παρελθόν ως προς τη φιλοσοφία και τη δομή του. Οι ερωτήσεις στηρίζονται στις μελέτες των ερευνητών Raskin, R. και Terry, H. για το Institute of Personality Assessment and Research University of California, Berkeley το οποίο δημοσιεύτηκε με τον τίτλο “A principal-components analysis of the Narcissistic Personality Inventory and further evidence of its construct validity”, στο Journal of Personality and Social Psychology, Vol 54(5), 890-902.
Η δομή του τεστ είναι η εξής: Θα δείτε 25 ζευγάρια από δηλώσεις. Κάθε φορά θα πρέπει να επιλέγετε τη δήλωση που σας ταιριάζει περισσότερο. Οι δηλώσεις αυτές δεν είναι πάντα αντικρουόμενες. Επίσης, μπορεί να μην σας καλύπτει καμία από αυτές εξ’ ολοκλήρου. Εσείς χρειάζεται να επιλέγετε την πιο κοντινή σε εσάς. Ο λόγος αυτής της δομής είναι ακριβώς για να διαχωριστεί ο υγιής ναρκισσισμός από τον μη υγιή . Για παράδειγμα, ένα πολύ χαμηλό σκορ θα μπορούσε να δείχνει έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Προσπαθήστε να απαντήσετε όσο πιο ειλικρινά μπορείτε.
Επίσης, αυτό το τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για κοντινούς σας ανθρώπους. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέγετε τι πιστεύετε εσείς ότι ισχύει για κάποιον άλλον. Το αποτέλεσμα φυσικά δεν θα σας υποδείξει εάν το άλλο άτομο είναι πράγματι Ναρκισσιστής ή όχι αλλά πως είναι στα δικά σας μάτια. Μπορείτε τέλος, με το ίδιο σκεπτικό, να βάλετε κάποιον φίλο σας να απαντήσει εκ μέρους σας στις ερωτήσεις, ώστε να αντιληφθείτε κι εσείς πως σας βλέπουν οι άλλοι.
[viralQuiz id=84]