,

8 βήματα για να επιτύχετε τρεις μεγάλους στόχους για το 2017

8 βήματα για έξυπνους και μεγάλους στόχους και την άνετη επιτυχία τους.

8 βήματα για να επιτύχετε τρεις μεγάλους στόχους για το 2017

8 βήματα για να επιτύχετε τρεις μεγάλους στόχους για το 2017

Άρθρο της Corrine Lin

Advertisment

Πλησιάζουμε στο τέλος του έτους και πολλοί από εμάς θα πάρουν χρόνο να αναθεωρήσουν και να σχεδιάσουν την ερχόμενη χρονιά με νέες αποφάσεις. Εσείς έχετε θέσει στόχους; Μήπως ανανεώνετε τις αποφάσεις σας χρόνο με το χρόνο, χωρίς να σημειώνετε πραγματικά κάποια πρόοδο ή να τις εκπληρώνετε; Ή μήπως ξεχνιούνται κατά τη διάρκεια του έτους; Σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Scranton της Πενσυλβανία που έλαβε χώρα το 2014, μόνο το 8% των ερωτηθέντων που είχαν θέσει στόχους, τελικά κατάφεραν πραγματικά να τους επιτύχουν.

Ωστόσο, ας μη μιλήσουμε μόνο για τις αποφάσεις του νέου έτους, αλλά γενικά για τους στόχους που θέτουμε. Γιατί δεν καταφέρνουμε να τους επιτύχουμε; Μήπως δεν τους θέλουμε πραγματικά; Μέσα από τη σχετική έρευνα και τις προσωπικές εμπειρίες, θα μπορούσα να τονίσω εδώ τρεις λόγους:

1. Θέτουμε πολλούς στόχους ταυτόχρονα

Όταν βάζουμε πολλούς στόχους, για παράδειγμα να ταξιδέψουμε περισσότερο, να ξεκινήσουμε μια νέα επιχείρηση, να χάσουμε 10 κιλά, να τρέξουμε σε έναν μαραθώνιο, να είμαστε υπέροχοι σύντροφοι ή παιδιά και να καταφέρουμε και μια προαγωγή ταυτόχρονα, βάζουμε πολλά σημεία εστίασης (και περισπασμών) στους εαυτούς μας, με αποτέλεσμα να καταδικαζόμαστε σε ένα βαθμό αποτυχίας.

Advertisment

Διαβάστε: Γιατί πρέπει να βάζουμε στόχους στη ζωή μας;

Όταν αυτό συμβαίνει, είτε μένουμε στάσιμοι, είτε κινούμαστε πολύ αργά μέχρι να φτάσουμε εκεί που επιθυμούμε ή τελικά εγκαταλείπουμε μερικούς από εκείνους τους στόχους που θα μπορούσαμε να είχαμε επιτύχει, αν είχαμε ξοδέψει περισσότερο χρόνο και συγκέντρωση σε εκείνους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να έχουμε καθόλου στόχους. Στη διάρκεια της ζωής μας, πρόκειται να έχουμε στόχους και να τους αλλάζουμε σε διαφορετικές περιόδους.

Και η λίστα μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερη με το πέρασμα των χρόνων, αλλά αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάζουμε είναι να επιλέγουμε έναν με τρεις στόχους που πραγματικά σημαίνουν πολλά για εμάς, και τους οποίους επιθυμούμε βαθιά να επιτύχουμε εκείνη την στιγμή.

2. Δεν επιθυμούμε πραγματικά τους στόχους που θέτουμε

Έχετε ποτέ θέσει στόχους για πράγματα που νομίζατε ότι θα ήταν απλά καλό αν τα είχατε; Εγώ το έχω κάνει. Για πολλά χρόνια, είχα στη λίστα μου την «εκπαίδευση διαλογισμού», αλλά μόλις που την έκανα. Στην πραγματικότητα, σε ένα διάστημα πέντε χρόνων, ασχολήθηκα με την πρακτική διαλογισμού λιγότερο από πέντε φορές. Κάθε φορά που προσπαθούσα να διαλογιστώ στο σπίτι, κατέληγα να αποκοιμιέμαι ή να μην νιώθω ευχάριστα με αυτό. Απλά δεν μού ταίριαζε. Αντιθέτως, απολαμβάνω τις συνεδρίες γιόγκα τόσο πολύ, που θα διένυα μεγάλες αποστάσεις για να φτάσω σε ένα κέντρο γιόγκα έστω και για μια ώρα άσκησης. Αν και ο διαλογισμός έχει πολλά πλεονεκτήματα, μπορώ να τα αποκτήσω και μέσω άλλων μέσων που ταιριάζουν περισσότερο σε εμένα.

Επανεξετάζοντας τους στόχους μου, συνειδητοποίησα ότι δεν ήθελα πραγματικά κάποιους από αυτούς. Μπορεί να έχουμε ξοδέψει πολύ χρόνο και ενέργεια σε αυτούς τους στόχους, αλλά όταν συνειδητοποιούμε ότι δεν τους επιθυμούμε βαθιά, αυτοί μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε έναν ζόρικο αγώνα. Γνωρίζετε λοιπόν γιατί θέλετε να κυνηγήσετε ένα στόχο καριέρας, μια ανώτερη θέση, ένα ταξίδι ή μια επικερδής επιχείρηση;

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/8-vimata-epitixete-treis-megalous-stoxous-2017/

3. Θέτουμε στόχους, που είναι πολύ ασαφείς ή δύσκολοι για να τους επιτύχουμε μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα

Αν έχουμε μέτριους στόχους, θα πάρουμε και μέτρια αποτελέσματα. Αν θέσετε ασαφείς στόχους, θα έχετε ασαφή επίσης αποτελέσματα. Ξεκαθαρίστε το τι ακριβώς θέλετε να καταφέρετε, με συγκεκριμένες πράξεις, μη- διαπραγματεύσιμο πρόγραμμα και ορισμένη ημερομηνία, έτσι ώστε να μην μπορείτε να ακυρώσετε.

Επιπλέον, όταν θέτουμε σκοπούς, θέλουμε να καλύψουμε όσο περισσότερα δραστικά βήματα και όσο πιο ακριβές χρονικό πρόγραμμα μπορούμε να προβλέψουμε ότι θα ακολουθήσουμε. Είναι σπουδαίο όταν έχουμε ολοκληρώσει κάτι να έχει γίνει σύμφωνα με το πώς είχε σχεδιαστεί. Ωστόσο, όταν θέτουμε σκοπούς οι οποίοι είναι πολύ αυστηροί και δύσκαμπτοι, όπως να χάνουμε συγκεκριμένα κιλά μηνιαίως χωρίς αποτυχία ή να σχεδιάζουμε μια πρόοδο τόσο γραμμική που δεν μας επιτρέπει να χαλαρώνουμε, είναι καλύτερο να κάνουμε διαλείμματα ή ακόμα και να αλλάζουμε τη στάση μας, γιατί αργά ή γρήγορα θα καταλήξει ένα στρεσογόνο βάρος για εμάς.

8 βήματα για έξυπνους στόχους και την άνετη επιτυχία τους

Με τις όλο και πιο αυξημένες ανασφάλειες του σημερινού κόσμου, όλοι λαχταράμε την σταθερότητα και ασφάλεια ως ένα σημείο. Είτε θέτετε έναν στόχο υγείας, ώστε να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσετε τσουχτερά ιατρικά ή φαρμακευτικά έξοδα στο μέλλον είτε για να εκκινήσετε μια επιχείρηση έτσι ώστε να μπορείτε να ζείτε με ανεξαρτησία και περισσότερη ελευθερία, ο προσδιορισμός και η επίτευξη των σκοπών σας όχι μόνο σας δομούν ως άτομα όσο μεγαλώνετε και ωριμάζετε, αλλά επίσης σας παρέχουν την ενδυνάμωση και την αυτοπεποίθηση όταν τους ολοκληρώνετε τελικά.

Όταν καταφέρνουμε αυτό που σχεδιάσαμε, αποκτάμε ακόμα περισσότερα κίνητρα να κάνουμε και άλλα πράγματα, επειδή τότε ξέρουμε πια ότι μπορούμε.

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/8-vimata-epitixete-treis-megalous-stoxous-2017/

1. Καταγράψτε τους στόχους σας

Μοιάζει βασικό και απλό, αλλά πολλοί από εμάς είτε δεν θέτουν καθόλου στόχους ή το κάνουν απλά στο μυαλό τους. Με το χρόνο, καθώς είμαστε πολυάσχολοι και αφηρημένοι, τείνουμε να ξεχνάμε αυτούς τους στόχους που είχαμε σκεφτεί.

2. Επιλέξτε 1-3 στόχους που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για εσάς

Επιλέξτε στόχους που επιθυμείτε πραγματικά να καταφέρετε, όχι τι βλέπετε ή απλά νομίζετε ότι είναι καλό να έχετε. Απομακρυνθείτε όσο γίνεται από τα πρέπει.

3. Ξεκαθαρίστε το γιατί θέλετε αυτούς τους συγκεκριμένους

Δεν πρέπει να είναι για οποιονδήποτε άλλο, παρά μόνο για εσάς. Γιατί θέλετε να χάσετε βάρος; Γιατί επιθυμείτε τόσο εκείνη την προαγωγή; Ποιο κίνητρο κρύβεται πίσω από την επιθυμία για μια νέα επιχείρηση;

4. Σπάστε αυτούς τους λίγους αλλά σημαντικότατους στόχους σε μικρά βήματα με ένα ορισμένο χρονοδιάγραμμα

Καταγράψτε μια λίστα δράσης για κάθε στόχο με προθεσμίες. Και ύστερα, σπάστε αυτές τις πράξεις σε ακόμα μικρότερα μικρά βήματα. Στην πραγματικότητα, κάποιοι σύμβουλοι προτείνουν να φτιάχνετε τόσο μικρές υποκατηγορίες πράξεων που να μπορείτε να ολοκληρώνετε αμέσως.

5. Τοποθετείστε τους στόχους και τα αντίστοιχα βήματα κάπου που να είναι εμφανή

Έχοντας τους σκοπούς, τα γιατί και τα βήματα ορατά, όχι μόνο σας υπενθυμίζουν τι είναι αυτό για το οποίο κοπιάζετε, αλλά σας επιτρέπει να αναθεωρήσετε και να ελέγχετε την πρόοδο τους.

6. Ενεργείστε

Μηδέν δράση σημαίνει μηδέν πρόοδος. Όλη η διαδικασία του σχεδιασμού και της αναζήτησης τρόπων αποτελεί όντως μια παραγωγική και ευχάριστη άσκηση, αλλά δεν θα προσεγγίσετε τους στόχους σας με απλά σχέδια. Πρέπει να προβείτε σε ενέργειες.

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/8-vimata-epitixete-treis-megalous-stoxous-2017/

7. Παρακολουθήστε την πρόοδό σας

Κλείστε ένα ραντεβού με τον εαυτό σας σε συχνή βάση για την αναθεώρηση της προόδου σας. Αν βρίσκετε πολύ χρονοβόρες αυτές τις διαδικασίες μέσα στην εβδομάδα, μπορείτε να τις προγραμματίζετε μία φορά το μήνα ή το δίμηνο.

Να θέτετε συνειδητά και υπεύθυνα την προθεσμία. Όταν βάζουμε στόχους στον εαυτό μας, τείνουμε να είμαστε φιλόδοξοι και να θέλουμε να τους επιτύχουμε όλους σε ένα μικρό διάστημα. Όταν δεν βλέπουμε αποτελέσματα, είναι εύκολο να τα παρατήσουμε. Θέστε δραστικά βήματα που είναι ρεαλιστικά, που μπορείτε να κάνετε, θέστε τον ρυθμό και κατανοήστε τα όρια σας. Αν βρείτε ότι δεν μπορείτε να προοδεύσετε επειδή δεν διαθέτετε κάποιες ικανότητες ή την επιθυμητή εμπειρία, βγείτε προς αναζήτηση ανάλογων γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειριών.

8. Να λαμβάνετε ανατροφοδότηση για την πρόοδο που κάνετε

Μερικές φορές νιώθουμε στάσιμοι ακόμα και όταν έχουμε κάνει πολλά βήματα. Είναι άκρως βοηθητικό να έχουμε στήριξη από ομάδες ή άτομα που εμπιστευόμαστε και που μπορούν να μας παρέχουν μια ειλικρινή ανατροφοδότηση, σχόλια και κίνητρα για να βελτιωθούμε.
Παρ’ όλα αυτά, να είστε προσεκτικοί ως προς τα άτομα με τα οποία μοιράζεστε τα κίνητρα σας. Μείνετε μακριά από επικριτικούς ή αρνητικούς ανθρώπους που είναι πάντα δύσκολοι. Καμία δικαιολογία ή πειθώ δεν θα τους κάνει να δουν καθαρά.

Συμπέρασμα

Τα παραπάνω βήματα είναι πράγματι τι θα σου έλεγαν οι περισσότεροι ειδικοί σύμβουλοι να κάνεις, χρησιμοποιώντας όρους όπως: Συγκεκριμένο, Μετρήσιμο, Πραγματοποιήσιμο, Ρεαλιστικό και Βασισμένο στο χρόνο. Αλλά σε αυτό το πακέτο μπορείτε εσείς να ενσωματώσετε την Αξιολόγηση και Αναθεώρηση επίσης. Αν και μπορεί να μας αγχώνει η επίτευξη των σκοπών μας, πρέπει να μάθουμε να είμαστε υπομονετικοί και πρόθυμοι να προσπαθούμε. Όπως επίσης πρόθυμοι να αποτυγχάνουμε.

Όταν αποτυγχάνετε, μη βιάζεστε να τα παρατήσετε και να δηλώσετε ότι δεν είστε φτιαγμένοι γι’ αυτό ή ότι ποτέ δεν θα γίνετε επιτυχημένοι. Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι όχι μόνο βασίζονται σε δεξιότητες ή ταλέντα και εμπειρίες, αλλά είναι επίσης επίμονοι και αποφασιστικοί. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που τους ξεχωρίζουν. Εντωμεταξύ, απολαύστε το ταξίδι και μη ξεχάσετε να διασκεδάζετε στη διαδρομή και στις ενδιάμεσες στάσεις.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση