, , ,

Η θέα της θάλασσας καταπολεμά το άγχος και το στρες

Πλέον, τα οφέλη του να βλέπεις τη θάλασσα, για τη ψυχολογία του ατόμου, αποδεικνύονται και επιστημονικά.

Η θέα της θάλασσας καταπολεμά το άγχος και το στρες

Η θέα της θάλασσας καταπολεμά το άγχος και το στρες

Και ποιος δεν θα ήθελε να βλέπει θάλασσα από το μπαλκόνι του σπιτιού του ή έστω από το παράθυρο στο χώρο εργασίας του; Η θέα της είναι απόλυτα χαλαρωτική και αν μπορείς να το κάνεις καθημερινά, τότε σίγουρα θεωρείσαι από τους τυχερούς! Πλέον, τα οφέλη του να βλέπεις τη θάλασσα, για τη ψυχολογία του ατόμου, αποδεικνύονται και επιστημονικά.

Advertisment

Μια νέα έρευνα από Αμερικανούς και Νεοζηλανδούς επιστήμονες με επικεφαλής την καθηγήτρια γεωγραφίας της υγείας Άμπερ Πίρσον του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “Health and Place”, αναφέρει πως όσοι βλέπουν θάλασσα από το σπίτι ή τη δουλειά τους, έχουν μειωμένα επίπεδα στρες σε σχέση με όσους βλέπουν απλά πράσινο ή δεν έχουν καμία επαφή με το φυσικό τοπίο.

Θάλασσα: Πηγή ζωής και θεραπείας

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αφορούσε κατοίκους της πρωτεύουσας της Ν. Ζηλανδίας, το Γουέλινγκτον, με τους ειδικούς να μελετούν τα τοπογραφικά και ιατρικά στοιχεία τους, καθώς και τα επίπεδα του στρες που εμφάνιζαν, συγκρίνοντάς τα με το κατά πόσο είχαν οπτική επαφή με τη θάλασσα ή το πράσινο φυσικό τοπίο. Αυτό που βρήκαν, είναι πως όσοι κοιτούσαν τη θάλασσα καθημερινά, είχαν λιγότερο στρες από αυτούς που έρχονταν σε επαφή με τη φύση.

Advertisment

Βέβαια, οι ειδικοί τονίζουν, πως η σύγκριση αυτή είναι σχετική, αφού το πράσινο τοπίο της πόλης περιλαμβάνει και στοιχεία από την ανθρώπινη παρέμβαση, όπως παιδικές χαρές ή πάρκα. Η «σωστή» μέτρηση, σύμφωνα με τους ίδιους, θα συνέβαινε αν συνέκριναν τη θέα στη θάλασσα με τη θέα της παρθένας φύσης, όπως είναι για παράδειγμα ένα δάσος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Συναισθηματική χαρτογράφηση σώματος: Ποια μέρη του σώματος επηρεάζουν τα συναισθήματά μας;
Έρευνα: Οι ψυχικές διαταραχές μπορούν να «μεταδοθούν» μέσα στις παρέες των νέων
Κατάθλιψη: Το απροσδόκητο σωματικό σύμπτωμα που μαρτυρά την ψυχική διαταραχή
Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση